Το αμπέλι μας στον Πόντο

Μοιραστείτε το

Δύο κληματόβεργες από το αμπέλι μας, το μόνο βίος των περήφανων Ελλήνων του Πόντου. Που κυνηγημένοι εγκαταλείπουν την πατρική γη και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Τόσοι νομάτοι η οικογένεια του παπα-Χαράλαμπου, ρίξαμε μαύρη πέτρα στη γη που μας ανάθρεψε, και γυρέψαμε μια νέα πατρίδα.


Δύσκολος δρόμος, επικίνδυνος, οι Τούρκοι στο κατόπι μας. Να κυνηγούν τους άπιστους, να κλέβουν, να βιάζουν τις γυναίκες μας, να μαγαρίζουν εκκλησιές και σύμβολα Ελληνικά και Ορθόδοξα. Μα εμείς δεν χάσαμε ποτέ την ανθρωπιά μας κι όποτε χρειάστηκε το δείχναμε, πως ήμασταν ανώτεροι απ’ τον εχθρό μας.

Όμως και η πατρίδα που αφήσαμε, δεν χάνεται ποτέ, δεν λησμονιέται, δεν πεθαίνει. Έχει τις ρίζες της βαθιά χωμένες στην ψυχή και το νου μας. Όπως τ’ αμπέλια που ριζώνουν στα έγκατα της άνυδρης γης και δίνουν τους καρπούς τους.

Δύο κληματόβεργες λοιπόν απ’ το παλιό τ’ αμπέλι μας, το μόνο βιος μας, μας θυμίζουν για πάντα την πρότερη ζωή μας. Μας δένουν με ότι αγαπήσαμε, έτσι που να μη λησμονήσουμε ποτέ, όπου κι αν βρεθούμε, τ’ αμπέλι μας στον Πόντο.

Στοιχεία για το βιβλίο «Το αμπέλι μας στον Πόντο»

  • Συγγραφέας: Μαυρίδης Όμηρος
  • ISBN: 978-960-7919-78-6
  • Κατηγορία: Μυθιστόρημα
  • Έτος έκδοσης: 2010
  • Εκδότης: Εμπειρία Εκδοτική
  • Σελίδες: 336
  • Ενδεικτική τιμή: 12€ – 16€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Όμηρος Μαυρίδης

Ο συγγραφέας Όμηρος Μαυρίδης, πανεπιστημιακός καθηγητής, Δρ. Φιλοσοφίας, γεννήθηκε το 1939 στα Κασσιτερά Σαπών (Θράκη) από Πόντιο πατέρα και Θρακιώτισσα μητέρα.

Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξ/πολης, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Γερμανία) Ψυχολογία, Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά. Ενώ έκλεισε τις σπουδές του με το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μίνστερ. Δίδαξε μετά Κοινωνική και Παιδαγωγική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Χάγκεν και Ντόρτμουντ. Διεύθυνε αμέτρητα σεμινάρια στη «Δυναμική της Ομάδας».

Στις διακοπές του αποθανάτιζε σε διαφάνειες την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και τον υπόλοιπο χρόνο την πρόβαλε σε Έλληνες και Γερμανούς σ’ όλη την Γερμανία. Παράλληλα έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος σε πολλούς Συλλόγους (επιστημονικούς, Γερμανο-Ελληνικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς κλπ). Επίσης δίδαξε παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς σε Έλληνες και Γερμανούς.


Μοιραστείτε το