Τα φύλλα περέκ έχουν Ποντιακή καταγωγή και φτιάχνονται με δύο απλά υλικά, αλεύρι και νερό. Ο συνδυασμός γεύσεων που μπορείτε να κάνετε με τα φύλλα αυτά θα σας καταπλήξει. Βρείτε παρακάτω τη συνταγή, για να φτιάξετε νόστιμα φύλλα περέκ, εύκολα και γρήγορα!
Η χρήση τους είναι απλή και η γεύση τους θα σας καταπλήξει
Ψήσιμο στο σατζ
Ιδανικά και παραδοσιακά, τα φύλλα περέκ ψήνονται στο «σατζ‘». Μια λαμαρίνα δηλαδή, η οποία μπαίνει επάνω σε φωτιά (μπορεί να τοποθετηθεί επάνω από τη φωτιά στο τζάκι) και εκεί τοποθετούνται τα φύλλα περέκ, μέχρι να ψηθούν και να αφυδατωθούν τελείως.
Το ψήσιμο του φύλλου (αποξήρανση) σε φυσική φωτιά και όχι σε γκάζι είναι που δίνει την αυθεντική γεύση αυτής της Ποντιακής πίτας.
Η χρήση του «σατζ’» είναι εξαπλωμένη σε όλη την Ελλάδα, όπου έχει μεταφερθεί μέσω των προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Το «σατζ’» μπορεί να είναι μεταλλικό, πήλινο ή πέτρινο. Η λογική είναι ίδια: μια επιφάνεια καμπυλωτή ή ίσια, που ζεσταίνεται πάνω στη φωτιά και μπορεί να ψήσει πάνω της λεπτή ζύμη ή πίτες.
Η αφυδάτωση που προκύπτει από τον τρόπο ψησίματος και η αποθήκευση τους σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, μπορεί να διατηρήσει τα φύλλα περέκ για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε στη κουζίνα σας, τα φύλλα περέκ βρέχονται και τοποθετούνται στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι ή βούτυρο, τοποθετώντας ενδιάμεσα την γέμιση της προτίμησης σας. Η γέμιση μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή.
Παρακάτω διαβάστε την συνταγή – πρόταση του Ζήνωνα Χριστοφίδη, για να φτιάξετε και εσείς φύλλα περέκ, εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
- 250 γραμμάρια νερό
- 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 13 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 10 γραμμάρια αλάτι
- 5 γραμμάρια ζάχαρη
- 10 γραμμάρια ρακί
Προετοιμασία και εκτέλεση
- Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για πέντε λεπτά με τον γάντζο.
- Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και σχηματίζουμε μια μπάλα. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Μετά από 1 ώρα χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ξανά για 10 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αρκετό αλεύρι και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα μπαλάκια ζύμης σε στρογγυλό σχήμα.
- Μόλις τελειώσουμε και το τελευταίο φύλλο, ανοίγουμε ξανά μια φορά πριν τοποθετήσουμε στο τηγάνι.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε ένα φύλλο περέκ και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Χρήσιμες συμβουλές
- Αφήνουμε πάντα τις ζύμες μας να ξεκουραστούν τουλάχιστον για μισή με 1 ώρα. Έτσι όταν έρθει η ώρα να ανοίξουμε φύλλο θα είναι πιο εύκολο.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο τελευταίο, προκειμένου να πετύχουμε σωστή γαλακτωματοποίηση και συνοχή στο ζυμάρι.
- Προσέχουμε κατά την διάρκεια που ανοίγουμε το ζυμάρι με το ξυλίκι. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές. Να μην πιέζουμε την ζύμη κατά το άνοιγμα και τα φύλλα μας να μην είναι ούτε πολύ λεπτά – ούτε πολύ χοντρά.
- Η φωτιά που θα ψήσουμε τα φύλλα περέκ θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή, προκειμένου να φουσκώσουν.
- Η λιπαρή ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ελάχιστη, δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τα φύλλα μας, αλλά να τα ψήσουμε και να τα αφυδατώσουμε.
- Μπορούμε να κόψουμε τα φύλλα με ένα τσέρκι για να έχουν μια ομοιομορφία. Τα υπολείμματα τα τρίβουμε και τα χρησιμοποιούμε ως φρυγανιά.
- Μετά το ψήσιμο αφήνουμε τα φύλλα περέκ επάνω σε μια πετσέτα, για να απορροφήσει την περιττή υγρασία.
- Μετά από λίγο τα περνάμε μια τελευταία φορά από το τηγάνι, για να σιγουρευτούμε ότι έχουν ξεραθεί εντελώς.
Συνταγή για να φτιάξετε τυρόπιτα με φύλλα Περέκ
Δείτε στο παρακάτω video του Ζήνωνα Χριστοφίδη, το πως θα φτιάξετε νόστιμα φύλλα περέκ, εύκολα και γρήγορα
Συνταγή: ΖΗΝΩΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
Φωτογραφία άρθρου από το perek.gr