Προμηθέας – Ο δεσμώτης του Καυκάσου

Μοιραστείτε το

Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο πατέρας των Ελλήνων και όλων των Ελληνικών φυλών ήταν ο Προμηθέας. Ο Τιτάνας που τα έβαλε με τον Δία για χάρη των ανθρώπων και δέθηκε ως τιμωρία στον Καύκασο.

Η περιπετειώδης πορεία της ζωής των Ελλήνων του Πόντου,
όπως και του «Προμηθέα»


Προμηθεάς Δεσμώτης

Δεν είναι τυχαίο ότι το άγριο και μεγαλόπρεπο αυτό βουνό του Πόντου συνδέεται με την καταγωγή των Ελλήνων και μάλιστα μέσα από έναν τόσο ανατρεπτικό μύθο, ενάντια στην πανίσχυρη εξουσία των θεών.

Το εκτυφλωτικό φως που αντανακλούν οι παγετώνες του «Μεγάλου Καύκασου» μοιάζει σαν να σημαδεύει την αρχή και το τέλος της «Ασίας».

Ο απείθαρχος Τιτάνας αμφισβήτησε την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τις τέχνες και την φωτιά στους ανθρώπους

Ο Προμηθέας έκανε την ευεργετική πράξη για τους ανθρώπους, εφοδιάζοντάς τους με την φωτιά. Τους έμαθε να χειρίζονται τη φωτιά, να δημιουργούν εργαλεία και τους έμαθε τις «Επιστήμες» (που έκλεψε από τη θεά Αθηνά) και τα «Γράμματα».

Η τιμωρία του ήταν αμείλικτη! Με διαταγή του πατέρα των θεών Δία, που έτρεφε μίσος για το ανθρώπινο γένος, αναλαμβάνει ο «Ήφαιστος» με πρωταγωνιστές το «Κράτος και τη Βία», να αλυσοδέσει τον «Προμηθέα», σ΄ ένα απόκρημνο βράχο, στα όρη του Καυκάσου. Όπου κάθε μέρα ένας αετός του έτρωγε το συκώτι, που ξανά μεγάλωνε το βράδυ και έτσι ήταν ατελείωτο το μαρτύριο του φιλάνθρωπου Τιτάνα.

Ωστόσο ο Προμηθέας δεν σταμάτησε να καταφέρεται κατά της εξουσίας, εξαγριώνοντας έτσι περισσότερο τον Δία.

Εκεί τον βρήκε αιώνες ή χιλιετίες αργότερα ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε, δίνοντας ένα τέλος στο μαρτύριό του. Αφού σκότωσε με τα βέλη του το όρνιο και τον απελευθέρωσε.


Ο πατέρας των Ελλήνων

Ο Προμηθέας ήταν μυθική μορφή της αρχαιότητας. Γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας ή Θέμιδας ή Αίθρας ή Κλυμένης. Αδέλφια του ήταν οι Ιαπετίδες Επιμηθέας, Άτλας και Μενοίτιος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας ήταν ο πατέρας των Ελλήνων και όλων των Ελληνικών φυλών

Ο εγγονός του Προμηθέα ονομαζόταν «Έλλην». Τα παιδιά του «Έλληνα» και τα εγγόνια του, ο «Δώρος», ο «Αίολος», ο «Αχαιός», ο «Ίων», ο «Μάγνης» και άλλοι ήταν οι αρχηγέτες των Ελληνικών φυλών.

Το όνομά του σημαίνει «συνετός», «προνοητικός». Παράγεται από την πρόθεση «προ» και το ρήμα «μανθάνω», όπου το «α», σε ορισμένες αρχαιοελληνικές διαλέκτους, γίνεται «η».


Ο Ποντιακός Ελληνισμός

Η Αργοναυτική εκστρατεία, ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης, ο Προμηθέας δεσμώτης δεμένος στον Καύκασο, η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα, ο άθλος του Ηρακλή στο νησί Αριτιάς, οι Αμαζόνες και πολλοί άλλοι Ελληνικοί μύθοι, επιβεβαιώνουν την Ελληνική παρουσία στην περιοχή του Πόντου πριν από χιλιάδες χρόνια.

Στην αρχαιότητα όλες οι πόλεις του Ευξείνου Πόντου δημιουργήθηκαν ως αποικίες, για εμπορικούς λόγους. Η πρώτη Ελληνική πόλη που δημιουργήθηκε από Ίωνες της Μιλήτου, ήταν η Σινώπη. Σταδιακά άρχισαν να χτίζονται κι άλλες, όπως η Τραπεζούντα.


Εάν γυρίσουμε πίσω την μνήμη μας και κοιτάξουμε διαχρονικά, θα δούμε πόσο περιπετειώδης ήταν και η πορεία της ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Βασανιστική και εξοντωτική, όπως και του «Προμηθέα» από το «Κράτος και τη Βία».

Ο Ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε το «Κράτος και τη Βία» στο πετσί του

Ο Ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης της ανάπτυξης των εθνικών κρατών των Περσών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, τις συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των παππούδων και των γονιών μας από τις προγονικές πατρίδες τους και την εξαφάνιση ενός πανάρχαιου Ελληνοποντιακού πολιτισμού, έκλεισε άδοξα ένα κεφάλαιο τρισχιλιόχρονης και πλέον ιστορίας του Ελληνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τραγούδι – θρήνο των Ποντίων, «Αητέντς επαραπέτανεν», υπάρχουν στοιχεία από τον μύθο του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης». Ακούστε το τραγούδι στο παρακάτω video.


Δείτε επίσης: Η Ελληνική Μυθολογία στα Ποντιακά

Μοιραστείτε το