Μια ιστορική ταινία που διαδραματίζεται τη περίοδο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα και στις μαρτυρίες όσων επέζησαν. Η ταινία «Πόντος» αποτελεί την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Συγκεντρώνοντας στο καστ της, μεγάλα ονόματα Ελλήνων ηθοποιών.
Μία αρκετά φιλόδοξη παραγωγή, σε σενάριο του Παναγιώτη Ιωσηφέλη και σκηνοθεσία του Παντελή Καλατζή.
Η ταινία «Πόντος» είναι μία ταινία εποχής με αφορμή τα «100 χρόνια Γενοκτονίας του Πόντου». Μέσω της οποίας θα παρακολουθήσουμε την ιστορία ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα.
Πληροφορίες – Κυκλοφορία
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2019 και ολοκληρώθηκαν στο τέλος Απριλίου. Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε χωριά της Καστοριάς, με κάποια γυρίσματα στα Ιωάννινα. Ενώ ορισμένα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν εσωτερικά, σε σπίτια στην Κύπρο.
Καταγράφει με πιστότητα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, την καθημερινότητα αλλά και τις πολεμικές συγκρούσεις των ανθρώπων της περιόδου. Ταυτόχρονα πλέκει το μύθο του μεγάλου έρωτα μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. Ενός έρωτα που για να δικαιωθεί, πρέπει να επιβιώσει μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς ιστορικές συνθήκες.
Η ταινία «Πόντος» αναμένεται να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2019.
Πλοκή – Υπόθεση
Μέσα από τα μάτια του Μίλτου και Άννας, γινόμαστε μάρτυρες των διώξεων που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός στη περιοχή του Πόντου και που οδήγησαν στην εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Μετά από την αιφνιδιαστική επίθεση στο χωριό της Άννας και την εξόντωση των κατοίκων, η Άννα καταφέρνει να αποδράσει και καταλήγει τραυματισμένη σε κοντινό δάσος. Εκεί διασώζεται από το Μίλτο, ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί την τραυματισμένη γυναίκα στον ορεινό καταυλισμό που ζει. Στην ηρεμία του καταυλισμού αυτού κι ενώ η Άννα αναρρώνει από τα σωματικά και ψυχικά της τραύματα, μια ερωτική σχέση αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτήν και το Μίλτο.
Σύντομα θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με την ιστορία. Καθώς η συστηματοποίηση της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, όπως επιβάλλεται από την πολιτική εξουσία των Τούρκων, θα φέρει τις παραστρατιωτικές ομάδες των Τσετών απέναντί τους.
Οι προετοιμασμένοι κάτοικοι αυτή τη φορά θα αντιδράσουν και θα διώξουν τους εισβολείς, αλλά ο καταυλισμός θα διαλυθεί. Οι πορείες των δύο νέων θα χωρίσουν. Ο Μίλτος μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες του χωριού θα ενσωματωθεί στις αντάρτικες ομάδες. Ενώ η Άννα μαζί με τη μητέρα του Μίλτου, τη Μαρία, θα κατέβουν για ασφάλεια σε ένα αστικό κέντρο της εποχής, την Τραπεζούντα.
Ο καθένας μόνος και την ίδια στιγμή ταυτόχρονα, η Άννα κι ο Μίλτος θα βιώσουν τους μηχανισμούς εξόντωσης που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των κατοίκων του Πόντου. Τάγματα εργασίας, λευκές πορείες θανάτου, διώξεις, απαγχονισμούς.
Η επιβίωση τους θα γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Ο θάνατος θα τους κυκλώνει από παντού. Ενώ η επιθυμία να βρεθούν και πάλι μαζί θα είναι αυτό που θα κρατήσει την ελπίδα τους ζωντανή.