Με αφετηρία τη Νάουσα, ξεκίνησε στα μέσα του 1980, ερμηνεύοντας Σμυρναίικα και Ρεμπέτικα, για να κατακτήσει την Ελλάδα. Η καλλιτέχνιδα με τη χαρακτηριστική φωνή, που κέρδισε τον Μάνο Χατζιδάκι και που επέλεξε ο Γιώργος Νταλάρας, για να τον συνοδεύσει στις παγκόσμιες περιοδείες του.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι κάτι περισσότερο από μια καταξιωμένη τραγουδίστρια
Είναι μια σπουδαία καλλιτέχνιδα που προτείνει συνεχώς νέους τρόπους να ξανακούσουμε παραδοσιακά τραγούδια. Παράλληλα, ως δημιουργός, υπογράφει μελωδίες που αγαπιούνται τόσο από το κοινό της, όσο και απ’ όσους αγαπούν το σύγχρονο έντεχνο τραγούδι.
Κάποτε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά…
«Δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσα να είμαι πειστική τραγουδώντας ένα Ποντιακό τραγούδι. Κυριώς λόγω γλώσσας, παρόλο που έχω μισή Ποντιακή καταγωγή.
Τελικά το DNA και η αγάπη μου στον Χρύσανθο και στον Αλέξη Παρχαρίδη δημιούργησε ένα μικρό θαύμα μέσα μου!»
Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε η Ελένη Τσαλιγοπούλου, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφιο Νίκο Ασλανίδη.
Η συνέντευξη
- Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι είμαι από τους παλαιότερους θαυμαστές σας με δεδομένο ότι σας άκουγα από την εποχή που τραγουδούσατε στο «Ποντίκι», στους Αμπελόκηπους…
Πω πω, φοβερά χρόνια… Ήτανε μία ιστορική πιτσαρία από τα πρώτα μαγαζιά που τραγούδησα στη Θεσσαλονίκη.
- Πότε θα σας δούμε ξανά στην πόλη;
Θα έρθω στη μόνη Λαζαριστών, στη «Δέηση για τον Πόντο» που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου 2021.
- Συμμετέχετε σε αυτή την εκδήλωση εξαιτίας της προσφυγικής σας καταγωγής;
Συμμετέχω εξαιτίας του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, γιατί είναι ένας άνθρωπος πολύ παθιασμένος, πολύ αληθινός. Ένας άνθρωπος με φιλότιμο που δε σκέφτεται τον τρόπο που θα γίνει, αλλά ότι πρέπει να γίνει. Είναι από τους ανθρώπους που τους χαίρομαι γι’ αυτή τους την πίστη.
Η αλήθεια είναι ότι όταν με πήρε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια για να τραγουδήσω στην πρώτη «Δέηση Πόντου» του είπα να ψάξει να βρει κάποια άλλη τραγουδίστρια, γιατί εγώ δεν τραγουδάω καλά τα Ποντιακά.
Οι δικοί μου γονείς δεν μιλούσαν Ποντιακά, αλλά μόνον οι παππούδες μου και γι’ αυτό δεν τα έμαθα καλά. Οπότε ενώ η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά όταν ακούω Ποντιακή μουσική, είχα αυτό το πρόβλημα. Για να το ξεπεράσω μου έστειλε ένα μουσικό τον Χρήστο Κεμανετζίδη και μου έμαθε πώς να πω ένα δύο τραγούδια Ποντιακά, που μου αρέσουν πολύ. Έτσι έγινε η αρχή, οπότε ξανά παίρνω μέρος και στη δεύτερη «Δέηση Πόντου».
Η Ποντιακή καταγωγή
- Ποντιακή καταγωγή έχετε από τον πατέρα σας ή από τη μητέρα σας;
Η Ποντιακή μου καταγωγή είναι από τον πατέρα μου. Οι γονείς του, δηλαδή οι παππούδες μου, κατάγονταν από την Κερασούντα και από την Τραπεζούντα. Η μητέρα μου είναι Μικρασιάτισσα.
- Εσείς γεννηθήκατε στη Νάουσα;
Ναι γεννήθηκα στη Νάουσα, εκεί μεγάλωσα, εκεί γέννησα και μετά ήρθα Θεσσαλονίκη. Όπως όλοι οι νέοι εκείνη την εποχή τα έκανα όλα γρήγορα, σε μικρή ηλικία. Το 1984 είχα ήδη γεννήσει και αποφάσισα να κατέβω στη Θεσσαλονίκη, για να βρω δουλειά και έκανα τα πρώτα μου βήματα στο τραγούδι.
Δέηση Πόντου
- Στη «Δέηση Πόντου» τι θα τραγουδήσετε;
Στη «Δέηση Πόντου» δεν λέμε μόνο Ποντιακά τραγούδια, αλλά υπάρχουν και άλλα τραγούδια από την Ελληνική παράδοση. Υπάρχουν κείμενα και είναι πολύ συγκινητική εκδήλωση, γιατί είναι αφιερωμένη στο δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη. Έναν άνθρωπο που τον απαγχόνιζαν ακριβώς πριν από 100 χρόνια.
Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται εκείνη τη μέρα. Μάλιστα υπάρχει και ένα τραγούδι τα λόγια του οποίου τα έγραψε ο Γιώργος Γεωργιάδης και αφορά τον Νίκο Καπετανίδη. Τι μουσική την έγραψε ο Χρήστος Παπαδόπουλος και αυτός Πόντιος, που γράφει μουσική που αρέσει στον κόσμο.
- Στο μεταξύ όλο το καλοκαίρι θα κάνετε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα;
Ναι βέβαια ήδη έχουμε κάνει επτά συναυλίες και πρόκειται να κάνουμε συνολικά 15 εμφανίσεις. Η κατάσταση όμως είναι απρόβλεπτη και φοβάμαι μήπως κλείσει πάλι.
Δεν ξέρω εάν τα καταφέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βγάλουμε εύκολα άκρη μ’ αυτήν την κατάσταση του κορονοϊού. Οι εκπλήξεις δυστυχώς συνεχίζονται…
- Είστε ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα συμμετοχή του κόσμου;
Όχι βέβαια. Είναι πάρα πολύ σκληρό να βλέπεις τους ανθρώπους να έρχονται και να φοράνε μάσκα. Είναι λίγο περίεργο όλο αυτό που συμβαίνει, για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Είναι επικίνδυνη αυτή η εποχή που περνάμε και δεν ξέρουμε τι θα αφήσει πίσω της, τα απόνερα όσον αφορά τις μουσικές παραστάσεις.
- Μετά τις συναυλίες του καλοκαιριού υπάρχει κάτι προγραμματισμένο στο εξωτερικό για τους απόδημους Έλληνες;
Όχι δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι το προγραμματισμένο εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Φοβάμαι ότι κι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος λόγω της πανδημίας.
Δεν ξέρω πως μπορούμε να τραγουδήσουμε σε κλειστούς χώρους που συνήθως είναι μικροί. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο project που αναφέρεται σε μεγάλους χώρους, όπως για παράδειγμα το Μέγαρο Μουσικής. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αλλαγές και στη διασκέδαση.
- Πώς νιώθετε τώρα όταν βλέπετε στις συναυλίες τον κόσμο με μάσκες;
Ο κόσμος έρχεται να εκτονωθεί μετά από την περίοδο του εγκλεισμού. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που έρχονται να μας δουν, έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη να εκτονωθούν, να ψυχαγωγηθούν, να συγκινηθούν. Αυτό το βλέπω και στην κυριολεξία με ανατριχιάζει.
Μπορεί ο κόσμος να μην είναι πάρα πολύς, λόγω των μέτρων και είναι λογικό να φοβάται να καθίσει κοντά σε κάποιον άγνωστο, αλλά όποιος έρχεται τραγουδάει, συμμετέχει. Τραγουδάει πιο συναισθηματικά και είναι πιο συγκινητικό.
Αυτό θέλω να το τονίσετε, γιατί αυτό το κοινό το αγαπώ ιδιαίτερα που έρχεται με πολύ ανοιχτή καρδιά και διάθεση και συμμετέχει περισσότερο.
- Ήταν να κάνετε ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, θα πραγματοποιηθεί;
Ναι, στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κάνουμε ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα. Επίσης πρόκειται να κάνουμε ένα project με τραγούδια που αφορούν την Σμύρνη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.