Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Αγιά Σοφιά, οι οποίες, μάλιστα, θα διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας.
Σενάρια για πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση
Κλείσιμο και εργασίες συντήρησης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η ανακοίνωση κάνει λόγο για εκκίνηση των διαδικασιών έργων συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης της Αγιάς Σοφιάς, που λειτουργεί ως τέμενος από το 2020.
Να αναφέρουμε πως το κλείσιμο της Αγιά Σοφιάς ανακοινώθηκε επίσημα από την Άγκυρα με Δελτίο Τύπου, από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας.
Τα προαναφερθέντα έργα, σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους, αναμένεται να διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για «δύο γενιές».
Την ίδια ώρα, η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στην Τουρκία, με φιλοκυβερνητικά μέσα να κάνουν λόγο για πολιτικό τέχνασμα που ενδεχομένως κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος μπορεί να κλείνει οριστικά τη λειτουργία της Αγιά Σοφιάς ως τζαμί, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τη Δύση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει για το αντίθετο.
Η κατάσταση της Αγιά Σοφιάς
Σημειώνεται, πάντως, πως το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει αρκετές καταγγελίες για σημαντικές φθορές και καταστροφές στην Αγιά Σοφιά. Με αρχαιολόγους να τονίζουν ότι το κτίριο δεν μπορούσε να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό προσκυνητών.
Χαρακτηριστικές και οι φωτογραφίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, από την Αγιά Σοφιά. Με γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους, ως ενθύμιο της επίσκεψης τους ή ως φυλαχτό!
Μεγάλη ανησυχία έχει εκφράσει και η UNESCO για την κατάσταση της Αγιά Σοφιάς από όταν πραγματοποιήθηκε η μετατροπή εκ νέου σε τζαμί. Πριν από έναν χρόνο περίπου ζητούσε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο.
Η Αγία Σοφία αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό ως παγκόσμιο σύμβολο, που από βυζαντινή εκκλησία έγινε Οθωμανικό τζαμί και στη συνέχεια μουσείο, για να γίνει και πάλι τζαμί το 2020. Τότε ο οργανισμός είχε εκφράσει την απογοήτευση και την καταδίκη του για την τουρκική απόφαση.
Η μετατροπή σε τζαμί
Υπενθυμίζουμε πως η Αγια Σοφιά, το πνευματικό και πολιτικό σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ένα διαχρονικό ορόσημο της Χριστιανικής αρχιτεκτονικής, μετατράπηκε αμέσως σε τζαμί, μόλις η Πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Αλλά και σε καθολικό ναό κατά την άλωση της από τους Σταυροφόρους το 1204.
Τον Ιούλιο του 2020, η Άγκυρα αποφάσισε να κάνει την Αγιά Σοφιά προσωρινό τζαμί, για τις ανάγκες του εορτασμού του Ραμαζανιού. Φέρνοντας στον νου μνήμες άλλων εποχών.
Καταπατώντας κάθε έννοια σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία, η Τουρκική κυβέρνηση έβαλε έναν ιμάμη να ψάλει το Κοράνι, μέσα στο αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας. Προκαλώντας για άλλη μια φορά την Χριστιανική Δύση.
Όπως και να ‘χει, ο «Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού», όπως ονομάζεται επίσημα η Αγιά Σοφιά, θα εξακολουθήσει να επιβλέπει την Κωνσταντινούπολη, από την προνομιακή του θέση.
Ως ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που κατάφερε να επιβιώσει ως τις ημέρες μας, σε πείσμα όσων την ήθελαν ερείπια…