Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας, με την άμεση παροχή βοήθειας, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας. Ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους χιλιάδες άτομα.
Τι γράφουν και τι λένε στη Τουρκία,
για τη βοήθεια που ήρθε από την Ελλάδα
Ο φονικός σεισμός
Μια τραγωδία δίχως τέλος ζουν οι κάτοικοι στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις. Ο πρώτος φονικός σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πιαστούν κυριολεκτικά στον ύπνο και να μην έχουν χρόνο να αντιδράσουν.
Ο δεύτερος σεισμός, ανάλογης τάξης Ρίχτερ, ήρθε ώρες αργότερα. Εκατοντάδες, ωστόσο, είναι οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί έκτοτε. Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία έχει ξεπεράσει τους 11.200 έως τώρα. Με τους διασώστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο, ώστε να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (για 3 μήνες) τις 10 νότιες επαρχίες της χώρας, που επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς Μάλιστα τις χαρακτήρισε «ζώνη καταστροφής» σε μια κίνηση που αποσκοπεί να ενισχύσει τις προσπάθειες διάσωσης.
Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό. Σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χλμ. από τα Άδανα στη δύση, μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στην ανατολή και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στον βορρά, μέχρι τη Χατάι στον νότο.
Να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται ο αριθμός των αστέγων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν και έναν δύσκολο χειμώνα, να φτάσει τον αριθμό των 5 – 6 εκατομμυρίων.
Η ΕΜΑΚ και η βοήθεια από την Ελλάδα
Η Ελλάδα – αν όχι η πρώτη – είναι από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για Ευρωπαϊκή συνδρομή και βοήθεια. Επίλεκτη ομάδα ΕΜΑΚ, αποτελούμενη από 25 άτομα, αναχώρησε άμεσα, την Δευτέρα, για τη Τουρκία.
Επιπρόσθετα, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ, αποτελούμενη συνολικά από 36 άτομα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, για τα Άδανα στη Τουρκία. Η ομάδα των Ελλήνων επίλεκτων εθελοντών με εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό θα συνδράμει προκειμένου να βοηθήσει στην ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.
Η ΕΜΑΚ, πέρα από το ανθρώπινο δυναμικό και τα εκπαιδευμένα σκυλιά, θα συνδράμει με ειδικό όχημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις έρευνες. Καθώς και με drone με ειδικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος για να δουν εάν υπάρχουν χημικές και άλλες ουσίες που διαρρέουν, προτού γίνει οποιαδήποτε ανασκαφή. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν και υπέρυθρες κάμερες για τον εντοπισμό θυμάτων.
Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους κάτω από τα χαλάσματα, οι Έλληνες διασώστες συνεργάζονται με τις Τουρκικές αρχές. Με προτεραιότητα να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα των κτιρίων.
Επίσης, αποστολή βοήθειας θα σταλθεί και στη Συρία από την Ελλάδα, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή, μετά από τους διπλούς φονικούς σεισμούς. Μετά από σχετικό αίτημα της Συρίας, προς τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, με πακέτο από φάρμακα, σκηνές και υλικό για τους άστεγους.
Μηνύματα ευχαριστίας στα Social Media
Σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές, η ΕΜΑΚ, η Ελληνική ομάδα διάσωσης είναι από τις πιο αποτελεσματικές, στην ανεύρεση ανθρώπων στα χαλάσματα. Για τον λόγο αυτό αιτήθηκαν την αποστολή και 2ης ομάδας ΕΜΑΚ.
Πολλά είναι και τα μηνύματα από τον απλό κόσμο, στα social media,
με τα οποία ευχαριστούν την Ελλάδα και την ΕΜΑΚ
Μηνύματα με τα οποία ευχαριστούν την Ελλάδα για την αμέριστη βοήθεια προς την Τουρκία, όσο και την ΕΜΑΚ για τη συμβολή της στις προσπάθειες διάσωσης του κόσμου, στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές. Ορισμένοι μάλιστα χρήστες έστειλαν το μήνυμα τους, με αποδέκτη τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Ενδεικτικά, μερικά από τα μηνύματα:
«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»
«Ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για να βοηθήσει»
«Τούρκοι μην το ξεχνάτε αυτό. Ευχαριστούμε Ελλάδα»
«Όποια γλώσσα και αν είναι μιλάμε, όποιο και εάν είναι το χρώμα της σημαίας μας, τα χρώματα των δακρύων μας είναι πάντα τα ίδια. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Teşekkürler Yunanistan» (Ευχαριστώ Ελλάδα)
«Χαρά βίωσαν οι Ελληνικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης όταν έσωσαν το 6χρονο παιδί. Χαιρόμαστε που είστε εδώ»
«Αυτή είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν»
«Ευχαριστώ Ελλάδα. Δεν είμαστε εχθροί. Οι πολιτικοί μας κάνουν να μοιάζουμε με εχθρούς. Η χαρά σας όταν σώζετε το 6χρονο παιδί είναι το σημάδι αυτής της φιλίας»
«Θα σε θυμάμαι. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Ένας γενναίος εχθρός, είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο. Ευχαριστούμε Ελλάδα»
«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από τη χαρά τους, σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Ευχαριστώ Ελλάδα».
«Όταν έβγαλαν τους ανθρώπους μας από κάτω από τα ερείπια, ξέσπασαν από ευτυχία σε κλάματα. Ο πόνος δεν έχει θρησκεία, ό,τι κι αν πιστεύεις. Τα δάκρυα έχουν πάντα το ίδιο χρώμα. Ευχαριστώ Ελλάδα»
«Οι υπεραιωνόβιοι γείτονες μας. Η ανθρωπιά είναι κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ Ελλάδα από τη Τουρκία»