Παρακάτω θα βρείτε συνταγή για να φτιάξετε λαχανοντολμάδες με πατάτα, ρύζι, πλιγούρι, κρεμμυδάκια και μαϊντανό. Ένα νηστίσιμο φαγητό απόλυτα ισορροπημένο, θρεπτικό, υγιεινό και απίστευτης νοστιμιάς.
Συνταγή για νηστίσιμους λαχανοντολμάδες
Μπορεί οι συγκεκριμένοι λαχανοντολμάδες να μην έχουν κιμά, είναι όμως πραγματικά πεντανόστιμοι! Εξάλλου στη Ποντιακή κουζίνα δεν συναντάμε συχνά τη χρήση κρέατος. Λίγες είναι οι συνταγές της αγροτικής Ποντιακής κουζίνας που έχουν ως κύριο υλικό το κρέας. Αν υπάρχουν κάποιες τέτοιες συνταγές, προέρχονται κυρίως από την αστική τάξη, τον καιρό που ευημερούσε στις παραθαλάσσιες πόλεις του Πόντου.
Υλικά συνταγής
- 1 λάχανο βρασμένο
- 1 κιλό πατάτες βρασμένες
- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι πλυμένο
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι μπούκοβο
- 1 κουταλάκι μαυροπίπερο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 2 φλιτζάνια λάδι
Εκτέλεση συνταγής
- Πρώτα, ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για 20 περίπου λεπτά, ξεχωρίζουμε και παίρνουμε τα φύλλα που θα γεμίσουμε.
- Αμέσως μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και πολτοποιούμε το μείγμα με μια τρυπητή κουτάλα.
- Ρίχνουμε το πλιγούρι, το ρύζι, το μαϊντανό χοντροκομμένο και όλα τα μυρωδικά: αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και ρίγανη. Ανακατεύουμε το φαγητό καλά για 2-3 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.
- Τυλίγουμε τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνουμε αρκετά σφιχτά για να μην ανοίξουν στη κατσαρόλα.
- Στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω τους ντολμάδες. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού και συμπληρώνουμε νερό, χωρίς όμως, να τα σκεπάζει για να μην τα λαπαδιάσουμε.Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα και για να μην χοροπηδάνε και διαλυθούν, βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει.
- Οι πατατοντολμάδες θέλουν περίπου ½ ώρα βράσιμο.
- Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στολίζοντας τους με λίγο κόκκινο πιπέρι.
Καλή σας όρεξη!
* «Καρτόφ» στα Ποντιακά λέμε την πατάτα και «Καρτόφαι» τις πατάτες.