Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος

Μοιραστείτε το

Στις 14 Αυγούστου, οι χρυσοχόοι της Τραπεζούντας τιμούσαν τη μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Συμεών του Χρυσοχόου, που καταγόταν από την Τραπεζούντα και μαρτύρησε στις 14 Αυγούστου του 1653, στην Κωνσταντινούπολη.

«Τω Συμεών υπήρξε βαθμίς αγχόνη, δι’ ης ανήλθεν Ουρανού εις το πλάτος»


Βιογραφία του Αγίου Συμεών

Ο Άγιος Συμεών έζησε στα μέσα του 17ου αιώνα. Καταγόταν από την Τραπεζούντα, αλλά ζούσε και έκανε το επάγγελμα του χρυσοχόου στην Κωνσταντινούπολη.

Αγαπούσε πολύ τον Θεό, Τον σεβόταν βαθιά και τηρούσε με ακρίβεια τις ευαγγελικές αρετές, ήταν πιστός και ευλαβής Χριστιανός. Βοηθούσε όσους βρίσκονταν σε ανάγκη, τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά.


Κάποια ημέρα τρεις Χριστιανοί κατέβαιναν από το μπεζεστένι (κλειστή αγορά) για να πάνε στα σπίτια τους, πέρα στον Γαλατά. Περνώντας μέσα από την Εβραίικη συνοικία συνάντησαν ένα πολύ μεγαλόσωμο Εβραίο. Ο ένας Χριστιανός, ο οποίος ήταν πολύ μικρόσωμος, κοίταξε τον Εβραίο που στεκόταν πάνω του σαν τέρας. Ο Εβραίος δυσαρεστήθηκε θεωρώντας ότι ο Χριστιανός τον κοιτούσε περιγελαστικά, τον έπιασε από τη ζώνη, τον έριξε στον ώμο του και άρχισε να περπατάει.

Ο Χριστιανός, επειδή δεινοπαθούσε, έβγαλε το μαχαίρι του και χτύπησε τον Εβραίο στη ράχη. Ο Εβραίος αρχικά δεν κατάλαβε τίποτα, ήταν και λίγο μεθυσμένος, τον άφησε λοιπόν να φύγει. Σε λίγο όμως κατάλαβε την πληγή από τον πόνο και το αίμα. Τότε όσοι Εβραίοι έτυχαν εκεί, έτρεξαν να πιάσουν τον Χριστιανό, αλλά δεν τον βρήκαν. Περνούσαν τότε από εκεί κάποιοι Χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και ο Συμεών, οι οποίοι στάθηκαν να ρωτήσουν την αιτία τόσης πολλής ταραχής.

Όταν άκουσαν το γεγονός, ο Συμεών, γνωρίζοντας το μίσος που είχαν οι Εβραίοι για τους Χριστιανούς, είπε: «Ε, και τι θα γίνει αν πεθάνει ένας Εβραίος;». Μόλις τ’ άκουσαν αυτό οι Εβραίοι τον άρπαξαν κραυγάζοντας ότι αυτός είναι που τον χτύπησε και τον παρέδωσαν στους φύλακες, που τον οδήγησαν στον βεζύρη. Εκεί κάποιοι Εβραιότουρκοι ψευδομαρτύρησαν πως είδαν τον Συμεών να πληγώνει τον συμπατριώτη τους.

Ο βεζύρης διέταξε να κλειστεί φυλακή σαράντα ημέρες και αν πεθάνει ο Εβραίος να θανατώσουν και τον Συμεών. Ειδάλλως, εάν ζήσει, να πληρώσει τα έξοδα της θεραπείας και να αφεθεί ελεύθερος. Ο τραυματίας έζησε πέραν των σαράντα ημερών, οπότε συμβιβάστηκαν να του πληρώσει διακόσια ογδόντα γρόσια για έξοδα θεραπείας.


Φυλάκιση και θάνατος

Στις πενήντα όμως ημέρες ο Εβραίος πέθανε. Έτσι τον συνέλαβαν και πάλι. Τότε οι Εβραίοι έκαναν συμβούλιο και δωροδόκησαν τους δικαστές να καταδικάσουν σε θάνατο τον Συμεών. Οι δε δικαστές έλεγαν στον Συμεών ότι, αν εξισλαμισθεί, θα γλυτώσει τη ζωή του. Ο Μάρτυς όμως τους απάντησε:

«Και μύριους θανάτους αν μου δώσετε, από την πίστη και την αγάπη του Ιησού Χριστού του Κυρίου μου και Θεού μου δεν χωρίζω»

Ακούγοντας τα λόγια αυτά, οι δικαστές τον καταδίκασαν εις θάνατον, διά αγχόνης. Τον παρέδωσαν στον Βεζίρη και αυτός τον οδήγησε στο Παχτζέ Καπί της Κωνσταντινούπολης. Όπου στις 14 Αυγούστου 1653 τον κρέμασαν κάτω από έναν πλάτανο, κάνοντας την χάρη των Εβραίων. Tο Άγιο λείψανό του ετάφη στο Μπέγιογλου.

Ο Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος (ο Χρυσοχόος), είναι ο προστάτης των Χρυσοχόων. Η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την μνήμη του στις 14 Αυγούστου.


Διαβάστε επίσης: Ραντεβού στο Βέρμιο τον Δεκαπενταύγουστο

Μοιραστείτε το