Περέκ

Μοιραστείτε το

Προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ψημένα στο τζάκι με φυσική φωτιά ή στο ειδικό σκεύος, το σάτσι*. Τα Περέκ ήταν η λύση των Ποντίων γυναικών για να φτιάχνουν πίτες, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο.

Πίτες που την μοναδική τους γεύση την οφείλουν, κατά κύριο λόγο, σε αυτά τα εξαιρετικά φύλλα!


Σχετικά με τα Περέκ

Στον Πόντο συνήθιζαν να ετοιμάζουν τα Περέκ κάθε Σεπτέμβριο. Κατόπιν τα φυλάγανε στο σπίτι τους σε σκιερό μέρος, για τουλάχιστον ένα χρόνο (λόγω της αφυδάτωσης που προέκυπτε, από το ψήσιμο).

Βάλτε τα περέκ στο τραπέζι σας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Είναι να κάνεις την αρχή με αυτά τα φύλλα. Μετά θα εμπνευστείς χρήσεις και γέμιση, ανάλογα με τις συνήθειες σου.

Τα περέκ μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με Ποντιακά παραδοσιακά προϊόντα. Εναλλακτικά μπορείτε να τα φτιάξετε.

Ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας Περέκ. Καθώς και 4 υπο-συνταγές, με ιδέες για γέμιση…


Υλικά για τη συνταγή

  • 1 κιλό Αλεύρι
  • 600 γραμμάρια Νερό
  • 10 γραμμάρια Αλάτι


Εκτέλεση

Οι πίτες περέκ παρασκευάζονται σε διαδοχικά στάδια. Αρχικά, πρέπει να παρασκευαστεί η ζύμη:

  • Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι και το νερό ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
  • Έπειτα, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί, σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα, για 1 ώρα περίπου.
  • Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρά μπαλάκια, μετρώντας με το «κούντ» (ζυγαριά) 60 γραμ. κάθε κομμάτι.
  • Αμέσως μετά ανοίγουμε το περέκ σε αλευρωμένο τραπέζι, με την βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο πάνω στο πλάστη πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειαστεί.
  • Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα Περέκ στο τζάκι, στο σάτς, προσεχτικά και από τις δύο μεριές.

Τα περέκ μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή. Καθώς το φύλλο έχει ουδέτερη γεύση…

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 4 διαφορετικές εκδοχές, για να γεμίσετε τα περέκ με τη γέμιση της αρεσκείας σας:


Με τυρί φέτα

  • Βρέχουμε 3 φύλλα και τα στρώνουμε σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι.
  • Αλείφουμε το τρίτο φύλλο με μία κουταλιά λάδι και πασπαλίζουμε με το τυρί.
  • Στρώνουμε επάνω τα άλλα τρία φύλλα, αφού τα βρέξουμε κι εκείνα. Στο τελευταίο φύλλο αλείφουμε μία κουταλιά λάδι.
  • Μόλις ροδίσει η πίτα από τη μία πλευρά, τη γυρίζουμε να τηγανιστεί και από την άλλη. Σερβίρουμε το περέκ ζεστό.


Με κασέρι ή άλλη γέμιση

  • Υλικά: Βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μαργαρίνη. Κασέρι ή άλλη γέμιση που σας αρέσει (ακόμη και χορταρικά).
  • Παίρνουμε τα φύλλα περέκ και τα μουσκεύουμε να βραχούν καλά χωρίς να γίνουν «λάσπη». Αφήνουμε να σταθούν για λίγο, ώστε να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ελαστικότητα.
  • Βάζουμε τη γέμιση που έχουμε επιλέξει. Σε τηγάνι βάζουμε λίγη από την λιπαρή ουσία που επιλέξαμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά. Μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα περέκ και από τις 2 μεριές. Σερβίρονται ζεστά.


Με παστουρμά

  • Βρέχουμε ελαφρώς το περέκ και το διπλώνουμε στα δύο και μετά στα τέσσερα. Παίρνει την μορφή κρέπας. Το γεμίζουμε με: φέτα, ντομάτα, κεφαλοτύρι και παστουρμά.
  • Στη συνέχεια, το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και είναι έτοιμο.


Με πελτέ ντομάτας

  • Βρέχουμε 1 φύλλο περέκ. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο, πελτέ τομάτας και λάδι.
  • Το ψήνουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό.
  • Προσθέτουμε στο τέλος ψιλοτριμμένη φέτα και σερβίρουμε μια… διαφορετική πίτσα!

Καλή σας όρεξη!

* Σάτσι: Μεταλλική επιφάνεια στηριγμένη πάνω στην πυροστιά, πάνω από κάρβουνα.

Μοιραστείτε το