Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

Μοιραστείτε το

Εκοιμήθη σήμερα ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης), στα 59 του χρόνια. Μια είδηση που προκαλεί συγκίνηση στους κόλπους της εκκλησίας, αλλά και στον Ποντιακό Ελληνισμό ειδικότερα.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός ιεράρχης με σημαντικό έργο τόσο στη τοπική εκκλησία, όσο και για τον Ποντιακό Ελληνισμό


Ο Μακαριστός ιεράρχης της ακριτικής Δράμας άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου διακομίσθηκε τα ξημερώματα. Ο ιεράρχης, βρίσκονταν το Σαββατοκύριακο στη Νάουσα, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα. Προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής.

Το βράδυ της Κυριακής ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος επισκέφθηκε τη γενέτειρα του, την Βέροια, όπου ένιωσε αδιαθεσία και αρχικά διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, όπου άφησε την τελευταία του πνοή συνέπειας εμφράγματος του μυοκαρδίου που υπέστη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 5.30΄ το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η ταφή θα γίνει στην Ιερά Μονή Αναλήψεως στη Σίψα.

Τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Δράμας ορίστηκε, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.


Βιογραφία

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας. Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995. Είναι διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991 εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ανέβηκε στον Αρχιεπισκοπικό θώκο σε ηλικία μόλις 42 ετών

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα. Εγκαινίασε τον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016.


Η Ποντιακή καταγωγή του

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος υπήρξε πρότυπο αρχιερέως, φιλακόλουθος, σεμνός και ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο. Είχε Ποντιακή καταγωγή, κάτι για το οποίο καυχιόταν ιδιαίτερα. Μεγάλη ήταν η αγάπη του για τον Πόντο, την Ποντιακή διάλεκτο, την ιστορία και την παράδοση των Ποντίων.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα, είχε αναφερθεί με καμάρι και τιμή στις Ποντιακές καταβολές του, κάνοντας ειδική αναφορά στην προγιαγιά του, Ελένη Κωφίδου:

«Η προγιαγιά μου, Ελένη Κωφίδου – Σιαμανίδου, από την ενορία Σιαμανάντων της Κρώμνης και ανιψιά του εθνομάρτυρα Ματθαίου Κωφίδη, την οποία πρόλαβα εν ζωή, μού είχε διδάξει την Ορθόδοξη ευσέβεια της Ρωμιοσύνης. Με το χεράκι της με οδήγησε στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Νάουσας, όπου κατοικούσαμε»

Επί ηγουμενίας του, η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, την οποία ανέλαβε στα 1992, αναβαθμίστηκε από κάθε άποψη. Μεταξύ άλλων, επιμελήθηκε στη Μονή πολύ σημαντικά και μεγάλης συναισθηματικής αξίας αντικείμενα από τον Πόντο. Τα οποία τοποθέτησε με τα ίδια του τα χέρια και με μεγάλο σεβασμό στο κειμηλιοφυλάκειο.

Ο ίδιος μετέφερε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο τα λείψανα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών, από το Α’ Νεκροταφείο της πρωτεύουσας.


Μόνιμη μέριμνά του και συνάμα το παράπονό του ήταν η απουσία ουσιαστικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας, Εκκλησίας και Πολιτείας, προκειμένου διεθνώς να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδημία του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου έκανε αυτόματα την τοπική Εκκλησία φτωχότερη, μαζί και την Εκκλησία της Ελλάδος. Καθώς, κατά γενική παραδοχή, αναστήματα της δικής του ποιότητας και ανθρωπιάς δεν περισσεύουν πολλά γύρω μας.


Δείτε επίσης:
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας Παύλος μέσα από φωτορεπορτάζ

Μοιραστείτε το