Η ιστορία της οικογένειας Ερμείδη ξεκινάει το 1922. Όταν όλη η οικογένεια εκδιώχθηκε από την Κερασούντα του Πόντου όπου ζούσε. Η οικογένεια Ερμείδη κατέληξε στην Πάτρα, όπου προσπάθησε να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή.
Οικογένεια Ερμείδη – Από τον Πόντο μέχρι τα Καλάβρυτα
Οικογένεια Ερμείδη
Μετά από λίγα χρόνια πρώτος ο Ιωάννης Ερμείδης, από τα πέντε αδέρφια, έφτασε στα Καλάβρυτα. Αφού βρήκε δουλειά σε ένα εμπορικό, κάλεσε και τα αδέρφια του, τον Κωσταντίνο, τον Ηλία και τον Χαρίλαο Ερμείδη. Ο τελευταίος αδερφός, ο Θόδωρος Ερμείδης, εργάστηκε στους τότε «ΣΠΑΠ» (Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου – Αθηνών – Πειραιώς).
Εκείνη την εποχή τα Καλάβρυτα ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο και συγκέντρωναν όλο το εμπόριο από την επαρχία Καλαβρύτων, που είχαν περίπου 45.000 πληθυσμό.
Το ζαχαροπλαστείο στα Καλάβρυτα, εκείνη την εποχή, ήταν άγνωστο είδος επιχείρησης. Ο Ηλίας Ερμείδης που γνώριζε μερικά πράγματα από την πατρίδα, τον Πόντο, προσπάθησε να τα εφαρμόσει αναλαμβάνοντας το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Ενώ ο Κώστας ο μεγαλύτερος αδερφός, ανέλαβε την πώληση και το γενικό εμπόριο.
Το 1926 ξεκίνησε και επίσημα η προσπάθεια των αδερφών Ερμείδη με την δημιουργία του ζαχαροπλαστείου «Ερμείδης» στην κεντρική τότε αγορά των Καλαβρύτων.
Σήμα κατατεθέν τους είναι η ροδοζάχαρη,
που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο
Την παράδοση συνεχίζουν -κατά βάση- μέχρι σήμερα, δύο αδέλφια, ο Ηλίας Ερμείδης και η Ρούλα Ερμείδη. Οι οποίοι με όρεξη και μεράκι ασχολούνται με την παραγωγή και την προώθηση των νοστιμιών τους.
Φυσικά κοντά τους είναι και τα άλλα δύο τους αδέλφια, η Θεοδώρα Ερμείδη ασχολείται με τα social media της επιχείρησης, ενώ η οικογένεια έχει και έναν μικρότερο γιο, τον Κωνσταντίνο.
«Το ζαχαροπλαστείο μας ξεκίνησε την λειτουργία του το 1926. Ο χώρος ήταν ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της εποχής, με μαρμάρινα τραπεζάκια. Όπου ο πελάτης μπορούσε να απολαύσει τα χειροποίητα γλυκά της οικογένειας Ερμείδη»
Η ροδοζάχαρη
Ο Ηλίας Ερμείδης, την Ροδοζάχαρη την ήξερε από τον Πόντο, την πατρίδα του. Συγκεκριμένα την συνταγή την γνώριζε από τη μητέρα του Μερόπη. Έτσι συνεχίζουν μέχρι σήμερα την παρασκευή της ίδιας παραδοσιακής συνταγής.
Η Ροδοζάχαρη είναι γλυκό του κουταλιού, το οποίο χρησιμοποιείται και ως μαρμελάδα λόγω της υφής του. Είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία, το «εκατοντάφυλλο Μαγιάτικο τριαντάφυλλο». Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος παρασκευής του γλυκού.
Η ροδοζάχαρη ήταν το γλυκό κουταλιού των Καλαβρύτων
και έχει παραμείνει μέχρι σήμερα
Όταν ήρθε στα Καλάβρυτα ο παππούς Ερμείδης, του προξένησε εντύπωση ότι πάρα πολλές νοικοκυρές είχαν μία ή δύο τριανταφυλλιές στον κήπο του σπιτιού τους και κάθε Απρίλιο έφτιαχναν λίγη ροδοζάχαρη, για να κερνάνε τον επισκέπτη πρώτα και για τα παιδιά του σπιτιού έπειτα.
Μη έχοντας κεφάλαιο εκείνη την εποχή ο Ηλίας Ερμείδης, για να βάλει τις δικές του τριανταφυλλιές σκέφτηκε να συνδυάσει «το τερπνόν μετά του ωφέλιμου». Έπεισε τις νοικοκυρές εκεί που έχουν μία ή δύο τριανταφυλλιές, να βάλουν άλλες δύο και τα ροδοπέταλα θα τα έπαιρνε ο ίδιος.
Με τον τρόπο αυτό ο παππούς Ηλίας άρχισε να έχει λίγα στην αρχή, αλλά στην πορεία αρκετά ροδοπέταλα και οι νοικοκυρές άρχισαν να αποκτούν ένα επιπλέον και καθόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό. Μια εποχή που τα εισοδήματα ήταν πολύ μικρά και περιορισμένα σε μια επαρχιακή κωμόπολη.
Η Ροδοζάχαρη είναι γλυκό του κουταλιού, χρησιμοποιείται όμως πολύ ωραία και ως μαρμελάδα λόγω της υφής της, με αποτέλεσμα να έχει και πιο πολλές χρήσεις. Ταιριάζει ιδανικά πάνω στο γιαούρτι, το παγωτό, την κρέμα, το ψωμί, το ρυζόγαλο, την πανακότα και σε χίλιες και μία άλλες χρήσεις. Ανάλογα με τη φαντασία του Σεφ ή της νοικοκυράς…
Η Ροδοζάχη έχει ευεργετικές ιδιότητες κυρίως για το στομάχι, καθώς τρώγοντας το πρωί ένα κουταλάκι ροδοζάχαρη, με νερό, βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Τη Ροδοζάχαρη μπορείτε να την προμηθευτείτε από το ζαχαροπλαστείο «Ερμείδης» στα Καλάβρυτα (25ης Μαρτίου 34 – Τηλ: 2692022346), αλλά και από άλλα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.