Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στη Τραπεζούντα, αναμένεται τελικά να ανοίξει και πάλι φέτος τις πύλες του, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ανοίγει για τους επισκέπτες, τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο
Κορονοϊός και εργασίες συντήρησης
Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, η ολοκλήρωση των εργασιών καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη Τουρκία, αλλά και λόγω του δύσβατου της βραχώδους αυτής περιοχής. Ο Ερσόι αναφέρθηκε εκτενέστερα στις εργασίες αναστήλωσης και στήριξης στην ιστορική μονή Παναγία Σουμελά, οι οποίες έχουν κρατήσει σχεδόν πέντε χρόνια.
Η ιστορική Μονή των Ποντίων αναμένεται να επαναλειτουργήσει φέτος με την ευκαιρία των εορτασμών για τον Δεκαπενταύγουστο
Η πρόσβαση στα προβληματικά σημεία όπου υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων γίνεται μόνο με ειδικά συνεργεία ορειβατών, είπε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει επιτάχυνση των εργασιών, ώστε η Μονή Παναγία Σουμελά να ανοίξει τη φετινή σεζόν, ίσως τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τη μονή Σουμελά στα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Απομένουν λίγα προβλήματα, αλλά δώσαμε όλο μας το βάρος ώστε να ανοίξουμε αυτή τη σεζόν. Δυστυχώς, θα υπάρξει μία καθυστέρηση 35-40 ημερών, αλλά θα προφτάσουμε»
Δύο ήταν οι λόγοι της καθυστέρησης της παράδοσης της μονής τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τον Μεχμέτ Νουρί Ερσόι:
«Ο ένας οφείλεται στον κορονοϊό και ο δεύτερος στην πυκνή μάζα βράχων που βρίσκονται στην περιοχή. Εκεί δεν μπορεί να εργαστεί ένα κανονικό συνεργείο, μόνο ομάδες ορειβατών».
Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας
Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά, χτισμένο στη πλαγιά του όρους Μελά στη περιοχή της Ματσούκας της Τραπεζούντας, ήταν για δεκαέξι αιώνες σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Ποντίους. Υπήρξε ένα ευρύτερο πνευματικό κέντρο τεράστιας ακτινοβολίας και ιστορικής σημασίας.
Δεν είναι τυχαίο, ότι πέραν των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, ιδιαιτέρως των Κομνηνών και του Αλεξίου του Γ’ (που υπήρξε και ο πιο σημαντικός δωρητής της εκείνα τα χρόνια), πολλοί ισχυροί Οθωμανοί σουλτάνοι, όχι μόνο σεβάστηκαν τη Μονή, αλλά και επέκτειναν τα προνόμιά της. Επικυρώνοντας τα με διατάγματα τους και προσφέροντας σημαντικές δωρεές προς το μοναστήρι.
Στο ιστορικό μοναστήρι στη Τραπεζούντα, στις 15 Αυγούστου του 2010 έγινε για πρώτη φορά Θεία Πατριαρχική Λειτουργία, με την άδεια των τουρκικών αρχών. Χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των Μητροπολιτών Δράμας Παύλου και Βολοκαμάνσκ Υλαρίωνα, παρουσία χιλιάδων πιστών.
Η Θεία λειτουργία τελούνταν κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 2016 το μοναστήρι δεν δόθηκε για τις ετήσιες εκδηλώσεις, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, έπρεπε να γίνουν εργασίες συντήρησης και να αφαιρεθούν κομμάτια βράχου που απειλούσαν με καταστροφή το μνημείο.