Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή

Μοιραστείτε το

Ένας αιώνας από τη Μικρασιατική Καταστροφή που σημάδεψε τον νεότερο Ελληνισμό. Μαρτυρίες που έρχονται σήμερα στο φως από τα πεδία των μαχών αποκαλύπτουν άλλες, πιο ανθρώπινες όψεις του εχθρού, Έλληνα και Τούρκου.

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, από 6 έως 9 Οκτωβρίου 2022 στην Καλαμαριά


Μικρασιατική Καταστροφή

Χαρακτηρισμοί για τα αντίπαλα στρατόπεδα Ελλήνων και Τούρκων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 περιγράφουν με ένταση τον εχθρό. Όπως οι όροι «εξολοθρευτές του Ελληνισμού», «άπιστοι», «μοχθηροί», «με βανδαλιστική, απολίτιστη, βάρβαρη φύση».

Από την άλλη πλευρά, μαρτυρίες Ελλήνων περιγράφουν μερίδα Τούρκων, που έδειξαν ανθρωπιά, όπως ένας στρατιώτης που προσέφερε νερό στους πληγωμένους Έλληνες. Αλλά και ο Τούρκος αξιωματικός που προσπάθησε να εμποδίσει τις βιαιοπραγίες εναντίον συμπατριωτών μας, οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.


Διεθνές επιστημονικό συνέδριο

Όλες αυτές τις όψεις του «εχθρού» και της μουσουλμανικής κοινωνίας μέσα από τα μάτια των Ελλήνων στρατιωτών και στρατιωτικών του Μικρασιατικού πολέμου, από το 1919 ως το 1922, σκιαγραφεί έρευνα του εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αντώνη Διακάκη.

Η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 ως τις 9 Οκτωβρίου 2022, στην Καλαμαριά.

Το συνέδριο, που ξεκινά την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, θα διεξαχθεί στην Καλαμαριά σε δύο αίθουσες, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής».

Το συνέδριο θα γίνει με φυσική παρουσία και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία.


Θα παρουσιαστούν 85 ανακοινώσεις από 150 συνέδρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Οι παρουσιάσεις που θα γίνουν στο συνέδριο βασίζονται σε υλικό από το Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλά και από πολλές ακόμη πηγές. Πρόκειται για πρωτογενές υλικό, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού.


Μαρτυρίες Ελλήνων

Στην εισήγηση του Αντώνη Διακάκη, συνυπάρχουν μαρτυρίες Ελλήνων που αναφέρονται στις βιαιότητες, τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που προκαλεί ο εχθρός. Αλλά και αναφορές σε συμπεριφορές που δείχνουν εκτίμηση και αλληλοσεβασμό, κόντρα στο μίσος και το πάθος κατά τη διάρκεια της μάχης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Σμυρνιός Κ. Πολίτης μιλάει για την ασέβεια των Τούρκων απέναντι στους νεκρούς αιχμαλώτους και σχολιάζει…

«Έδειχναν την καταγωγή τους, ότι ήταν λαός βάρβαρος, ανάξιος να συγκαταλέγεται μεταξύ των ανθρώπων»

  • Ο Θ. Κιακίδης θυμάται με ευγνωμοσύνη τον αιχμάλωτο Ουσεΐν, ο οποίος του έδωσε λίγα ψίχουλα, σε μια ανάπαυλα της μάχης του Σαγγαρίου.
  • Ο Τάκης Κόντος θυμάται το στρατιώτη που με το όπλο εμπόδισε την ιεροσυλία του πτώματος του εχθρού.
  • Ενώ ο Δ. Δανούκος σημειώνει ότι παρέδωσε ένα γράμμα Τούρκου στρατιώτη στην οικογένειά του στο Αϊδίνιο και εκείνη του προσέφερε δείπνο.
  • Στο αρχείο του Ηλία Βουτιερίδη, ο λοχαγός πυροβολικού Βασίλης Ασημάκης μιλά για την εικόνα του Έλληνα στρατιώτη που βρέθηκε τον Ιούλιο του 1921…

«Αδελφωμένος στο θάνατο με έναν Τούρκο. Αυτοί που χωρίς να γνωρίζονται, τόσο εμισούντο στη ζωή, αγκαλιάστηκαν στο θάνατο, που έδωκε ο ένας στον άλλον»


Διαβάστε επίσης: Μάνα πρόσφυγας σε τεράστιο γκράφιτι

Μοιραστείτε το