Τα Βαρένικα είναι ζυμαρικά που έφεραν οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23. Από τότε, μπορούμε να πούμε πως έχουν ενταχθεί στη Ποντιακή κουζίνα και αποτελούν αγαπημένο πιάτο των Ποντίων.
Τα βαρένικα μοιάζουν πολύ με τα ραβιόλια
Είναι απίθανο να έχει βρεθεί κάποιος σε Ποντιακό τραπέζι και να μην έχει φάει βαρένικα. Παραλλαγές τους με κρέας και άλλα τυριά συναντάμε στις κουζίνες των Λιθουανών και των Πολωνών.
Παρακάτω ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας βαρένικα.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι νερό
- 1 αυγό
- 150 γραμμάρια λιωμένο αγελαδινό βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Για τη γέμιση: ½ κιλό μυζήθρα ή ανθότυρο θρυμματισμένο ή φέτα ή και ανάμεικτα
- Αλάτι – Σκόρδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι, κάνουμε μια μικρή γούβα στη μέση και χύνουμε νερό, το αβγό (χτυπημένο) και αλάτι. Συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει συμπαγές, βελούδινο και απαλό.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή με μία ώρα.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη και ανοίγουμε φύλλο. Ανοίγουμε κάθε ένα με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο πάχους 2 περίπου χιλιοστών.
- Με ένα ποτήρι, κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κυκλάκια. Από τη διάμετρο του ποτηριού, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των τεμαχίων (Μεγάλη διάμετρος λιγότερα βαρένικα, μικρή διάμετρος περισσότερα βαρένικα)
Τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν τα ξαναπλάθουμε και τα αφήνουμε στην άκρη, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.
- Παίρνουμε στην παλάμη τα κυκλικά κομματάκια ζύμης και βάζουμε στο κέντρο με ένα κουταλάκι λίγη γέμιση, τόση ώστε να μπορούμε να το κλείσουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε τις δύο άκρες να κλείσουν καλά (μπορούμε και μ’ ένα πιρούνι) για να μην ανοίξουν στο βράσιμο
- Τα τοποθετούμε σε μια βαμβακερή πετσέτα και τα σκεπάζουμε για να μη ξεραθούν, μέχρι να τελειώσουμε όλη την παρασκευή.
Τα βαρένικα είναι έτοιμα για μαγείρεμα
- Όταν τελειώσει όλη η παρασκευή, ζεσταίνουμε νερό σε μια χύτρα κατά τα 3/4, προσθέτοντας και δύο κουταλάκια αλάτι.
- Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε 25-30 τεμάχια βαρένικα. Επειδή είναι κρύα τα βαρένικα, το νερό θα σταματήσει να βράζει. Όταν ξαναρχίσει να βράζει, θα χρειαστούν γύρω στα 12 με 15 λεπτά (σε μέτρια φωτιά). Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν, ασπρίσουν και ανέβουν στην επιφάνεια. Συνεχίζουμε μέχρι να ψήσουμε όλα τα βαρένικα.
Φροντίζουμε να έχουμε βραστό νερό, για να συμπληρώνουμε στη χύτρα όταν μειώνεται η στάθμη.
- Βγάζουμε τα βαρένικα με μια τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά και τοποθετώντας τα σε ένα βαθύ πιάτο.
- Τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, το οποίο έχουμε κάψει σε ένα τηγάνι. Επίσης, προαιρετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λιωμένο σκόρδο.