Παραδοσιακή Ποντιακή βασιλόπιτα

Μοιραστείτε το

Βασιλόπιτα αλμυρή; Κι όμως! Η Ποντιακή βασιλόπιτα διαφέρει από τις κοινές βασιλόπιτες. Μιας και είναι μια αλμυρή πίτα και όχι γλυκιά, όπως αυτές που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε. Η αυθεντική συνταγή που ακολουθούσαν οι νοικοκυρές του Πόντου γινόταν με προζύμι.

Μια Ποντιακή παραδοσιακή συνταγή…


Παρακάτω σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή με προζύμι, αλλά και με μαγιά. Η βασιλόπιτα σας θα γίνει τόσο αφράτη και μεστή, που αξίζει να τη δοκιμάσετε την Πρωτοχρονιά, αλλά και όχι μόνο…


Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 80 γραμμ. μαγιά νωπή ή δύο φακελάκια ξηρή ή 250 γραμμ. προζύμι.
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό.
  • 3 αυγά.
  • ¾ φλιτζανιού γάλα χλιαρό.
  • 500 μυζήθρα τριμμένη (μυτζίν).
  • Σουσάμι και Αλάτι.


Εκτέλεση συνταγής

  • Διαλύουμε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό γάλα σε μια λεκάνη. (Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, από το βράδυ θα βάλουμε λίγο χλιαρό νερό, το προζύμι και λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει χυλός και θα το αφήσουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη.) Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, τα αυγά και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 45΄ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Είναι έτοιμη όταν πατήσουμε με το δάχτυλο και δεν επανέλθει.
  • Παίρνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το ένα κομμάτι.
  • Απλώνουμε τη μυζήθρα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, βάζουμε το νόμισμα όπου θέλουμε αφού το τυλίξουμε σε λίγο αλουμινόχαρτο.
  • Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει για 20′ περίπου. Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνειά της με τον κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στους 180° για 45 με 50 λεπτά.

Καλή επιτυχία & Καλή Χρονιά!

Στον Πόντο, αντί της μαγιάς χρησιμοποιούσαν προζύμι. Αυτό, το παρασκεύαζαν από ζυμάρι το οποίο κρατούσαν από την τελευταία φορά που είχαν ζυμώσει. Σε ½ ποτήρι χλιαρό νερό διέλυαν ένα ποτήρι γεμάτο ζυμάρι. Επίσης, στη Ποντιακή βασιλόπιτα, πολλές φορές έβαζαν 1 καρότο και 1 γρόσι.

Μοιραστείτε το