Πόντος, η πατρίδα της καρδιάς μου

Μοιραστείτε το

Είναι πανθομολογούμενο ότι η λογοτεχνία έχει την ευχέρεια να αποδώσει τα ιστορικά γεγονότα σε τέτοιες διαστάσεις, που αδυνατεί να το κάνει η καθαρή ιστορία. Ένα είδος ολοκλήρωσης του δράματος, που ξεκίνησε πριν από έναν περίπου αιώνα.

Η ανασύνθεση μιας εποχής, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα


Άννα Καρακασίδου – Μπίσκα

Η Άννα Καρακασίδου – Μπίσκα, ήρθε πρόσφατα εκ νέου στην επικαιρότητα, όταν αναδείχθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών – Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.). Ως υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων της δραστήριας Ένωσης.

Πολλοί τότε θυμήθηκαν τις εντυπωσιακές σε όγκο και περιεχόμενο εκδηλώσεις, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Για τις παρουσιάσεις των δύο μέχρι στιγμής βιβλίων που έχει κυκλοφορήσει με μεγάλη επιτυχία, στις εκδόσεις Κυριακίδη της Θεσσαλονίκης.

Αρχικά, η Άννα Καρακασίδου – Μπίσκα, πίσω στα 1989, κατέγραψε την ιστορική μαρυρία του πεθερού της, Δημήτρη Μπίσκα, στο βιβλίο «Αιχμάλωτος στην Μάχη της Κρήτης».

Στην πορεία των χρόνων, εκκινώντας από τις ιστορίες που της έλεγε ο πατέρας της και οι υπόλοιποι συγγενείς και γνωστοί της από την Τραπεζούντα του Πόντου, βάλθηκε να καταγράψει στα δύο βιβλία της – μαρτυρίες, τα δεινά, το μεγαλείο και τον ανεκτίμητο ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γεννημένη στα Γρεβενά η Άννα Καρακασίδου, Ποντιακής καταγωγής από τον πατέρα της και βλάχικης από την μητέρα της, αισθανόταν ανέκαθεν μοιρασμένη σε δύο πατρίδες. «Ο Πόντος είναι η πατρίδα της καρδιάς μου», δηλώνει σήμερα και έχει φροντίσει να το υπογράψει αυτό, μέσω των δύο αυτών συγκλονιστικών πονημάτων που αξίζουν να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε Πόντιου, Έλληνα και Βλάχου.


Επώδυνα μυστικά – Λυτρωτικές αλήθειες

Το 2017 κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Κυριακίδη, τα «Επώδυνα μυστικά – Λυτρωτικές αλήθειες», αποτέλεσμα έρευνας εκείνων των δραματικών εποχών. Δοσμένο όμως με μυθιστορηματικό τρόπο, τον τρόπο της Άννας Καρακασίδου. Την λογοτεχνική αξία των κειμένων της οποίας αρκεί μια απλή ανάγνωση για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε.

Το βιβλίο αυτό, που έκανε το 2019 και δεύτερη έκδοση, παρουσιάστηκε στο Χατζηγιάννειο στις 19 Μαίου του 2017, ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο εκ των παρουσιαστών του βιβλίου, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό πόνημα που υφαίνεται πάνω στην ιστορία. Στην τραγική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, στη γενοκτονία του, στην εκτόπισή του από την πατρίδα του, στην εξάλειψη της πανάρχαιας παρουσίας του, στην αναγκαστική εν κρυπτώ επιβίωση των υπολειμμάτων του».

Αλλά δεν πρόκειται μόνον για την καταγραφή αναμνήσεων από τις προσωπικές τραγωδίες, τις οδύσσειες των ηρώων που παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η ανασύνθεση μιας εποχής, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Τις ψυχικές τους διακυμάνσεις, τους εσωτερικούς τους αγώνες και τέλος η επιθυμία ή η ανάγκη για ανακάλυψη της αλήθειας που είναι και ένα είδος ολοκλήρωσης του δράματος που ξεκίνησε πριν από έναν περίπου αιώνα.

Είναι πανθομολογούμενο ότι η λογοτεχνία έχει την ευχέρεια να αποδώσει τα ιστορικά γεγονότα σε τέτοιες διαστάσεις που αδυνατεί να το κάνει η καθαρή ιστορία.

Σήμερα, κι ενώ η Άννα Καρακασίδου – Μπίσκα έχει έτοιμο το τρίτο της λογοτεχνικό πόνημα, ενώ δεν παύει να ερευνά και να παρουσιάζει, στιγμές, ιστορίες και την πορεία προσωπικοτήτων που φώτισαν με την παρουσία τους τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Συνταξιούχος πλέον, αλλά πάντα δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα, μέσω και της ενασχόλησής της με την Ένωση Λογοτεχνών – Συγγραφέων Λάρισας, η Άννα Καρακασίδου – Μπίσκα θα μας απασχολήσει ξανά, σύντομα και δημιουργικά.


– Διαβάστε επίσης: Ο χορός του μαύρου πελαργού

Πηγή

Μοιραστείτε το