Πριν λίγες ημέρες, έφυγε από την ζωή ο Ποντιακής καταγωγής στιχουργός μεγάλων επιτυχιών, ποιητής και συγγραφέας μυθιστορημάτων, ο διακεκριμένος Λευτέρης Χαψιάδης.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης υπήρξε πιστός στην Ποντιακή καταγωγή του
Βιογραφία
Ο Λευτέρης Χαψιάδης, με καταγωγή της οικογένειας του από τον Πόντο, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1953 στην Θράκη και συγκεκριμένα στις Φέρες. Έζησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του στο χωριό Κοίλα, τον «επίγειο παράδεισο» του, στον οποίο έζησε και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Σε ηλικία 11 ετών η οικογένεια του μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο Λευτέρης Χαψιάδης έβγαλε το Γυμνάσιο, ενώ οι γονείς του διατηρούσαν περίπτερο στο κέντρο της πόλης.
Κατόπιν και για 6 μήνες παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Βιολογίας στην Πάτρα, όπου πέρασε στις εισαγωγικές εξετάσεις. Όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του, για να απορροφηθεί πλήρως στον επαγγελματικό κόσμο της στιχουργικής.
Πιστός στην Ποντιακή καταγωγή του
Όπως προαναφέρθηκε, η καταγωγή των γονέων του ήταν από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, και ο ίδιος αναφερόταν συχνά στην Ποντιακή καταγωγή του.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης υπήρξε πιστός στην Ποντιακή καταγωγή του και είχε συχνά συνεργαστεί σε διάφορες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, για τη διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της γης των προγόνων του.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης γνώριζε αρκετά την Ποντιακή διάλεκτο,
την οποία έμαθε από τους γονείς και τη γιαγιά του στα Κοίλα
Δεν είναι τυχαίο πως πρωτοστάτησε στην παραγωγή τριών CD στην Ποντιακή διάλεκτο, με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, τα αηδόνια του Πόντου.
Η γνωριμία με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο
Από μικρός ο Λευτέρης Χαψιάδης απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Ελληνικό τραγούδι. Ενώ το τραγούδι που πραγματικά τον συγκλόνισε και που άλλαξε τον ρουν της προσωπικής του πορείας ήταν η «Άπονη ζωή», του πρωτοεμφανιζόμενου τότε Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Μαθαίνοντας ότι στιχουργός ήταν κάποιος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο 11χρονος Λευτέρης Χαψιάδης τηλεφώνησε στην εφημερίδα « Τα ΝΕΑ». Για να μάθει αν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που έγραφε στην αθλητική εφημερίδα «ΟΜΑΔΑ», ήταν ο ίδιος με αυτόν που έγραψε τους στίχους.
Η θετική απάντηση από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν πλέον σαν «κάλεσμα» της μοίρας
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο και ενώ η Θεσσαλονίκη ήταν η λογικότερη επιλογή για τις σπουδές του, η ακατανίκητη επιθυμία του να γνωρίσει τον Λευτέρη Παπαδόπουλο τον έκανε να δηλώσει ως πρώτη επιλογή την Αθήνα και δεύτερη την Πάτρα. Τελικά πέρασε στην Πάτρα.
Τον χρονικό διάστημα το οποίο ήταν φοιτητής στην Πάτρα, γνώρισε τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα. Ο οποίος και μεσολάβησε για την πολυπόθητη συνάντηση με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο, τελικά, έγιναν πολύ καλοί φίλοι.
Ταυτόχρονα ο Λευτέρης Χαψιάδης μυήθηκε στην Ελληνική δισκογραφία.
Ένας διακεκριμένος στιχουργός
Ο Λευτέρης Χαψιάδης υπήρξε ένας σύγχρονος διακεκριμένος στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας μυθιστορημάτων. Είχε γράψει διάφορα ποιήματα, τρία μυθιστορήματα και στίχους για 525 τραγούδια, στα σύγχρονα Ελληνικά είδη… ρεμπέτικα, λαϊκά και ελαφρά.
Είχε συνεργαστεί με διάφορους μουσικοσυνθέτες, ενώ κατά καιρούς έχει εργαστεί ως παραγωγός δίσκων. Μεταξύ αυτών, έχει δουλέψει συχνά με τον Χρήστο Νικολόπουλο, με τον οποίο είχε μια σειρά από δημοφιλείς δίσκους (συμπεριλαμβανομένων των «Μία είναι η ουσία» και «Κάποια, κάπου, κάποτε»).
Στην τεράστια καριέρα του, ο Λευτέρης Χαψιάδης συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού
Από τη Ρίτα Σακελλαρίου, τη Χαρούλα Αλεξίου και την Ελένη Βιτάλη, ως τη Γλυκερία και την Κατερίνα Στανίση. Από τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου, τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Δημήτρη Μητροπάνο, ως τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο, τον Πασχάλη Τερζή και τον Μανώλη Μητσιά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιώργος Νικολόπουλος ερμήνευσε επίσης ένα από τα τραγούδια του Λευτέρη Χαψιάδη, στην πρώτη του δημόσια ερμηνεία. Το CD κυκλοφόρησε ως «Τραγούδια για τους φίλους μου».
Κατά τη διάρκεια της 25χρονης καριέρας του ως στιχουργός, ο Λευτέρης Χαψιάδης απέσπασε πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Και κατά καιρούς είχε αναγνωριστεί δημόσια για την προσφορά του στην Ελληνική λαϊκή μουσική από τη Νομαρχία Έβρου και τους δήμους Αλεξανδρούπολης και Φερών.
Ο Λευτέρης Χαψιάδης το τελευταίο χρονικό διάστημα, νοσηλευόταν έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με την κατάσταση της υγείας του να είναι διαρκώς επιδεινούμενη.