Ως εξισλαμισμένος Έλληνας του Πόντου αυτοπροσδιορίζεται ο Tamer Cillingir (Ταμέρ Τσιλινγκίρ). Τούρκος συγγραφέας και ακτιβιστής που πλέον ζει στην Ελβετία. Ο οποίος έπειτα από μακρά έρευνα έγραψε βιβλίο, στα Τουρκικά, σχετικά με τη Γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνικός πληθυσμός από τους Νεότουρκους.
Υπάρχουν και άλλοι. Πρέπει να μάθουν την αλήθεια…
Ο κ. Τσιλινγκίρ σε συνέντευξη που έδωσε στο Huffington Post, περιγράφει το πως εκτουρκίστηκαν (μετά τις σφαγές, τον εκτοπισμό και τις ανταλλαγές πληθυσμών) οι εναπομείναντες Έλληνες του Πόντου.
Ταμέρ Τσιλινγκίρ
Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, με καταγωγή από τη Λιβερά της Ματσούκας, του οποίου οι παππούδες, όπως λέει εξισλαμίστηκαν, αγωνίζεται για χρόνια κατά του αυταρχισμού του Τουρκικού κράτους. Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να φυλακιστεί, να βασανιστεί και να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο κατάφερε και έφυγε στο εξωτερικό, γνωρίζοντας φυσικά πως δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στην Τουρκία.
«Γεννήθηκα σε περιοχή που ανήκε σε Ελληνικούς πληθυσμούς και παρότι είχαμε γίνει Μουσουλμάνοι, μας είχαν εξισλαμίσει. Η Ελληνική κουλτούρα εξακολουθούσε να έχει μεγάλη επιρροή επάνω μου.
Είναι πολλοί αυτοί που δεν γνωρίζουν το παρελθόν και την καταγωγή τους, κάτι για το οποίο φρόντισαν διαδοχικά όλες οι Τουρκικές κυβερνήσεις».
Παρότι είχε βρει στοιχεία για την Ελληνική καταγωγή του, έκανε και test DNA σε μια Αμερικάνικη εταιρεία. Το αποτέλεσμα έδειξε πως το ποσοστό DNA σαν αυτό που έχει καταγραφεί στην κεντρική Ασία, ήταν μηδενικό. Δηλαδή δεν ήταν Τούρκος. Ωστόσο έδειξε πως είναι Έλληνας κατά 86% και άλλο ένα 14% του DNA του είναι Ιταλικό. Αλλά όπως δηλώνει και ο ίδιος:
«Το σημαντικότερο δεν είναι τα γονίδια, αλλά η κουλτούρα και ο αντίκτυπος του Ελληνισμού επάνω μου. Γι′ αυτό και θεωρώ τον εαυτό μου Έλληνα».
Ο Πόντος πριν τη Γενοκτονία
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έδωσε μια εικόνα του Πόντου πριν από τη Γενοκτονία. Εάν συγκρίνουμε το τότε με το σήμερα, όπως λέει, τότε θα καταλάβουμε πόσο προηγμένη ήταν αυτή η κοινωνία.
«Τον 19ο αιώνα ανθούσαν οι τέχνες και το επίπεδο της εκπαίδευσης ήταν ιδιαίτερα υψηλό» τονίζει και εμείς διερωτόμαστε πόσα λαμπρά μυαλά χάθηκαν στις πορείες θανάτου ή στις εν ψυχρώ εκτελέσεις.
Το 1912 στην Αμισό – Σαμψούντα υπήρχε Όπερα, νοσοκομείο με σύγχρονο για την εποχή χειρουργείο. Άντρες και γυναίκες αθλούνταν, έπαιζαν κρίκετ, γκολφ, πράγματα ανήκουστα ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη. Σχολεία για κωφάλαλα παιδιά.
Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα οι γυναίκες είχαν υψηλή θέση στην κοινωνία. Μπορούσαν να σπουδάσουν, όχι οικοκυρικά αλλά μαθηματικά, ακόμη και οικονομικά. Τέτοια σχολεία υπήρχαν και σε άλλες περιοχές του Ανατολικού Πόντου.
Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ αναφερόμενος στην Ελληνική παιδεία που άνθιζε στη περιοχή, σχολιάζει πως πράγματι η Ελληνική εκκλησία είχε ενεργή ανάμειξη.
Η διαστρεβλωμένη ιστορία
Όπως και να έχει, οι αγριότητες των νεότουρκων ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Με ηγέτη τον πατέρα του Τουρκικού έθνους, τον Μουσταφά Κεμάλ, κατάφεραν να εξαλείψουν τον επί χιλιάδες χρόνια Ελληνικό πολιτισμό στη περιοχή.
Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ, επισημαίνει ότι η ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά στη Τουρκία αποκρύπτει την αλήθεια και είναι διαστρεβλωμένη
Το ότι ο Κεμάλ πήγε στην Σαμψούντα το ήξεραν όλοι – και η Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Βρετανοί. Μάλιστα ο Κεμάλ Ατατούρκ, αμέσως συναντήθηκε με τους αρχηγούς των διαφόρων εγκληματικών συμμοριών, μεταξύ αυτών και με τον Τοπάλ Οσμάν, τον μεγάλο διώκτη των Ελλήνων. Από τον οποίο ζήτησε να εξοντώσει το Ελληνικό στοιχείο.
Οι διώξεις κατά των Ελλήνων είχαν διάρκεια. Από το 1914 μέχρι το 1923 δολοφονήθηκε μεγάλος αριθμός Ρωμιών, σύμφωνα με τον κ. Ταμέρ Τσιλιγκίρ.
«Τους έκλειναν μέσα στις εκκλησίες και τους έκαιγαν. Συγκέντρωναν τους διανοούμενους, τους αθλητές, τους καλύτερους και τους σκότωναν. Άλλους εγκλώβιζαν σε σπηλιές και μετά έβαζαν φωτιά για να τους πνίξουν οι αναθυμιάσεις.
Οι μαζικές δολοφονίες, οι βιασμοί δεν είχαν τελειωμό. Τα Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας μοίραζαν αδιακρίτως θανατικές ποινές και άνθρωποι απαγχονίζονταν. Μέχρι το 1923, 353.000 Έλληνες του Πόντου είχαν χάσει τη ζωή τους. Εκτιμάται ότι άλλοι 50.000 χάθηκαν στις πορείες θανάτου».
Οι εξισλαμισθέντες Έλληνες
Σχετικά με τους εξισλαμισθέντες Έλληνες, στη πορεία των χρόνων που ακολούθησαν, δηλώνει:
«Προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ήταν οι καλύτεροι Τούρκοι, προσπαθούσαν πάντα να αποδείξουν τον εαυτό τους».
Επρόκειτο ξεκάθαρα για έναν μηχανισμό επιβίωσης και το Τουρκικό κράτος 100 χρόνια μετά τους φοβάται. Δεν εμπιστεύεται αυτούς τους εξισλαμισμένους πληθυσμούς, τους εξισλαμισμένους Έλληνες. Φοβάται πως μια μέρα θα μάθουν την αλήθεια και θα ξεσηκωθούν. Υπάρχουν εκατοντάδες χωριά όπου κάποια Ποντιακά ακούγονται ακόμη.
«Αυτά που μας κρύβουν είναι καταγεγραμμένα»
Ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ επανέρχεται στο σήμερα και προβαίνει σε μια αποκάλυψη. Όπως ισχυρίζεται τα τελευταία 10-15 χρόνια συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο με μια νέα γενιά, κυρίως μορφωμένων παιδιών.
«Κάποιοι προσδιορίζονται ως Μουσουλμάνοι, ορισμένοι έχουν βαπτιστεί Χριστιανοί, άλλοι δηλώνουν άθεοι. Αλλά και οι τρεις αυτές κοινωνικές ομάδες αρχίζουν να προσδιορίζονται ως Έλληνες και ανακαλύπτουν ξανά μια Ελληνική ταυτότητα».
Διαβάστε: Ολόκληρη τη συνέντευξη του Ταμέρ Τσιλινγκίρ
Τέλος, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ χωρίς φόβο δηλώνει ότι η Τουρκία οικοδομήθηκε μέσα από τη Γενοκτονία Χριστιανικών πληθυσμών. Και την καλεί όχι μόνο να ζητήσει συγγνώμη, αλλά και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.