Βαγγέλης Παυλίδης – Είναι τρελός ο Πόντιος

Μοιραστείτε το

Την ιστορική νίκη της Εθνικής μας, το βράδυ της Πέμπτης μέσα στο «Wembley», την υπέγραψε ο Βαγγέλης Παυλίδης. Ο πιο ακριβός Έλληνας ποδοσφαιριστής, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Transfermarkt.

Η ιστορία του «χρυσού» σκόρερ της Εθνικής Ελλάδας


Πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα

Ο Ποντιακής καταγωγής, δεινός σκόρερ της Μπενφίκα και της Εθνικής Ελλάδας κατάγεται από την Πιερία, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (21 Νοεμβρίου 1998) και συγκεκριμένα μεγάλωσε στη Καλαμαριά.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στους «Μπέμπηδες» του Παναγιώτη Κερμανίδη. Μια από τις καλύτερες ακαδημίες ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη, που πήρε τον Βαγγέλη Παυλίδη από 4,5 χρονών, για να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Το ταλέντο του εντοπίστηκε νωρίς και ένας φίλος της οικογένειας μεσολάβησε να κατέβει στα 15 του χρόνια στην Αθήνα και να δοκιμαστεί στην ΑΕΚ. Τότε όμως, η αθηναϊκή ομάδα είχε τα δικά της προβλήματα (καθώς ήταν σε διαδικασία πτώχευσης και υποβιβασμού), με αποτέλεσμα να μην ασχοληθεί μαζί του.

Όταν εμφανίστηκε ο ΠΑΟΚ, που είχε αντιληφθεί την αξία του, ο Βαγγέλης Παυλίδης και η οικογένεια του είχαν ήδη αποφασίσει να φύγουν στο εξωτερικό και να μη μείνει άλλο στην Ελλάδα. Έτσι ώστε να ανδρωθεί ποδοσφαιρικά εκτός συνόρων.


Ο Παναγιώτης Κερμανίδης, από την Ακαδημία του οποίου ξεκίνησε ο Βαγγέλης Παυλίδης, έχει δηλώσει για τον χαρισματικό φορ της Εθνικής Ελλάδας:

«Δεν είναι τυχαία και συμπτωματική η ραγδαία εξέλιξη του Βαγγέλη Παυλίδη, ήταν κάτι που το περιμέναμε. Πρόκειται για χαρισματικό επιθετικό ποδοσφαιριστή που παίζει σαν φορ, χρησιμοποιεί και τα δυο του πόδια και βλέπει δίχτυα με… κλειστά μάτια.

Είναι επίσης ένα πολύ καλό και προσγειωμένο παιδί, με σωστές βάσεις και καθοδήγηση και θα φτάσει ψηλά. Είμαι σίγουρος για αυτό και χαίρομαι για την πρόοδο του»

Βαγγέλης Παυλίδης


Από τους «Μπέμπηδες» στη Γερμανία

Τον Ιανουάριο του 2015, σε ηλικία 16 ετών, ο Βαγγέλης Παυλίδης έκανε το βήμα για το εξωτερικό. Από τους «Μπέμπηδες 2000» αφήνει τη Θεσσαλονίκη για να παίξει μπάλα στη Γερμανία.

Στη Γερμανία κάποιοι αποφάσισαν να του δώσουν μια ευκαιρία και μόλις έκλεισε τα 16 του χρόνια, ο Βαγγέλης Παυλίδης, που ως τότε είχε παίξει μόνο σε επίπεδο ακαδημιών στην Ελλάδα, έφυγε για το Μπόχουμ.

«Στην αρχή ήταν δύσκολο γιατί ήμουν μακριά από την οικογένειά μου και τους φίλους μου, αλλά ήθελα να φύγω. Εγώ το διάλεξα και ήμουν χαρούμενος για την επιλογή που έκανα.

Με δυσκόλεψε η γλώσσα τον πρώτο χρόνο, αλλά μετά έμαθα τα Γερμανικά και όλα ήταν πιο εύκολα. Πήγαινα και στο Ελληνικό σχολείο που ήταν μακριά από το σπίτι μου και έπρεπε να παίρνω τρία τρένα και να κάνω μιάμιση ώρα να πάω και άλλη τόση να γυρίσω. Έκανα όμως αυτό που ήθελα…»


Γερμανία – Ολλανδία – Πορτογαλία

Στις 9 Απριλίου 2016 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μπόχουμ. Στην ομάδα με την οποία ξεκίνησε να αποκτά τα εφόδια που τον συντροφεύουν έως σήμερα.

Ενσωματώθηκε αρχικά στην Κ17 της Μπόχουμ και μάλιστα στα 17 του έφτασε να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα, που συμμετείχε τότε στη Bundesliga 2. Είχε άριστη παρουσία στην πρώτη ομάδα, όπου συμμετείχε τακτικά στις προπονήσεις, καθώς και σε επίσημα φιλικά παιχνίδια.

Τον Ιανουάριο του 2018 άφησε την Μπόχουμ για να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπου έμεινε έναν χρόνο ως δανεικός, καταγράφοντας 32 συμμετοχές και 7 γκολ.

Τον Ιανουάριο του 2019, ενδιαφέρθηκε και τον απέκτησε μια μικρή ομάδα από την Ολλανδία, η «Βίλεμ Τίλμπουργκ». Στην Ολλανδία ο Βαγγέλης Παυλίδης βρήκε το δρόμο του. Μετά από 82 αγώνες και 33 γκολ με τη Βίλεμ, ανέβηκε ένα σκαλί παραπάνω, καθώς η Αλκμάαρ πλήρωσε 2,5 εκατομμύρια για να τον αγοράσει.

Στην Αλκμάαρ έμεινε τρία χρόνια και σκόραρε 80 φορές σε 137 αγώνες. H τελευταία του χρονιά (2023-24) ήταν η πιο καταπληκτική, αφού σκόραρε 33 φορές σε 46 παιχνίδια!

«Είναι τρελός ο Πόντιος»

Με αυτές τις επιδόσεις έστρεψαν τα βλέμματα τους πάνω του πολλές ομάδες, αλλά τελικά τη μάχη την κέρδισε η Μπενφίκα. Οι Πορτογάλοι έριξαν 18 εκατομμύρια στο τραπέζι της Αλκμάαρ και περισσότερα από 10 εκατομμύρια στον ίδιο για 5ετές συμβόλαιο και τον πήραν στη Λισαβόνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η Άλκμααρ ζητούσε 20 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά πήρε 18 εκατ. από τους Πορτογάλους. Με τον Έλληνα στράικερ να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο και να παίρνει καθαρά 1,8 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης που ανήκει στην Μπενφίκα έως το 2029, έπαιξε φέτος για πρώτη φορά στο Champions League.


Εθνική Ελλάδας

Ο Βαγγέλης Παυλίδης ξεκίνησε να παίζει στις μικρές εθνικές από το 2014. Για να φτάσει μέχρι την Εθνική Ελλάδας των ανδρών, πέρασε από όλα τα μικρά τμήματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδας των ανδρών έκανε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. Αγωνιζόμενος στα τελευταία 14 λεπτά του προκριματικού αγώνα, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2020, εναντίον της Φινλανδίας.

Στις 15 Οκτωβρίου 2019, ο ύψος 1.86μ φορ σημείωσε το πρώτο του γκολ με την Εθνική Ελλάδας, στη νίκη με 2–1 εναντίον της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη αρχικά και μετά για το γκολ μου. Το να βάζεις γκολ για την πατρίδα σου είναι κάτι το διαφορετικό από το να σκοράρεις στην ομάδα σου»

Vangelis Pavlidis


Ο βουβός πανηγυρισμός μέσα στο Wembley Stadium

Το βράδυ της Πέμπτης (10 Οκτωβρίου 2024) η Εθνική Ελλάδας, στη σκιά του θανάτου του George Baldock κέρδισε την Αγγλία 2-1 μέσα στο «Wembley Stadium» για το Nations League και έγραψε ιστορία.

Ήταν η πρώτη νίκη της Ελλάδας μέσα στο «Wembley»
και ήρθε με υπογραφή Βαγγέλη Παυλίδη

Ο 25χρονος διεθνής Έλληνας φορ σκόραρε 2 φορές, στο 49′ (0-1) και στο 94′ (1-2), χάρισε τη νίκη στην Ελλάδα και την αφιέρωσε μαζί με τους συμπαίκτες του στον George Baldock, προσθέτοντας:

«Ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος αγώνας για εμάς. Οι σκέψεις ήταν με τον George, δώσαμε και την ψυχή μας γι’ αυτόν. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Σήμερα δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο…»

Όσο για τον «βουβό πανηγυρισμό» του μετά το πρώτο γκολ, δήλωσε:

«Όλη η μέρα ήταν βουβή. Κερδίσαμε και δεν το χαιρόμαστε. Μια εικόνα χίλιες λέξεις πραγματικά. Όσο μπορέσαμε κοιμήθηκαμε χθες το βράδυ για να δώσουμε τα πάντα για τον George.

Αυτός ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία για τον Γιώργο μας. Ήταν μισός Άγγλος και μισός Έλληνας, αλλά πιστέψτε με ήταν 100% Έλληνας. Ελπίζω να μας είδε από εκεί ψηλά»

Για την συμμετοχή του στην Εθνική Ελλάδας, ο Βαγγέλης Παυλίδης λέει:

«Έχεις το άγχος και την πίεση, για να το πετύχεις, αλλά έχεις και το μεγάλο «θέλω», για να το παλέψεις».


Οικογένεια Παυλίδη

Ο Βαγγέλης Παυλίδης έχει αδερφό, ο οποίος επίσης παίζει μπάλα. Τέσσερα χρόνια μικρότερος του (γεννημένος στις 4 Σεπτεμβρίου 2002), ο Βασίλης Παυλίδης είναι αριστεροπόδαρος στόπερ, ενώ μπορεί να παίξει και ως αριστερός μπακ. Κι αυτός προερχόμενος από τους «Μπέμπηδες». Μάλιστα τα δύο αδέρφια έχουν το ίδιο ύψος, 1.86.

Οι γονείς τους μένουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά επιδιώκουν συχνά να ταξιδεύουν, για να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους. Ο πατέρας τους έχει μεταφορική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Άνθρωποι χαμηλών τόνων, ο κ. Κώστας και η κα. Έφη δεν παρεμβαίνουν στα του ποδοσφαίρου των γιων τους, απλά παρακολουθούν και καμαρώνουν…

«Τι να σας πω; Ότι χαίρομαι για τον γιο μου; Εννοείται αυτό»

Ο Βαγγέλης Παυλίδης είναι για πολλά χρόνια σε σχέση με την Μαριάννα Σολκίδου. Είναι ο έρωτας της ζωής του και το στήριγμα του.


Χρηματιστηριακή αξία

Μετά τη μεταγραφή του στη Μπενφίκα, η χρηματιστηριακή αξία του 26χρονου Καλαμαριώτη ποδοσφαιριστή έχει ήδη φτάσει στα 25 εκατομμύρια (σύμφωνα με το Transfermarkt) και όλα δείχνουν ότι τα ταβάνι του είναι ακόμη πιο ψηλά.

Κάπως έτσι ο Ποντιακής καταγωγής Βαγγέλης Παυλίδης είναι μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που αρέσει πολύ στα «μεγάλα ψάρια» του διεθνούς ποδοσφαιρικού στερεώματος. Η ηλικία του και η αποτελεσματικότητα το, καθιστούν αυτή τη στιγμή τον Βαγγέλη Παυλίδη έναν ελκυστικό παίκτη.

Εμείς του ευχόμαστε να έχει πάντα υγεία και κάθε επιτυχία, έτσι ώστε να μας χαρίζει ανεπανάληπτες ποδοσφαιρικές στιγμές με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας και όχι μόνο…


Δείτε επίσης: Λύρατζης – Έχει το όνομα, έχει και τη χάρη

Δείτε στο παρακάτω video τον Βαγγέλη Παυλίδη, σε μια χαλαρή συνέντευξη που έδωσε στο «Business Talks».

Με πληροφορίες από το RThess.gr

Μοιραστείτε το