Τα κερκέλια είναι νηστίσιμα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλούρια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και αλάτι. Είναι λίγο χοντρότερα από τα κλασικά κουλούρια της αγοράς και χωρίς σουσάμι. Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με την Ανάσταση του Λαζάρου.
Λέγεται πως τα κερκέλια ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε ο Λάζαρος μετά την Ανάσταση του
Συνταγή για Κερκέλια
Στον Πόντο, οι νοικοκυρές έφτιαχναν κερκέλια, προκειμένου να τα μοιράσουν σε παιδιά που θα γυρνούσαν τα σπίτια, ψάλλοντας την Ανάσταση του Λαζάρου. Εκτός από τα παραδοσιακά κερκέλια, το φιλοδώρημα προς τα παιδιά μπορεί επίσης να ήταν: «Σακιαρλαμάδες» (καραμέλες), «Οβά» (αυγά) ή «Παράδες» (χρήματα).
Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας κερκέλια.
Υλικά συνταγής
- 2 ποτήρια νερό.
- 1 ποτηράκι του καφέ ζάχαρη.
- 1 ποτηράκι του καφέ λάδι.
- 1 κομματάκι μαγιά (περίπου όσο ένα σπιρτόκουτο).
- Αλάτι (¼ κουταλιά του γλυκού).
- Αλεύρι (όσο πάρει ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια).
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε στο νερό (θερμοκρασία δωματίου) την μαγιά. Προσθέτουμε ζάχαρη και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε αλεύρι και αλάτι και ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια, για να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
- Αφήνουμε την ζύμη, για 45 λεπτά περίπου, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, σκεπάζοντας την με μια πετσέτα.
- Πλάθουμε ελαφρά τη ζύμη, με λαδωμένα χέρια και κόβουμε κομμάτια ζύμης των 25 γραμμαρίων. Πλάθουμε την ζύμη σε κορδόνι και στην συνέχεια ενώνουμε τις άκρες.
- Απλώνουμε τα κουλουράκια σε δίσκο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 15 λεπτά, ώστε να φουσκώσουν. Αφού τα έχουμε σκεπάσει και πάλι με μια πετσέτα.
- Τα βάζουμε στο φούρνο στους 200°c και όταν ροδοκοκκινίσουν (περίπου 15 λεπτά) είναι έτοιμα!