Ενοχλεί το «Κόκκινο Ποτάμι» τους Τούρκους

Μοιραστείτε το

Ο Σωτήρης Χατζάκης σε συνέντευξη μίλησε για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως Βασίλειος Ζαχάρωφ στη σειρά «Κόκκινο Ποτάμι». Αποκαλύπτει επίσης τι θα δούμε προσεχώς στον δεύτερο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς του OPEN TV.

Μετά το «Κόκκινο Ποτάμι» ο κόσμος άλλαξε. Κάθισε να δει ιστορία στην τηλεόραση, έτσι δεν είναι;


Η συνέντευξη

  • Στο δεύτερο κύκλο του «Κόκκινου Ποταμιού» πως θα δούμε τον Ζαχάρωφ να βοηθά τους Πόντιους και την Ιφιγένεια;

Ο Ζαχάρωφ εκσυγχρονίζει τις επιχειρήσεις του. Σκοπός για τον έμπορο του θανάτου είναι να βελτιώσει την ποιότητα και την ακρίβεια των όπλων του και να πείσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο και χρηματοδοτεί, να πιέσει τις Μεγάλες Δυνάμεις να δουν με συμπάθεια τον Ποντιακό λαό και να σταματήσουν τον Κεμάλ από την ακατανόητη Γενοκτονία που έχει εξαπολύσει εναντίον του.

Ο Βενιζέλος, ενώ είναι υπέρμαχος της Μικρασιατικής Εκστρατείας και εμπνευστής της Μεγάλης Ιδέας, ώστε όλα τα παράλιά της Μικρός Ασίας να προσαρτηθούν στην Ελλάδα, δεν είναι εξίσου ενεργός όσον αφορά το Ποντιακό ζήτημα.

Ο Ζαχάρωφ, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, κάνει τεράστιο αγώνα υπέρ των Ποντίων, έχει μεγάλη αγάπη για αυτούς, γι’ αυτό και τον χρηματοδοτεί. Αλλά βλέπει ότι ο Βενιζέλος κρατά ουδέτερη στάση και κάποια στιγμή θα αποσύρει τη στήριξή του.

Ο Ζαχάρωφ είναι ιδιαίτερη προσωπικότητα. Από τη μια ιδρύει το «Γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ», από την άλλη δρα ως κατάσκοπος των Άγγλων, κι ενώ χρηματοδοτεί 200 πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, παράλληλα πουλάει όπλα και μένει μόνιμα στη Γαλλία.

Από τη στιγμή που μαθαίνει ότι ο Μίλτος έμεινε πίσω στον Πόντο, ο Ζαχάρωφ έχει την πρόθεση να πάρει υπό την προστασία του την Ιφιγένεια και το παιδί της, καθώς η οικογένεια Νικολαΐδη ήταν προσωπικοί του φίλοι.

  • Είδαμε στο πρώτο επεισόδιο το πώς φτάνουν κατατρεγμένοι οι Πόντιοι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Φρικτές εικόνες… Μας περιμένουν και χειρότερες;

Με το «Κόκκινο Ποτάμι» η Ιστορία βρίσκει τη φωνή της. Ο Μανούσος δείχνει λίγα. Έγιναν πολύ άγρια και σκληρά πράγματα.

Οι Πόντιοι έφευγαν ράβοντας λίρες στα ρούχα τους και περπατούσαν επί μέρες χωρίς νερό και φαγητό. Όταν έφταναν στη Θεσσαλονίκη, τους ξύριζαν τα μαλλιά και τους έβαζαν καραντίνα σε λοιμοκαθαρτήριο, ενώ τους έπλεναν σαν τα ζώα, με βούρτσες.

Στην ανταλλαγή των πληθυσμών, οι Τούρκοι άφησαν τις περιουσίες τους στη Θεσσαλονίκη και οι Έλληνες τις δικές τους στη Μικρά Ασία. Και οι Πόντιοι, όμως, άφησαν τη γη και τα περιουσιακά τους στοιχεία, αφού ο Κεμάλ διέταξε τη Γενοκτονία τους. Στην Ελλάδα, τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες τους αποκαλούσαν Τουρκόσπορους.

Ο Μανούσος Μανουσάκης θα ζωντανέψει τη Γενοκτονία των Ποντίων και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους, από το 1919 έως το 1924.

  • Και όλα αυτά ενώ το 2022 θυμόμαστε μια μαύρη επέτειο, τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Άραγε, θα πάρουμε το μάθημά μας;

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μυαλό δεν βάλαμε. Και δεν βλέπω να βάζουμε. Ο «εμφύλιος πόλεμος» καλά κρατεί στη χώρα μας, επικρατεί διχόνοια. Πάντα υπάρχει ένας λόγος για να διχαστούμε μεταξύ μας οι Έλληνες, την ώρα που η Τουρκία είναι ο πραγματικός και μόνιμος εχθρός μας, που μας απειλεί φανερά.

Ο Ερντογάν πουλά Τουρκικές σειρές με ωραίους ηθοποιούς σε όλα τα Βαλκάνια και εξάγει πολιτισμό. Και από μεριά του, καλά κάνει. Εμείς τι κάνουμε;

Αν δεν γυρίσουμε κι εμείς σειρές εποχής, ιστορικές παραγωγές, για να μάθουν την ιστορία οι νέοι μας, που μπερδεύουν την 28η Οκτωβρίου με την 25η Μαρτίου, τότε η ιστορία θα επαναληφθεί τραγικά ως φάρσα.

  • Τι σας πειράζει σήμερα;

Αυτός ο απολιτίκ αμοραλισμός που έγινε lifestyle. Να μην πιστεύουμε στην πολιτική και να μην έχουμε καμία τύψη για αυτό. Σήμερα έχουμε σμικρύνει τη φύση και την κάναμε κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλάμε για διαφορετικότητα και κάνουμε κίνημα τη φύση, δηλαδή τη σεξουαλική επιλογή του καθενός. Δεν υπάρχει πολιτικός ακτιβισμός στις ημέρες μας.

Το «Κόκκινο Ποτάμι» έρχεται λοιπόν, σε μια κοινωνία απολιτίκ, να καλύψει το κενό της εκπαίδευσης, καθώς η Γενοκτονία των Ποντίων δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Μανούσος δεν μπόρεσε να κάνει γυρίσματα για τη σειρά και αναγκάστηκε να τα κάνει στην Ξάνθη. Άρα, καταλαβαίνετε πόσο ενοχλεί το «Κόκκινο Ποτάμι» τους Τούρκους; Γιατί να υποκρινόμαστε;


Το Ελληνικό σχολείο να διδάσκει Ιστορία

Στη Θεσσαλονίκη, μια παρέα νεαρών αγοριών Ποντιακής καταγωγής μου είπαν:

«Κύριε Χατζάκη, ντρεπόμασταν που είμαστε Πόντιοι λόγω των ανεκδότων που λέγονταν για εμάς. Μέσα από το Κόκκινο Ποτάμι και από αυτά που βλέπουμε, νιώθουμε πλέον πολύ υπερήφανοι και δεν το λέμε με εθνικισμό, αλλά με πατριωτισμό».

Ξέρετε, το να μαθαίνουμε την ιστορία μας είναι αναγκαία υπερ-πατριωτισμός ή φασισμός. Αν δεν τη μάθουμε, όμως, θα μας πουν κάποιοι δήθεν ιστορικοί ότι στη Σμύρνη το 1922 δεν έγινε σφαγή στο λιμάνι, αλλά… συνωστισμός.

Το διαβάσαμε και αυτό σε σχολικό βιβλίο! Το Ελληνικό σχολείο πρέπει να διδάσκει Ιστορία, δεν γίνεται να μην ξέρουν τα παιδιά τη Μάχη της Κρήτης, που άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ή για την αντίσταση και των ηρωισμό των Ελλήνων πολεμιστών στο οχυρό του Ρούπελ, που έκανε τους Γερμανούς να σαστίσουν από το θάρρος τους!

Ξέρετε, μία ημέρα καθυστέρησης στον πόλεμο επηρεάζει άμεσα, θετικά ή αρνητικά, την έκβασή του…


Διαβάστε επίσης: Ο Μανώλης Κλωνάρης για το Κόκκινο Ποτάμι

Μοιραστείτε το