Τα «γιαννούτσια» είναι Ποντιακά κιμαδοπιτάκια με φύλλα γιοχάς. Δείτε την παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή, για να φτιάξετε αυτά τα νόστιμα, τραγανά απ’ έξω και ζουμερά από μέσα κιμαδοπιτάκια.
Λεπτές πίτες σε σχήμα μισοφέγγαρου, από φύλλο γιοχάς, γεμιστές με κιμά και μπόλικο κρεμμύδι
Λεπτές πίτες σε σχήμα μισοφέγγαρου
Τα «γιαννούτσια» ή «γιαρούντζια» είναι λεπτές πίτες σε σχήμα μισοφέγγαρου, γεμιστές με μοσχαρίσιο κιμά και κλεισμένες σε φύλλο γιοχάς. Το μυστικό της συνταγής έγκειται στην αναλογία κιμά-κρεμμυδιού στη γέμιση: τα κρεμμύδια πρέπει να είναι διπλάσια σε βάρος από τον κιμά (!), για ζουμερό και νόστιμο μείγμα.
Τα φύλλα γιοχάς είτε είναι σπιτικά,
είτε τα προμηθευόμαστε από καταστήματα με Ποντακά προϊόντα
Από το δίπλωμα του φύλλου στα δύο, ίσως, προέρχεται και η ονομασία τους, καθώς στα τουρκικά «γιαν» σημαίνει «κλίση».
Υλικά
- 16 φύλλα γιοχάς μικρού μεγέθους
Υλικά για τη γέμιση
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- Φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το τηγάνισμα: Αρκετό βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση – Παρασκευή
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε τα «γιαννούτσια», τα Ποντιακά κιμαδοπιτάκια, ξεκινάμε με τη γέμιση. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά. Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν καλά
- Ρίχνουμε 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να- εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Γιαννούτσια
- Παίρνουμε ένα φύλλο γιοχάς και το ραντίζουμε με νερό με τα χέρια μας, μέχρι να νοτίσει και να μαλακώσει ελαφρώς (όχι να μουλιάσει όμως). Το απλώνουμε στον πάγκο και απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του 1-2 κουτ. σούπας κιμά. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
- Στο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας βούτυρο μέχρι να λιώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε στο τηγάνι ένα «γιαννούτσι» και το τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το φύλλο να φουσκαλιάσει και να ροδίσει απαλά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα «γιαννούτσια», ανανεώνοντας το βούτυρο για το καθένα.
- Σερβίρουμε τα «γιαννούτσια» ζεστά ή χλιαρά.
Χρόνος εκτέλεσης – παρασκευής
- 15′ προετοιμασία
- 35′ μαγείρεμα
- Σύνολο: 50′