Παναγία Σουμελά – Δείτε την πιστή μικρογραφία

Μοιραστείτε το

Μία πιστή μικρογραφία του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα του Πόντου υλοποίησε ο ζωγράφος Χριστόφορος Μελλίδης, από τις Σέρρες.

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα αποκαλύπτεται σε μικρογραφία


Η μικρογραφία του Μοναστηριού

Μία πιστή μικρογραφία 2 μέτρων, με όλες τις λεπτομέρειες από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στη Τραπεζούντα, το οποίο είναι κτισμένο στο χείλος του γκρεμού.

Ο κ. Χριστόφορος Μελλίδης μετά από έρευνα και μέσα από φωτογραφίες, έκανε τους υπολογισμούς του και ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου αυτού.

Η μικρογραφία μεταξύ άλλων απεικονίζει τον τετραώροφο ξενώνα 72 δωματίων και άλλων λειτουργικών χώρων του μοναστηριού, καθώς και την είσοδο του.

Δείτε στο παρακάτω video την πιστή μικρογραφία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα, καθώς και τον κ. Χριστόφορο Μελλίδη να μιλάει για αυτό το έργο του.


Σχετικά με το μοναστήρι

Το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα είναι ένα Χριστιανικό μνημείο που λειτουργούσε ως μοναστήρι έως τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το ισχυρό θρησκευτικό και πνευματικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το μοναστήρι είναι χτισμένο μέσα σε σπηλιά, σε απόκρημνη πλαγιά του όρους Μελά, στην ενδοχώρα της Τραπεζούντας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της. Ένα μοναστήρι που υπήρξε για 16 αιώνες σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους Ποντίους.

Ένα ευρύτερο πνευματικό κέντρο, τεράστιας ακτινοβολίας και ιστορικής σημασίας

Η βάρβαρη και ασεβής συμπεριφορά των νεότουρκων και κεμαλικών, προς τα μοναστήρια του Πόντου κατέληξε στην ολοσχερή καταστροφή της Μονής, ενώ οι μοναχοί είχαν διαφύγει. Συγκεκριμένα, το 1922 οι Τούρκοι κατά τη Γενοκτονία των Ποντίων έκαψαν το μοναστήρι για να αφανίσουν εντελώς το Ελληνικό στοιχείο από τη περιοχή.


Το μοναστήρι πήρε το όνομα «Σουμελά», από το όρος Μελά και το Ποντιακό «σου», το οποίο σημαίνει «εις το»/«στο». Δηλαδή… «η Παναγία στο (όρος) Μελά». Θα ανέβουμε «σου Μελά την Παναΐαν» έλεγαν οι Πόντιοι και έτσι επικράτησε η ονομασία «Παναγία Σουμελά».


Διαβάστε επίσης: Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Μοιραστείτε το