Απορρίφθηκε πρόταση για αναγνώριση της Γενοκτονίας

Μοιραστείτε το

Πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και αίτημα να ολοκληρωθεί με ψήφισμα έκανε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς έκανε εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του ECR το αίτημα. Ωστόσο η πρόταση, στην οποία δεν διατυπώθηκε αντίθετη άποψη, απορρίφτηκε με 79 ψήφους υπέρ, 199 κατά και 18 λευκά.

Η πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συγκεκριμένα, ο Νότης Μαριάς ανέφερε τα εξής:

«Η αναγνώριση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί πλέον μια ιστορική αναγκαιότητα. Πολύ δε περισσότερο φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το 1919, μετά την απόφαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου, οι Νεότουρκοι προχώρησαν σε μαζικές σφαγές και δολοφονίες χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Πάνω από 350.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα της Γενοκτονίας.

Εκτελέσεις, βιασμοί και καταναγκαστικά έργα στα τάγματα εργασίας οδήγησαν στον θάνατο τους Πόντιους αδελφούς μας. Πρόκειται για Γενοκτονία, διότι οι Έλληνες του Πόντου δολοφονήθηκαν επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Ζητούμε λοιπόν σήμερα, κύριε Πρόεδρε, ημέρα Δευτέρα, να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη δήλωση της Επιτροπής με θέμα «Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έλαβε χώρα το διάστημα 1914-1923» και να εκδοθεί ψήφισμα.

Επιπλέον, ζητούμε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το αίτημα μας αυτό. Καλούμε τους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξουν αυτήν την πρότασή μας ως ένα ιστορικό χρέος. Ιδίως φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αρνητικό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αίτημα για αναγνώριση της Γενοκτονίας

Το αίτημα του Νότη Μαριά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, εισήχθη προς ψήφιση από τον ίδιο, την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019. Εξασφαλίζοντας την πολιτική στήριξη μονάχα της πολιτικής ομάδας του ίδιου (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές – ECR) και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE).

Ενώ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες. Συμπεριλαμβανόμενων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.


Μοιραστείτε το