«Madre – Μάνα»: Η νέα σειρά της Ντενίση

Μοιραστείτε το

«Madre» είναι ο τίτλος της νέας σειράς, την οποία υπογράφει η Μιμή Ντενίση και θα δούμε σύντομα στη τηλεόραση. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, από το 1923 έως το 1943, χρόνια που ήταν κομβικά για την Ελληνική κοινωνία.

Πρόκειται για τη συνέχεια των
«Σμύρνη μου αγαπημένη» & «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»


Θεσσαλονίκη – Ημαθία – Δράμα

Σε ένα υπαίθριο χώρων γυρισμάτων, με φώτα, κάμερες και δεκάδες ηθοποιούς, θα μετατραπεί την άνοιξη του 2025 η Θεσσαλονίκη.

Ο Λευκός Πύργος, το Επταπύργιο, το Τσινάρι, η Αγορά Μοδιάνο, το Καπάνι, το λιμάνι και άλλα σημαντικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, η εβραϊκή συναγωγή της Βέροιας και άλλες ιστορικές περιοχές της πρωτεύουσα της Ημαθίας γίνονται ένα τεράστιο φυσικό σκηνικό, για τη νέα φιλόδοξη τηλεοπτική σειρά που ετοιμάζει η Μιμή Ντενίση.

Η νέα σειρά που φέρει τον τίτλο «Madre – Μάνα», θα αποτελείται από 24 επεισόδια, θα προβληθεί σε ένα από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, ενώ προορίζεται και για διεθνή προβολή μέσω του Netflix.

Στόχος επίσης είναι η σειρά να κεντρίσει και το τουριστικό ενδιαφέρον, αφού πρόκειται να προβάλει τη Θεσσαλονίκη, όπως και τη Μακεδονία. Καθώς θα γίνουν γυρίσματα στην Ημαθία (Βέροια και Τριπόταμο), αλλά και στη Δράμα.


Στα γυρίσματα, που θα αρχίσουν Μάρτιο με Απρίλιο του 2025, θα συμμετέχει ένα πολύ μεγάλο καστ περίπου 100 ηθοποιών, ενώ ανάμεσά τους είναι και κάποιοι που έπαιζαν στη ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη».


Υπόθεση – Πλοκή

Η υπόθεση εκτυλίσσεται από το 1923 έως το 1943, χρόνια που ήταν κομβικά για την Ελληνική κοινωνία.

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η «Salonique» των Ευρωπαίων – η «Salonico» των Εβραίων – η «Selanik» των Τούρκων, πολυπολιτισμική και ταλαιπωρημένη, είναι καζάνι που βράζει…

Το έργο ξεκινάει το 1943. Στο πρώτο πλάνο της σειράς βλέπουμε μια γυναίκας που κοιτάει έξω από το παράθυρο και βλέπει τους Εβραίους που φεύγουν με βία να τη χαιρετούν. Τότε ακούει τη λέξη «Madre», που λέει ένα κοριτσάκι στη μάνα του, που έχει πέσει κάτω. Ταυτόχρονα ακούει το «μαμά, μαμά, μάνα», που της έλεγε η κόρη της το 1922.

Και εκεί το έργο πάει πίσω στο 1923, όταν έρχονται οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, που δεν τους ήθελε η τότε κοινωνία και για πολύ καιρό τους χαρακτήριζαν τουρκόσπορους. Βλέπουμε τους Εβραίους, που είχαν μια σιγουριά και έναν «σνομπισμό», όπως είχαμε και εμείς στη Σμύρνη.

Η σειρά είναι ένας καθρέφτης όλων όσων συνέβαιναν τότε

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Φιλιώ. Μητέρα και στήριγμα για όσους απ’ την οικογένειά της απέμειναν μετά την «καταστροφή». Και ενώ στο φόντο της ιστορίας αυτής δημιουργούνται όλα τα μεγάλα πολιτικά ρεύματα και καταγράφεται η πάλη μεταξύ των πολλών εθνοτήτων και των ιδεολογιών, όλοι ενώνονται στο τέλος από κάτι δυσάρεστο, τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο…


Θεσσαλονίκη – Μάνα

Ένας λόγος που οδήγησε την Μιμή Ντενίση στη δημιουργία της σειράς, με βάση τη Θεσσαλονίκη, ήταν η πολυπολιτισμικότητα της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη της εποχής δεν έχει μόνο τους Σμυρνιούς, αλλά και Πόντιους, Εβραίους, Μικρασιάτες, Θρακιώτες…»

Έτσι, μπήκε στον αγώνα και έδωσε στο νέα σειρά τον συγκεκριμένο τίτλο. «Όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης… είναι η μάνα. Καθώς η Θεσσαλονίκη έγινε μάνα για όλους», όπως τονίζει η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια.

Τέλος η κ. Μιμή Ντενίση σημειώνει πως έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις Όλγα Κεφαλογιάννη (υπουργό Τουρισμού) και Έλενα Ράπτη (υφυπουργό Τουρισμού) για να συνδράμουν όπως μπορούν την παραγωγή.

Κλειστά όμως κρατάει τα χαρτιά της, για την ταυτότητα του σκηνοθέτη της σειράς.


Δείτε επίσης: Η Θεσσαλονίκη έχει γεύση πολυσυλλεκτική

Μοιραστείτε το