Πιροσκί με κιμά

Μοιραστείτε το

Τα πιροσκί αποτελούν ένα αγαπημένο έδεσμα των Ποντίων. Προέρχονται από τη Ρωσία και έχουν ως βάση το ζυμάρι, με γέμιση της επιλογής μας. Παρακάτω ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε και να απολαύσετε τα πιροσκί με γέμιση κιμά.

Μια από τις αγαπημένες λιχουδιές των Ποντίων


Ο όρος «πιροζόκ» (ενικός αριθμός του πιροσκί) αποτελεί υποκοριστικό του Ρωσικού «πιρόγκ» (pirog), που σημαίνει πίτα πλήρους μεγέθους.



Υλικά για τη ζύμη

  • 4-5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Λάδι για το τηγάνισμα


Υλικά για τη γέμιση

  • 250 γραμμάρια κιμάς
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • Αυγά: 2 βραστά, ψιλοκομμένα και 1 κρόκος ωμός
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γραμμάρια θρυμματισμένη φέτα
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 2 κουταλιές, ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο
  • Αλάτι, Πιπέρι


Εκτέλεση συνταγής

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε καλά το νερό με τη μαγιά. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα, μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη και το αυγό χτυπημένο.
  • Σε λεκάνη ή μπολ, αρκετά μεγάλο ώστε να ζυμώνουμε άνετα, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη µε καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θέλει 1 με 1 ½ ώρα αναμονή)
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 20′-25′ και να απορροφηθούν τα υγρά.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα βραστά αυγά και τη φρυγανιά. Χτυπάμε τον ωμό κρόκο με το γάλα και τον ρίχνουμε στη φέτα. Προσθέτουμε και το μείγμα της φέτας στον κιμά και ανακατεύουμε τη γέμιση.
  • Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ξαναζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 20 μέρη και φτιάχνουμε αντίστοιχα μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε μικρό δίσκο. Βάζουμε σε κάθε δίσκο από μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σε κύλινδρο. Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλα την άκρη να κολλήσει η ζύμη.
  • Ξανασκεπάζουμε τα πιροσκί µε την πετσέτα και τα αφήνουμε πάλι για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουµε τα πιροσκί μας μέχρι η ζύμη να πάρει ωραίο χρώμα (δεν θέλουν πολύ).
  • Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα µε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά, αφού πρώτα στραγγίσουν απ’ τα πολλά πολλά λάδια.


Σημείωση: Το μυστικό του καλού πιροσκί είναι το καλό λάδι, το οποίο δεν πρέπει να αφήσεις να καεί.


– Διαβάστε επίσης: Συνταγή για νηστίσιμα πιροσκί

Μοιραστείτε το