Ένα βιβλίο της Έφης Γρηγοριάδου, με αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από τις αλησμόνητες πατρίδες. Με έθιμα και παραδόσεις από τη Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τον Πόντο και τη Καππαδοκία.
Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων των Αλησμόνητων Πατρίδων
Σχετικά με το βιβλίο
Οι σελίδες του βιβλίου «Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων» μοσχομυρίζουν αρχοντιά και αχνίζουν από τη ζεστασιά του οικογενειακού τραπεζιού. Θάλπουν από την αγιαστική εθιμοτυπία των νοικοκυραίων, που περίμεναν το Δωδεκαήμερο – Καλαντόφωτα για να ανταμώσουν και να γιορτάσουν.
Όταν ακούς από παιδί για τις αλησμόνητες πατρίδες, όταν μεγαλώνοντας ακούς τη γιαγιά σου να σου μιλάει για τη Σμύρνη, τη Κωνσταντινούπολη, τη Τραπεζούντα και ν’ αποδίδει σ’ όλα εκείνα τα μέρη όλα τα όμορφα και τα καλά του κόσμου, τότε η επιθυμία για ένα ταξίδι επιστροφής σε εκείνα τα μέρη γίνεται προσωπικό χρέος. Απέναντι σ’ όσους γεννήθηκαν και έζησαν εκεί.
Ο προσφιλέστερος τόπος για τον καθένα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Εκεί ταξιδεύουμε κάθε τόσο με όχημα τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις. Και σ’ έναν τέτοιο νόστο τα Χριστούγεννα έχουν τα πρωτεία. Γιατί είναι γιορτή που μαλακώνει τη λεηλασία των ψυχών, που ξαναγνέθει τα ξεφτίδια σε υφάδια.
Τα Χριστούγεννα δεν έχουν άλλωστε ηλικία. Είναι γιορτή που σημαδεύει πρώτα απ’ όλα στο συναίσθημα. Είναι στη φύση τους ν’ αναδεύουν το θυμικό…
Πρόσφυγες απ’ όλη την Ελλάδα κατέθεσαν φωνή και ψυχή στο βιβλίο «Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων». Γυρίζοντας νοσταλγικά στις αλησμόνητες πατρίδες και ταυτόχρονα στην άλλη ακριβή πατρίδα, την κοινή για όλους. Στην «υπερπατρίδα» της παιδικής ηλικίας.
Τα Χριστούγεννα εκείνης της εποχής, σε κείνα τα μέρη της Ανατολής, συμπύκνωναν μια φιλοσοφική κοσμοθεωρία που επέτρεπε την έκφραση των κοινωνικών πόθων.
Στοιχεία βιβλίου
- Συγγραφέας: Έφη Γρηγοριάδου
- ISBN: 978-960-493-421-8
- Κατηγορία: Μαγειρική
- Έτος έκδοσης: 2011
- Εκδότης: Σαβάλλας
- Σελίδες: 223
- Ενδεικτική τιμή: 25€ – 31€
✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ
Το βιβλίο «Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων» για τους παλαιότερους θα αποτελέσει ενθύμιο των παιδικών τους χρόνων. Από τους νεότερους θα διαβαστεί σαν παραμύθι. Σαν την εικόνα μιας κοινωνίας που υπήρξε κάποτε, πολύ παλιά…