Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, σε ηλικία 72 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του, συγγενείς, φίλους και όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Ένας από τους τελευταίους γνήσιους και πηγαίους εκφραστές της Ποντιακής παράδοσης
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρθηκε την Κυριακή. Αφήνει πίσω τη σύζυγο του Ρούλα Πεταλίδη, την κόρη του Χριστίνα και τον εγγονό του Αχιλλέα.
Η μοίρα έπαιξε σκληρό παιχνίδι στην οικογένεια του Αχιλλέα Βασιλειάδη. Αφού πριν από λίγο καιρό πέθανε η κόρη του Ρία, γεγονός που κόστισε σε όλη την οικογένεια.
Βιογραφικό
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1952, στην Αργυρούπολη της Δράμας, ενώ είχε καταγωγή από την Αργυρούπολη (Κιμισχανά) του Πόντου.
Ο μικρός Αχιλλέας μεγάλωσε μέσα σε ένα αμιγώς Ποντιακό περιβάλλον, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες του, με τους οποίους μιλούσε μόνο Ποντιακά. Καθώς οι γονείς του δούλευαν σκληρά για τα προς το ζειν.
Σε μικρή ηλικία μάλιστα τραγούδησε Ποντιακά στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη από τη Δράμα, εντάχθηκε στον «Οίκο Ακρίτα Φοιτητού» της «Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης».
Επίσης διατηρούσε και ραδιοφωνική εκπομπή, μέσα από τη συχνότητα της «Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης», μαζί με τον Πλούταρχο Κανετίδη. Ωστόσο, η Χούντα την διέκοψε, διότι θεωρήθηκε πολύ αριστερή.
Συνεργάστηκε με πολλούς τραγουδιστές και λυράρηδες,
«τα αδέλφια της καρδιάς του», για πολλά χρόνια
Ο Αχιλλέας Βασλειάδης υπηρέτησε για πολλά χρόνια τον Ποντιακό Ελληνισμό από διάφορες θέσεις.
Ασχολήθηκε με τον Ποντιακό τραγούδι, με το Ποντιακό θέατρο, τόσο σε ερασιτεχνικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο συνεργαζόμενος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Επίσης ως παρουσιαστής φεστιβάλ Ποντιακού πολιτισμού, αλλά και ως ξεναγός αμισθί σε κάποια από τα αμέτρητα ταξίδια του στον Πόντο, σε άτομα που επισκέπτονταν για πρώτη φορά την ιστορική πατρίδα.
Επαγγελματικά εργάστηκε μαζί με τον πεθερό του Χρήστο Πεταλίδη, πατέρα της γυναίκας του Ρούλας Πεταλίδου, στον τομέα των γεωτρήσεων.
Το Παρακάθ
Το 1993, μαζί με τον επί 45 χρόνια αδελφικό του φίλο και λυράρη Κώστα Σιαμίδη, αλλά και με τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη, άνοιξαν το Ποντιακό μαγαζί «Παρακάθ» στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Το «Παρακάθ» επί 20 χρόνια αποτέλεσε ορόσημο για τους φίλους της Ποντιακής μουσικής και της Ποντιακής κουζίνας. Εκεί «υπηρετήθηκε» η Ποντιακή μουσική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μιας και έδινε βήμα σε νέους καλλιτέχνες.
Για το «Παρακάθ», ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, με εμφανές αίσθημα νοσταλγίας, είχε δηλώσει:
«Επρόκειτο για ένα καθαρά Ποντιακό παραδοσιακό μαγαζί. Παίζαμε μόνο Ποντιακή μουσική και σερβίραμε Ποντιακά φαγητά.
Επί 20 χρόνια έκανε έναν τεράστιο κύκλο. Δεν βγάλαμε λεφτά από αυτό. Απλώς βιοποριζόμασταν και καταθέταμε την αγάπη μας. Είχαμε χαμηλό ήχο και τραγουδούσαμε όλοι μαζί, όπως στα παρακάθια. Όσοι έρχονταν εκεί το απολάμβαναν. Κάθε βράδυ γινόταν ένα πολύ όμορφο γλέντι.
Το μαγαζί άφησε τεράστια ιστορία πίσω του. Ένα τέτοιο μαγαζί δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Είχαμε μόνο λύρα και τραγούδι…»
Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του μαγαζιού («Παρακάθ») το έδωσε ο φίλος τους και γιατρός Χρήστος Αντωνιάδης.
Persona non grata στη Τουρκία
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ήταν ανεπιθύμητος στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.
Στη Τουρκία ταξίδεψε αεροπορικώς με τον Κώστα Σιαμίδη και άλλα φιλικά άτομα, με προορισμό την Τραπεζούντα.
Στο αεροδρόμιο όμως της Κωνσταντινούπολης, κατά τον έλεγχο διαβατηρίων, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τον Αχιλλέα Βασιλειάδη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του, καθώς υπάρχει στο όνομα του απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη Τουρκία.
Έτσι ο Αχιλλέας Βασιλειάδης παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς Ελληνικού προξενείου. Για την απέλασή του από τη Τουρκία και την επιστροφή του στην Ελλάδα.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Με πληροφορίες από το pontianlyrics και το efxinospontos