Μίκης ο Ευξείνιος

Μοιραστείτε το

Πριν 2 χρόνια, ο «Εύξεινος Πόντος» και ο Μίκης Θεοδωράκης συναντήθηκαν μουσικά για πρώτη φορά. Μέσα από μια ιδιαίτερη μουσική συνεργασία με τον Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

Ένα μουσικό ταξίδι, βασισμένο στη συνθετική σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη


Μίκης Θεοδωράκης

Αξίζει να σημειωθεί αυτό που ανέφερε σε γραπτό σημείωμα του, ο Μίκης Θεοδωράκης:

«Το μυστικό της ζωντανής πνευματικής δημιουργίας είναι το να μπορεί να είναι σύγχρονη και ταυτόχρονα παραδοσιακή. Το καλλιτεχνικό έργο είναι ένα πολύχρωμο λουλούδι που λάμπει κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα οι ζωντανές του ρίζες ανεβάζουν τους χυμούς της ζωής προχωρώντας μέσα στα βάθη της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Αυτή τη δύναμη ανακάλυψα γνωρίζοντας το έργο των αδερφών Τσαχουρίδη και σκέφτηκα πόσο τυχερός πρέπει να είναι ο Πόντος που γεννά τόσο ξεχωριστά τέκνα. Τους ευχαριστώ για όσα κάνουν για μένα και τη μουσική μου και εύχομαι να είναι καλοτάξιδη η καινούργια προσπάθειά τους.»


Όταν ο Πόντος συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Μέσα από τη μουσική παράσταση «Μίκης ο Ευξείνιος», ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεφύρωσαν μουσικά Ανατολή και Δύση. Σ’ ένα απρόσμενο μουσικό ταξίδι, για πρώτη φορά, ο Εύξεινος Πόντος συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τη φωνή του Κωνσταντίνου και την Ποντιακή λύρα του Ματθαίου.

Με φωνή και με δοξάρι ακολουθήθηκε μία έθνικ μουσική διαδρομή, πάνω σε μια επιλεγμένη ανθολογία τραγουδιών, η οποία προσεκτικά μελετήθηκε και δουλεύτηκε από κοινού με τον συνθέτη.

«Τα λόγια του πολύτιμα! Νιώσαμε ευγενέστεροι μετά από αυτή τη συνάντηση και τυχεροί… Ήταν κάτι σαν να ακούγαμε την πιο σημαντική ακαδημαϊκή διάλεξη»

Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη μας για τη συνθετική σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη, ξεκινήσαμε αυτό το μουσικό ταξίδι. Πιστεύουμε στη δύναμη της άλλης, διαφορετικής μουσικής άποψης ειδικά, όταν το σήμερα παντρεύεται με το χθες από έρωτα και όχι από προξενιό. Αυτό συμβαίνει σε όλο το ηχητικό υλικό του project «Μίκης ο Ευξείνιος».


Και πώς να μην πράξουμε έτσι αφού από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας με τον συνθέτη, μέχρι και την από κοινού επιλογή των τραγουδιών αντιμετωπίσαμε αυτό, που πρεσβεύει ο Μίκης σε όλη του τη ζωή:

«Απαγορεύω την όποια απαγόρευση!»

Αυτό κι αν είναι ελευθερία! Η απόλυτη άδεια έκφρασης από τον συνθέτη με αγάπη προς τους εκτελεστές. Κι όμως, δεν μπορείς να μην σεβαστείς τέτοια ελευθερία για το μουσικό υλικό, που δημιουργήθηκε από αυτόν τον νου.

Μελέτη και πάθος, αυστηρότητα και ελευθερία μέσα σε λίγες νότες. Εκείνες τις πρώτες από τα «δακρυσμένα μάτια», που σου ξεδιπλώνουν τα ανείπωτα της ψυχής και σου λένε τραγούδα. Παίξε… δημιούργησε!


Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις

Έτσι βιώσανε την έναρξη αυτής της παράστασης. Την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2019.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ανακαλύψαμε τη δυναμικότητα και την κοινή καταγωγή του μουσικού μας DNA και πώς αυτό καταλήγει από μοιρολόγια του Πόντου και της Ηπείρου, να «κουρνιάζει» στο… «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις».

Ο Μίκης, αθεράπευτα επαναστάτης, μας εξομολογήθηκε ότι ανέβασε πυρετό, όταν άκουσε για πρώτη φορά, σε μικρή ηλικία, συμφωνική μουσική. Και τότε σαν “Déjà Vu” θυμηθήκαμε, γιατί στο «Ξημερώνει» δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε τα δάκρυά μας επί σκηνής. Kαι κοιτιόμασταν αδέρφια πράγμα σαν να γνωριζόμασταν πρώτη φορά.

Μάλλον, γιατί και εμείς κλαίγαμε «χωρίς λόγο», όταν ακούγαμε μουσική μικρά παιδιά…


Καλό ταξίδι… Μίκη Θεοδωράκη!

Μοιραστείτε το