Η Γιώτα Ιωακειμίδου με το πρώτο ιστορικό – κοινωνικό βιβλίο της, επιχειρεί να διαλευκάνει μια σχεδόν άγνωστη ιστορία. Αυτή της εξόντωσης Ελλήνων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, με το διωγμό τους υπό την στρατιωτική φρούρηση των Τούρκων προς τη Μέση Ανατολή.
Ήταν η λεγόμενη «Λευκή Γενοκτονία». Δεν χύθηκε αίμα, αλλά εξορίστηκε ολόκληρος λαός σε συνθήκες θανατηφόρες. Πέθαναν πολλοί στο δρόμο, από την πείνα και τις αρρώστιες…
Περίληψη βιβλίου
Οι Πόντιοι πρώτης γενιάς δεν μπόρεσαν ποτέ να λησμονήσουν την «πατρίδα». Η γιαγιά μου μέχρι τα 97 της χρόνια που πέθανε, είχε πάντα τον καημό να δει έστω και μια φορά τα «άγια χώματα» σαν άλλος Οδυσσέας και ας πέθαινε μετά.
Η γενιά των γονιών μας γεννήθηκε εδώ στη νέα πατρίδα, είχαν άλλα οράματα και άλλους στόχους: να ριζώσουν, να διακριθούν, να επιβιώσουν. Πολλοί από αυτούς έγιναν μετανάστες, μια και η νέα πατρίδα τους φέρθηκε σαν μητριά και όχι σαν μάνα. Η τρίτη γενιά, η οποία μεγάλωσε με τα ακούσματα των γιαγιάδων, αυτήν την πατρίδα την κουβαλά στο κύτταρο της και είναι η γενιά που επιχειρεί την επιστροφή στις ρίζες.
Ταλαιπωρημένοι, θύματα Γενοκτονίας, μετά από πορείες θανάτου, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε ένα οροπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, στη νέα τους πατρίδα. Ένα χωριό που το κατοικούσαν μουσουλμάνοι, οι οποίοι το εγκατέλειψαν με την ανταλλαγή.
Στο Χαϊδαρλί εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, οι οποίοι είχαν οι περισσότεροι κοινή καταγωγή. Οι τόποι καταγωγής ήταν η Κιόβ-Τεπέ του Επές, το Αλτίνογλου Τσιφλίκ της Σεβάστειας, λίγες οικογένειες από το Χαμουρί της Τραπεζούντας, το Ιντζέσου της Τοκάτης, το Εντιρέκ και λίγες οικογένειες από το Ατάπαζαρ.
Ρίζωσαν στη νέα πατρίδα τους και με χέρια χαλύβδινα και ατσαλένια ψυχή κοίταξαν μπροστά, χωρίς όμως ποτέ να λησμονήσουν, ποιοι ήταν και από πού ήρθαν. Γιατί ρίζες μας είναι η ιστορία μας, τα ήθη και έθιμα μας, ο πολιτισμός μας.
Αν αρνηθείς τις ρίζες σου, θα είσαι σαν εκείνο το δέντρο με τις επιφανειακές ρίζες που ένας δυνατός άνεμος θα το γκρεμίσει. Αν δε γνωρίζεις ποιος είσαι, θα είσαι σαν ένα δεντράκι στην έρημο, χωρίς νερό, χωρίς μνήμη, χωρίς μέλλον τελικά…
Στοιχεία βιβλίου
- Συγγραφέας: Ιωακειμίδου Παναγιώτα
- ISBN: 978-960-599-258-3
- Κατηγορία: Ιστορικό/Κοινωνικό
- Έτος έκδοσης: 2018
- Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδη
- Σελίδες: 216
- Ενδεικτική τιμή: 13,50€
✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ
Γιώτα Ιωακειμίδου
Η συγγραφέας ανήκει στην τρίτη γενιά προσφυγών από το Πόντο. Σε αυτούς που αφού επέζησαν στις πορείες θανάτου, εγκαταστάθηκαν σε οροπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας. Σε ένα χωριό που το κατοικούσαν Μουσουλμάνοι, οι οποίοι το εγκατέλειψαν την ίδια περίοδο με τη ανταλλαγή.
Η Γιώτα Ιωακειμίδου είναι φιλόλογος που ζει και εργάζεται στην Περαία Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στο Κλείτος Κοζάνης, αλλά μεγάλωσε στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Υπηρετεί στην μέση εκπαίδευση και τελευταία διδάσκει εθελοντικά τη Ποντιακή διάλεκτο στον Δήμο Θεσσαλονίκης.