Ο μπακαλιάρος έχει καθιερωθεί ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Στη πραγματικότητα όμως, το έθιμο επιτάσσει την κατανάλωση ψαριού γενικά και όχι μπακαλιάρου ειδικά…
Ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά
25η Μαρτίου
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, επιτρέπεται στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, συγκεκριμένα την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.
Την 25η Μαρτίου καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής, αφού γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ένα χαρμόσυνο γεγονός στη θρησκευτική Χριστιανική ιστορία και παράδοση.
Επειδή όμως τα παλιά χρόνια στα ορεινά μέρη της Ελλάδας ήταν δύσκολο να βρεθεί φρέσκο ψάρι, τα νοικοκυριά κατέφευγαν στη λύση του παστού μπακαλιάρου. Το συγκεκριμένο ψάρι ήταν φθηνό και μπορούσε να διατηρηθεί, παστωμένο, για μεγάλο χρονικό διάστημα στα αγροτικά νοικοκυριά. Τα οποία δεν διέθεταν ψυγεία και καταψύκτες…
Στις φτωχότερες περιοχές, ο παστός μπακαλιάρος ήταν μια εύκολη και οικονομική λύση
Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, οι πιστοί Χριστιανοί γνώριζαν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο, ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, αυτή η συνήθεια εδραιώθηκε στη ζωή των ανθρώπων και έγινε μέρος της εθιμοτυπίας του διπλού εορτασμού κατά την γιορτινή αυτή ημέρα.
Την 25η Μαρτίου καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής και συγκεκριμένα το ψάρι, το λάδι και ο οίνος.
Σκορδαλιά
Η σκορδαλιά είναι άκρως Ελληνική, για αυτό και τυπικά συνοδεύεται μαζί με τον μπακαλιάρο. Μπορείτε να την ετοιμάσετε με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα, μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.
Οι παραλλαγές μπορεί να είναι πολλές και ευφάνταστες
Την σκορδαλιά οι Πόντιοι την φτιάχνουν χρησιμοποιώντας και λίγο γιαούρτι. Οι Μακεδονίτισσες την φτιάχνουν με πατάτα βραστή και καρύδια. Στα νησιά του Ιονίου φτιάχνουν την αλιάδα, όπως λέγεται στην ντοπιολαλιά, χρησιμοποιώντας ακόμα και ζωμό από βραστό μπακαλιάρο, αλλά και δυόσμο.
Δείτε παρακάτω την παραδοσιακή συνταγή για να φτιάξετε μπακαλιάρο με σκορδαλιά, φέτος την 25η Μαρτίου.
Συστατικά
- 4 φιλέτα μπακαλιάρου
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 30 ml ελαιόλαδο
Υλικά
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 4-5 σκελιδες σκόρδο
- 3 φέτες μουσκεμενο μπαγιάτικο ψωμί
- 50 γρ κουκουνάρια
- 3 κ.σ ξύδι
- Λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
- Λίγη Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)
Εκτέλεση – Παρασκευή
- Συνήθως ο μπακαλιάρος είναι παστός και χρειάζεται ξαλμύρισμα. Κόψτε τα φιλέτα σε κομμάτια και αφήστε τα σε νερό, από την προηγούμενη ημέρα. Φροντίστε να αλλάζετε τακτικά το νερό, μέχρι να μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο.
- Πριν μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο, καθαρίστε τον από λέπια και αφήστε τον να στραγγίξει καλά, σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
- Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Τηγανίστε τον μπακαλιάρο αλευρώνοντας ή βουτώντας τα κομμάτια σε κουρκούτι, που έχετε φτιάξει αναμειγνύοντας αλεύρι με νερό.
- Ψήστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
- Βάλτε σε ένα πολυμίξερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το ξίδι, το αλάτι και την ζάχαρη και χτυπήστε τα να πολτοποιηθούν.
- Προσθέστε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα στο πολυμίξερ.
- Στύψτε με τα χέρια σας το μουσκεμένο ψωμί και προσθέστε το στα υπόλοιπα υλικά, μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Χτυπήστε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.
Έτοιμος ο παραδοσιακός μπακαλιάρος! Καλή όρεξη!
Υπ’ όψη, ο μπακαλιάρος συνοδεύεται υπέροχα και από όσπρια (κατά προτίμηση φάβα ή κουκιά).