Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού

Μοιραστείτε το

Στις 11 Ιανουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Το οποίο θα βρίσκεται στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στο Ελληνικό θα κτυπά η καρδιά του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού


Παρουσίαση – Εγκαίνια

Γεννιέται λοιπόν την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 18:30 το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Κωνσταντάτου Ιωάννη.

Σε οικόπεδο που θα παραχωρηθεί από την πολιτεία και με χρηματοδότηση εξ’ ολοκλήρου από τον Δόκτωρ Σπύρο Λάτση, θα ανεγερθεί το Μέγαρο το οποίο θα φέρει τον τίτλο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Δεν θα είναι ένα απλό κτίριο, θα είναι ένα μνημείο για τον Ποντιακό πολιτισμό και για τον οικουμενικό Ελληνισμό. Θα είναι ο συνδετικός κρίκος για όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό, για όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους και όλη την ομογένεια.

Θα στεγάσει τα όνειρα, τις ελπίδες και τον πανάρχαιο πολιτισμό των Ποντίων. Πηγαίνοντας το όμως ένα βήμα παρακάτω, βάζοντάς το πλέον σε ένα παγκόσμιο επίπεδο.


Η παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, πλήθους Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων και επιχειρηματιών.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ενώ το παρών θα δώσουν αρκετοί εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων από όλη τη χώρα, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο της «Ένωσης Ποντίων Σουρμένων» κ. Σαραφίδη Γιώργο.


100 χρόνια πριν…

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ιωνίας. 100 χρόνια επίσης, όταν οι πρώτοι Πόντιοι από τα Σούρμενα του Πόντου, κυνηγημένοι μετέφεραν μόνο τον πόνο και τις ιερές τους εικόνες, αλλά και τις αναμνήσεις και τον πόθο να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Κατέφυγαν στο πρώην αεροδρόμιο, σε αυτή την τότε άνυδρη, άγονη και ξερή γη φύτεψαν ξανά τον σπόρο της ελπίδας για το αύριο και για το μέλλον. Δημιουργώντας τις σύγχρονες πόλεις του Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Από τον χώρο αυτόν εκδιώχθηκαν ξανά το 1936, από τα πρώτα σπίτια – παραπήγματα και τις σκηνές που είχανε φτιάξει, προκειμένου να γίνει ο πρώτος αεροδιάδρομος. Χειρότερα δε, το 1940 βρέθηκαν για 3η φορά να είναι θύματα ενός πολέμου. Όπου οι βομβαρδισμοί των συμμάχων και των Γερμανών είχαν ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί να σκοτωθούν και να εκκενώσουν ξανά την ευρύτερη περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, τα επόμενα 75 χρόνια και παράλληλα με τη λειτουργία του αεροδρομίου, τόσο ο Δήμος Ελληνικού, όσο και η Ένωση Ποντίων Σουρμένων είχαν τις εγκαταστάσεις τους εντός του Αεροδρομίου.


– Διαβάστε επίσης: Ελληνικό – Η γη της επαγγελίας των Ποντίων

Μοιραστείτε το