Καρύδι από τον τόπο σου

Μοιραστείτε το

Μπορεί οι σπουδές του να είναι στο τεχνολογικό πεδίο, ωστόσο ο Θεμιστοκλής Τομπουλιδης αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό του στις Σέρρες και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια καρυδιών.

Ο «πληροφορικάριος» που βρήκε το μυστικό της επιτυχίας στα καρύδια


Θεμιστοκλής Τομπουλίδης

Ο παππούς της οικογένειας Τομπουλιδη ασχολήθηκε με την γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της τότε περιοχής, πρόσφυγες από τον Πόντο, μέχρι και την δεκαετία του ’80.

Στη συνέχεια ο υιός ξεκίνησε την καλλιέργεια ακροδρυων και συγκεκριμένα φουντουκιών, με ποικιλίες του Πόντου, που είχε φέρει μαζί της η πλειονότητα των κατοίκων.

Σήμερα, ο Θεμιστοκλής Τομπουλιδης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στο συγκεκριμένο κομμάτι, και πλέον έχει αναπτύξει το δικό του brand, με το χαρακτηριστικό σλόγκαν «Καρύδι από τον τόπο σου».

Όλα αυτά στο Μανδράκι Σερρών. Έναν τόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύνορο μεταξύ της λίμνης Κερκίνης και της οροσειράς Μπέλες. Καθώς βρίσκεται σε παρόμοια απόσταση και από τους δύο -πλούσιους σε χλωρίδα και πανίδα – προορισμούς.


Συνέντευξη

Στην παρακάτω συνέντευξη, ο Θεμιστοκλής Τομπουλιδης εξηγεί πως πήρε την απόφαση να μείνει μόνιμα στο χωριό του και περιγράφει πως είναι να ζεις εκεί. Ενώ μιλάει και για τα προϊόντα που παράγει η επιχείρηση του, αυτή τη στιγμή.

  • Έχετε σπουδάσει πληροφορική και είστε τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό όπως τα καρύδια;

Ναι, έχω σπουδάσει μηχανικός Πληροφορικής αν και ουσιαστικά δεν ασχολήθηκα πολύ με το αντικείμενο στον εργασιακό τομέα. Η καλλιέργεια της καρυδιάς προϋπήρχε στην οικογένεια μέσω του πατέρα μου, ο οποίος είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν αποφασίσω να ασχοληθώ ο ίδιος επαγγελματικά.

Όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι από πολύ νεαρή ηλικία, βοηθώντας την οικογενειακή επιχείρηση σε όλους τους τομείς.

Για να πάω ακόμη πιο πίσω στον χρόνο και την καλλιέργεια ακροδρυων, ο ίδιος πατέρας μου ασχολήθηκε και με την καλλιέργεια της φουντουκιάς, την οποία αναβιώνουμε από το 2019, όταν και κάναμε τις πρώτες φυτεύσεις φουντουκιάς.

  • H έδρα σας είναι στο χωριό Μανδράκι. Για κάποιον που δεν γνωρίζει, που ακριβώς βρίσκεται; Και πως είναι να ζει και να αργάζεται κάποιος εκεί;

Το Μανδράκι βρίσκεται στο νομό Σερρών, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία και συγκεκριμένα δίπλα στην λίμνη Κερκίνη. Στην ουσία είναι ένα μικρό χωριό – σύνορο ανάμεσα στην λίμνη και την οροσειρά Μπέλες (όρος Κερκίνη).

Σαν παιδί που μεγάλωσε στο χωριό, μου φαίνεται σαν φυσική συνέχεια της ζωής μου να ζω και να εργάζομαι στον τόπο μου. Οι δυσκολίες βέβαια είναι πολλές, καθώς, όπως συμβαίνει πανελλαδικά, η επαρχία έχει αποψιλωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παρόλα αυτά πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε φυσικές ομορφιές, με ζεστούς ανθρώπους και καλή ποιότητα ζωής.

Καρύδι από τον τόπο σου
  • Πως μπορεί να βρει κάποιος τα προϊόντα σας και μέχρι ποιες τοποθεσίες έχουν φτάσει έως σήμερα;

Τα προϊόντα μας έχουν φτάσει σε πολλές άκρες και κέντρα της Ελλάδας, όσον αφορά την χονδρική πώληση. Όσον αφορά την λιανική, επειδή συνεργαζόμαστε με εταιρεία διανομής μπορούν να φτάσουν πανελλαδικά και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε πελάτες από όλο τον κόσμο.

Για τη διάθεση των προϊόντων μας, μπορείτε να επικοινωνείτε απευθείας με εμάς μέσω της ιστοσελίδας μας – www.karydi.gr – και των κοινωνικών δικτύων. Μάλιστα στα άμεσα σχέδια μας είναι η κατασκευή κι ενός e-shop για την ευκολότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας.

  • Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον νέο που σκέφτεται να εγκατασταθεί σε κάποια επαρχιακή πόλη ή χωριό της Ελλάδας και να ξεκινήσει μια δική του επιχειρηματική προσπάθεια;

Κάθε αρχή και δύσκολη, ότι και να προσπαθήσει κάποιος στην ζωή του. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο απαιτεί αρκετή σκέψη και ανταλλαγή απόψεων με ανθρώπους που έχουν εμπειρία σε αυτό το μονοπάτι.

Ένα σωστό επιχειρηματικό πλάνο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, ειδικά για κάποιον ο οποίος δεν έχει ζήσει στην επαρχία, διότι πάντα θα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που θα δυσκολέψουν αυτό το βήμα.

Θεωρώ όμως, πως αυτά που προσφέρει η ζωή στην επαρχία, με τους δικούς της ρυθμούς, και η προοπτική να πετύχει κάποιος με αυτόν τον τρόπο, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της χώρας μας.


Διαβάστε επίσης: Ένας Σερραίος τροφοδοτεί όλη τη Σκανδιναβία

Μοιραστείτε το