Με Ποντιακό πιάτο σε διαγωνισμό μαγειρικής

Μοιραστείτε το

Με ένα Ποντιακό πιάτο και με στόχο να κατακτήσει άλλη μια υψηλή διάκριση για την Ελληνική κουζίνα, η «Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας» συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής «Villeroy et Boch», που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.

«Συμμετέχουμε με την προοπτική να φέρουμε άλλη μία Ελληνική διάκριση και αυτή θα είναι και η ανταμοιβή μας»

Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής

Τέσσερις ημέρες, εκατό (100) επιλεγμένες ομάδες σεφ από 55 διαφορετικές χώρες απ’ όλον τον κόσμο, 8.000 επαγγελματίες μαγειρικής, ένας παγκόσμιος διαγωνισμός κορυφαίος θεσμός για τον κλάδο της γαστρονομίας.

Στο Λουξεμβούργο θα στηθεί, από 26 έως 30 Νοεμβρίου, ένα παγκόσμιο τραπέζι όπου, μεταξύ των 55 χωρών, θα συμμετέχει και η Ελλάδα με τις γεύσεις και τα προϊόντα της, τα οποία θα προέρχονται από τη Μακεδονική γη.

Αυτή η σπουδαία γαστρονομική διοργάνωση μαγειρικής, θα πραγματοποιηθεί στο «Luxexpo The Box», σ’ έναν εκθεσιακό χώρο 24.700 τ.μ.. Εκεί θα παρευρεθούν 8.000 επαγγελματίες μαγειρικής, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γευθεί τα διαγωνιζόμενα πιάτα, σε ένα χώρο 900 θέσεων.


Από αυτόν τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό, που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece).

Με επικεφαλή τον αντιπρόεδρο της Ένωσης και σεφ Χρήστο Γκότση και έξι μέλη (τη Δήμητρα Πολατίδου, τον Παύλο Ντάφη, τον Παναγιώτη Μαρκούτη, τον Δημήτρη Χατζημελετίου, τον Βασίλη Μαλτά και τον Κωνσταντίνο Γεωργαντζά) θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο γεύμα…

Αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα της Μακεδονικής κουζίνας, με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής


Παραδοσιακές συνταγές

Η επταμελής ομάδα των σεφ της «Culinary Professionals Greece» θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο γεύμα, αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα της Μακεδονικής κουζίνας. Προβάλλοντας παράλληλα τη σύγχρονη γαστρονομική κουλτούρα της Ελλάδας παγκοσμίως.

Η ομάδα θα πρέπει να σχεδιάσει, να οργανώσει και να πραγματοποιήσει ένα Ελληνικό γεύμα με θέμα «Η Γαστρονομική μας παράδοση και πολιτισμός στο σήμερα». Παρουσιάζοντας παραδοσιακές συνταγές εμπνευσμένες από τη Μακεδονική κουζίνα, με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής.


Το παραδοσιακό Ποντιακό πιάτο

Αρωματικές συνταγές εμπνευσμένες από τη Μακεδονική κουζίνα, οι οποίες γεννήθηκαν από τη γαστρονομική παράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τη σημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας του τόπου, θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μαγειρικής.

Ωστόσο, ένα παραδοσιακό Ποντιακό πιάτο, θα αναδείξει, η ομάδα των σεφ της «Culinary Professionals Greece», διεκδικώντας άλλη μια διεθνή διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής.

Ο «Τανωμένος Σορβάς» είναι το Ποντιακό πιάτο που θα πρωταγωνιστήσει, μεταξύ άλλων. Δηλαδή, το πλιγούρι, το στραγγιστό γιαούρτι, το κρεμμύδι, ο δυόσμος, το αλάτι και το πιπέρι. Θα πρωταγωνιστήσει με τις σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής, με βάση όμως τη γαστρονομική παράδοση του τόπου και τα εκλεκτά υλικά που παράγει.


Η Μακεδονική κουζίνα

Βουβαλίσιο γάλα, ελιές Χαλκιδικής, αγουρέλαιο, χόρτα, κορκότο (αποφλοιωμένο σπασμένο σιτάρι), ρύζι, γιαούρτι, αλλά και φέτα, είναι μερικά από τα φημισμένα προϊόντα που παράγει η Μακεδονική γη.

Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούν οι μάγειροι και οι μαγείρισσες στα φαγητά τους και στις συνταγές τους. Προσθέτοντας και άλλες βασικές πρώτες ύλες, αρωματικά και βεβαίως τέχνη, φαντασία και αγάπη. Για να σερβίρουν πιάτα που θα «ταξιδέψουν» και θα απογειώσουν και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη με τον πολυεθνικό της χαρακτήρα, επί αιώνες, πρωτεύουσα των προσφύγων απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού, δέχτηκε και αφομοίωσε ποικίλες γεύσεις τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική της, από την Ανατολή αλλά και τη Δύση.

Οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι, οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι, οι Θρακιώτες, οι Μακεδόνες μετέφεραν και ανασυνέθεσαν στην πόλη φαγητά και γεύσεις από τις πατρίδες τους. Δημιουργώντας τη «Θεσσαλονικιώτικη κουζίνα». Και όχι τυχαία, η Θεσσαλονίκη έχει πρόσφατα ενταχθεί στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.


Στόχοι της Ένωσης

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, επιλέγει να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής με βάση την πορεία της, έχοντας αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια τον επαγγελματισμό και το υψηλό της επίπεδο.

Εδώ και δεκαετίες συμμετέχει και διοργανώνει διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής, γεγονός που την καθιστά αναγνωρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος της Ένωσης για τη Μακεδονική κουζίνα είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων, των γεύσεων και των διατροφικών μας ιδιαιτεροτήτων. Που συνδυάζοντας τα με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την γαστρονομική της κουλτούρα σ’ όλον τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η «Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας» αποκάλυψε τη νέα της ονομασία (σ.σ. ονομαζόταν Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας) κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμποσίου της. Το οποίο είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο και το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος Πατέρα Επιφάνιου.

Η τελευταία της διάκριση, με την ομάδα της «Culinary Team Greece», ήταν προ πανδημίας, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγκάρδη, τον Φεβρουάριο του 2020.


Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της «Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής «Villeroy et Boch» πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.


Διαβάστε επίσης: Χαρακτηριστικά της Ποντιακής Διατροφής

Μοιραστείτε το