Η γαστρονομική κληρονομιά της Δράμας

Μοιραστείτε το

Η Δράμα είναι ένας τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ο οποίος διαμόρφωσε και ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Η κουζίνα της είναι απλή στον τρόπο μαγειρέματος, όμως πλούσια σε συνδυασμό υλικών.

Οι γαστρονομικές συνήθεις των ντόπιων, αλλά και την Ελλήνων προσφύγων…


Μια γευστική κουζίνα

Η ομορφιά του νομού Δράμας ξεδιπλώνεται στα δάση και τα ποτάμια του, στις κατάλευκες πλαγιές του Φαλακρού όρους, στους καταρράκτες και στα γραφικά χωριά. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που σε καλεί να επισκεφθείς την Δράμα. Είναι η καταπληκτική – γευστική κουζίνα και τα εκλεκτά κρασιά, τα οποία παράγονται στα υπερσύγχρονα οινοποιεία της περιοχής.

Οι γαστρονομικές συνήθεις των ντόπιων, αλλά και των Ελλήνων προσφύγων που κατέφυγαν στην περιοχή, μετά την καταστροφή του 1922, διαμόρφωσαν την γαστρονομική κληρονομιά της Δράμας.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Βορειοανατολικής Θράκης, δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου μια πολύ γευστική κουζίνα, με συνταγές που «παντρεύουν» τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Στην τοπική κουζίνα της Δράμας, υπερέχουν τα προϊόντα της κτηνοτροφικής παραγωγής και τα άφθονα ποταμίσια ψάρια. Επίσης οι πίτες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και οι παραδοσιακές συνταγές των κατοίκων Ποντιακής και Σαρακατσάνικης καταγωγής, που ζουν στον νομό Δράμας.

Επίσης, τα ντόπια ψητά – κρέατα και η τοπική πέστροφα υπερέχουν σε γεύση και άρωμα.


Παραδοσιακά πιάτα Δράμας

Ανάμεσα στα παραδοσιακά πιάτα της Δράμας, θα βρείτε και χαρακτηριστικά Ποντιακά παραδοσιακά πιάτα:


Από την Σαρακατσάνικη κουζίνα ξεχωρίζουν:

  • Η «Λαχανόπιτα» – Χοντροκομμένα φύλλα που τοποθετούνται σε ένα ταψί και βουτυρώνονται καλά. Βάζοντας μία στρώση από ψιλοκομμένο λάχανο, κρεμμύδια, τυρί, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο ή λάδι.
  • Η «Γαλατόπιτα» – Μείγμα από αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη, που βράζει ώσπου να πήξει. Μπαίνει ανάμεσα σε χοντροκομμένα φύλλα και ψήνεται με λίγο βούτυρο.
  • Η «Στριφτόπιτα» – Ανοίγουν πολύ λεπτά φύλλα με τον πλάστη. Σε ένα φύλλο μπαίνει τυρί και τραχανάς, τυλίγεται σφιχτά σε μάκρος (ρολό). Κάθε τυλιγμένο φύλλο μπαίνει γύρω – γύρω σε στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Γίνεται μια πίτα στριφτή, που αλείφεται με βούτυρο και ψήνεται στην γάστρα.


Οι συνταγές και τα παραδοσιακά πιάτα της Δράμας δεν έχουν τέλος:

«Φασολάδα στο πήλινο», «κελέμια κρεμμύδια γεμιστά», «κεφτέδες με γιοφκάδες», «τζιγεροσαρμάδες», «κοτόπουλο λαχανιά», «τραχανάς, «γκιούλπασι», «ισλί κιοφτέ», «κεπαμπάκια» που τα λένε και σουτζουκάκια, «κουνέλι λαγώτο», «μπομπάρι», «μαστιχάτος χαλβάς», «κολοκυθόπιτα» και πολλές άλλες πίτες.


Παραγωγή – Προϊόντα

Η ιδιομορφία του εδάφους του νομού Δράμας, οι κλιματολογικές συνθήκες, τα μεγάλα ποτάμια (όπως ο Νέστος) που τον διασχίζουν, τα μεγάλα λεκανοπέδια όπως αυτό του Νευροκοπίου και οι ατέλειωτες ορεινές εκτάσεις, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό.

Προϊόντα που καλλιεργούνται είναι κυρίως δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά

Σημαντική θέση στο νομό Δράμας έχει και η κτηνοτροφική παραγωγή. Αρκετές σύγχρονες αλλά και μικρές οικογενειακές μονάδες, εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα και βοοειδή και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως παλιότερα στα ποτάμια ψάρευαν γαρίδες του γλυκού νερού.

Αν κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης της Δράμας, σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή τα μικρά καταστήματα με τα παραδοσιακά και τα τοπικά προϊόντα.


Πατάτες Νευροκοπίου

Ο νομός Δράμας είναι ένας τόπος εύφορος, ο οποίος βγάζει τις διάσημες «πατάτες Νευροκοπίου», τα «φασόλια Νευροκοπίου» καθώς και τα περίφημα «μανιτάρια του Σιδηρόνερου».

Το Νευροκόπι και γενικότερα το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου είναι ένας τόπος γνωστός για τους δριμύτατους χειμώνες και τις πολικές θερμοκρασίες. Όμως διαθέτει ένα χρυσοφόρο κάμπο, όπου καλλιεργούνται οι καλύτερες Ελληνικές πατάτες… οι ξακουστές «πατάτες Νευροκοπίου».

Τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας Νευροκοπίου, την κάνουν περιζήτητη στην αγορά.


Οινοποιία και κρασιά

Η Δράμα όμως έχει ταυτίσει το όνομά της και με την οινοποιία. Ας μην ξεχνάμε πως ο θεός Διόνυσος λατρευόταν στην περιοχή για αιώνες, γεγονός που αποδεικνύεται από το Ιερό του Διονύσου στην κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη.

Στην αρχαιότητα η Δράμα έφερε το όνομα «Ηδωνίδα Γη»

Η παράδοση στην οινοποιία συνεχίζεται έως τις μέρες μας, στα υπερσύγχρονα οινοποιεία της Δράμας. Στην περιοχή υπάρχουν 9 οινοποιεία, τα οποία παράγουν με γνώση, αγάπη και μεράκι, μερικά από τα πιο γνωστά κρασιά της χώρας, εξαιρετικής ποιότητας, με σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό.

Ο συνδυασμός του υψόμετρου με το ιδιαίτερο κλίμα της Δράμας και την ποιότητα του χώματος, δίνει στα τοπικά κρασιά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.


Διαβάστε επίσης: Τα ζυμαρικά στη Ποντιακή διατροφή

Μοιραστείτε το