Γραφές και λόγια για το Έπος του 1940

Μοιραστείτε το

Λίγες ώρες μένουν μέχρι το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου. Την επέτειο εκείνης της ιστορικής ημέρας του 1940, που ένα μεγαλειώδες ΟΧΙ ειπώθηκε από τους Έλληνες, δια στόματος του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά.

Η Ελλάδα, με ό,τι χαρακτηρίζουμε ως «Έπος του 1940», απετέλεσε παγκόσμιο παράδειγμα και φωτεινό σημείο προς μίμηση


Το Ελληνικό ΟΧΙ

Το Ελληνικό ΟΧΙ ήταν εκείνο που σηματοδότησε μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων. Τέτοιων και τόσης έντασης, που ανέτρεψε καθοριστικά την καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων όχι μόνον για την χώρα μας, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Τον ήδη μπλεγμένο στα γρανάζια του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου.

Τότε, μια τέτοια ημέρα, σαν αυτή που ξημερώνει σε λίγες ώρες, η μικρή, φτωχιά και ασήμαντη Ελλάδα μας, ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι στην επεκτατική πολεμική τακτική των ενωμένων Ιταλογερμανικών φασιστικών δυνάμεων, όχι μόνο άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και έγραψε άλλη μια αιματοβαμμένη και ηρωική σελίδα στην ιστορία της.

Τότε, ένα αθάνατο Έπος γράφτηκε, ένα νέο σημείο αναφοράς γεννήθηκε για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων μα και των ξένων

Τότε, οι άλλοι λαοί, τα έθνη και τα ξένα κράτη φιλικά ή και εχθρικώς διακείμενα προς την Ελλάδα, με σεβασμό και περίσσιο θαυμασμό έκλιναν το γόνυ και μόνο με την αναφορά του ονόματος «Έλληνας».

Για εκείνο το ΟΧΙ που οι Έλληνες της γενιάς του 1940 ταύτισαν εαυτούς με την Ελλάδα για τον αγώνα, για την Ελευθερία και την Τιμή, όπως και οι πρόγονοί τους στους αιώνες της μακραίωνης Ελληνικής Ιστορίας. Για τους Έλληνες εκείνους που μίλησε και ο Περικλής αιώνες πριν.


Λόγια για την Ελλάδα και τους Έλληνες

Προς χάριν, λοιπόν, της Ιστορικής μνήμης, ας ξαναθυμίσω σε μας τους Έλληνες αλλά και στους άλλους της Ενωμένης Ευρώπης σήμερα, μα και τους πέραν του Ατλαντικού, εχθρούς και φίλους και ουδέτερους προς εμάς.

Τι έλεγαν οι αρχηγοί τους στους λαούς τους και σε όλο τον κόσμο για μας τους Έλληνες και το τι μας οφείλουν…

  • Charles de Gault – Πρόεδρος τής Γαλλικής Δημοκρατίας (1958-1969) και αρχηγός της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο:

«Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδος»

  • Maurice Schumann – Υπουργός των εξωτερικών τής Γαλλίας (1969-1973) και Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας:

«Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης. Ποτέ μια ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους που την υπέστησαν»

  • Στάλιν – Αρχηγός τής Σοβιετικής Ενώσεως από το 1924 έως 1953:

«Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν διά να ευγνωμονώ τον Ελληνικόν Λαόν, του οποίου η αντίστασις έκρινε τον 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον»

  • Μόσχα – Ραδιοφωνικός Σταθμός (όταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ.):

«Επολεμήσατε άοπλοι και ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι εκερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε»

  • Benito Mousolini – Πρωθυπουργός της Ιταλίας (από λόγο πού εκφώνησε στις 10-5-1941):

«Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητον εις τα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μας περιμένουν εκπλήξεις»

  • Αδόλφος Χίτλερ – Αρχηγός του Γερμανικού κράτους:

«Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Ελληνες, εξ’ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν πρός τόν θάνατον»

  • Winston Churchil – Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τόν Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο:

«Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β’ Παγκόσμιο Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη»

  • Φραγκλίνος Ρούσβελτ – Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής:

«Εις την Ελλάδα παρασχέθη την 28ην Οκτωβρίου 1940 χρόνος τριών ωρών διά ν’ αποφασίσει πόλεμον ή ειρήνην. Αλλά και τριών ημερών ή τριών εβδομάδων ή και τριών ετών προθεσμία να παρείχετο, η απάντησις θα ήτο η ίδια»


Διαβάστε επίσης: Οι νεκροί Πόντιοι αξιωματικοί του 1940

Μοιραστείτε το