Αλλαγές στη παιδεία φέρνει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Επαναφέροντας στη διδακτέα ύλη της Ιστορίας – Γ’ Λυκείου, τα κεφάλαια που αναφέρονται στον Παύλο Μελά, στους Μακεδονομάχους και στη Γενοκτονία των Ποντίων.
Καθώς όμως η ύλη έχει ήδη ανακοινωθεί, η επαναφορά των κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί από την επόμενη σχολική χρονιά (2020 – 2021), με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Επίσης, εξετάζεται να επανέλθει στην εξεταστέα – διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου και το κεφάλαιο για τη «Γενοκτονία των Ποντίων», το οποίο και αυτό επίσης αναιτιολόγητα είχε εξαιρεθεί.
Αλλαγές στη Παιδεία
Οι αλλαγές αυτές στη παιδεία, που πραγματοποιούνται από τη νέα κυβέρνηση, βασική μέριμνα έχουν την επαναφορά στο καθεστώς, πριν από την αφαίρεση των κεφαλαίων της ιστορίας. Με σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας.
Θυμίζουμε πως η αφαίρεση των συγκεκριμένων κεφαλαίων της ιστορίας, είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τον τότε υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Προκειμένου, όπως είχε αναφέρει… «να ελαφρυνθεί η τσάντα του μαθητή!».
Στη πραγματικότητα η αφαίρεση των κεφαλαίων που αφορούν τους Μακεδονομάχους έγινε λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Με πληροφορίες από τον ΒΗΜΑτοδότη
Η Γενοκτονία των Ποντίων
Το θέμα της Γενοκτονίας, εδώ και χρόνια δεν είναι μόνο θέμα δικαίωσης της ιστορικής μνήμης. Είναι ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, με όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Η ενδεχόμενη διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, θα ισοδυναμούσε με διακήρυξη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σήμερα καταπατούνται.
Αλήθεια, τι μήνυμα περνάς στα παιδιά όταν βγάζεις από την ύλη το Ποντιακό; Να μη μάθουν ποτέ τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός; Πόσο πόνο προκαλεί και ότι μπορεί να συμβεί και σε μας;
Και είναι κι εκείνοι που λένε, τόσα προβλήματα έχουμε κι εμείς ασχολούμαστε με το Ποντιακό. Μερικοί είναι και Πόντιοι – αλλά και «ενταγμένοι». Εύκολος αφορισμός. Φυσικά και θα ασχοληθούμε. Όπως με όλα τα εθνικά θέματα…
Γιατί στα ζόρια ανοίγουν οι κερκόπορτες
Του Γιάννη Κεσσόπουλου