Η «Φλόγα του Πόντου»

Μοιραστείτε το

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο. Κι όμως η «Φλόγα του Πόντου» παραμένει αναμμένη. Η φλόγα της μνήμης και της γνώσης. Του αγώνα για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας .

Η «Φλόγα του Πόντου» θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης


Θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια της προσφυγιάς. Αυτό του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τα οποία λιμάνια, τα δύσκολα τότε χρόνια, υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας.

Τα δύο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσουν οι παρακάτω Ποντιακοί Σύλλογοι:

  • Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας
  • Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»
  • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»
  • Ένωση Ποντίων Πιερίας
  • Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς

Με μια πανελλαδική ποδηλατική λαμπαδηδρομία με τίτλο «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» από την Τρίτη 14 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019


Ο εμπνευστής της ιδέας

Εμπνευστής της ιδέας και συντονιστής είναι ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Ο οποίος έχει πραγματοποιήσει δύο φορές τον «άθλο» του ταξιδιού από την Αθήνα στην Τραπεζούντα με ποδήλατο, για τον ίδιο σκοπό.

Δηλώνει χαρακτηριστικά σχετικά με την εκδήλωση «Φλόγα του Πόντου»:

«Είναι το προσωπικό λιθαράκι για την 100ή επέτειο μνήμης της γενοκτονίας των προγόνων μου. Που σκοπό έχει να αφυπνίσει την ποδηλατική κοινότητα και όχι μόνο.

Με αρωγό μου το Σύλλογο Ποντίων Νομού Εύβοιας ”Οι Κομνηνοί”, στον οποίον είμαι χοροδιδάσκαλος τα τρία τελευταία χρόνια. Το διοικητικό του συμβούλιο προχώρησε σε συνδιοργάνωση με ποντιακά σωματεία. Από τις περιοχές των οποίων θα περάσει η Φλόγα του Πόντου. Πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την διεξαγωγή της.

Αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι για πρώτη φορά δύο πόλεις (καθόλου τυχαία) ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, αγκαλιάζονται και ενώνονται. Μέσα από δύο μνημεία Γενοκτονίας, τα δύο μεγαλύτερα της Ελλάδας. Μέσα από μια ποδηλατική λαμπαδηδρομία. Περιοχές που εγκαταστάθηκαν πρώτα οι πρόσφυγες και ύστερα πήγαν σε διάφορα σημεία της ενδοχώρας.

Σε αυτή την «ένωση» δεν θα μπορούσε να απέχει και ο Βόλος. Καθότι και εκεί υπήρχε ένα από τα λιμάνια που έφεραν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η «Φλόγα του Πόντου», που θα ανάψει η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, δεν είναι μια απλή φλόγα που θα την ανάψει με ένα σπίρτο.

Είναι η φλόγα του πολιτισμού των προγόνων μας. Που άναψε πριν από 3.000 χρόνια στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου. Είναι η φλόγα που πριν από 100 χρόνια προσπάθησαν να σβήσουν κι εξαφανίσουν κάποιοι αλλά δεν τα κατάφεραν.

Είναι η φλόγα που 100 χρόνια μετά αναζωπυρώνεται και γίνεται λαίλαπα για να φωτίσει τις ψυχές των αθώων γενοκτονημένων προγόνων μας. Να φωτίσει το δρόμο της αλήθειας και της ιστορίας. Να φωτίσει το δρόμο που θα ακολουθήσει το αγέννητο μέλλον της πατρίδας μας και της ανθρωπότητας.

Αυτή η φλόγα δεν έσβησε και δεν θα σβήσει ποτέ. Όχι γιατί δεν μπορούμε να τη σβήσουμε εμείς ή κάποιοι άλλοι. Αλλά γιατί δεν σβήνει από την ίδια την ιστορία».


Η εκδήλωση

Η αφή της φλόγας θα γίνει την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στις 16:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει το ταξίδι της για τα κεντρικά σημεία των πόλεων και διάφορα μνημεία. Που θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα τις προσεχείς μέρες:

● Χαλκίδα – Τρίτη 14 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

● Αγιόκαμπος / Γλύφα – Τετάρτη 15 Μαΐου

● Βόλος – Πέμπτη 16 Μαΐου (Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»)

● Λάρισα – Παρασκευή 17 Μαΐου

● Κατερίνη – Σάββατο 18 Μαΐου (Ένωση Ποντίων Πιερίας)


Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 18:00, η «Φλόγα του Πόντου» θα βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Μπροστά από το Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και συμβολικά θα τοποθετήσει τη δάδα στο μνημείο. Όπου ύστερα θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις Μνήμης της «Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος».

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση «Φλόγα του Πόντου» θα βρείτε εδώ.

Μοιραστείτε το