Με ένα εμβληματικό κειμήλιο του Ποντιακού Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2002, εκδήλωση στη πόλη του Κιλκίς, στα πλαίσια των αφιερωμάτων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Από τον Καύκασο στο Κιλκίς, μέσα από τους δρόμους της προσφυγιάς
Υποδοχή της καμπάνας
Η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», σε συνεργασία με Ποντιακούς Συλλόγους του νομού και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η εκδήλωση με τίτλο «Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΣ: Από τον Καύκασο στο Κιλκίς, μέσα από τους δρόμους της προσφυγιάς» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022.
Η πανηγυρική πορεία, ξεκίνησε από το Δημοτικό Στάδιο Κιλκίς στις 11:00 π.μ. και μέσω της οδού «21ης Ιουνίου» κατέληξε στο δημοτικό πάρκο «Κήπος». Εκεί όπου υπήρχε και σχετική φωτογραφική έκθεση από το αρχείο του κ. Δημητρίου Νικοπολιτίδη.
Στο χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Αμανατίδη (ιατρό και πρώην δήμαρχο Κιλκίς), την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Β’ μέρος του παρακάτω video.
Λίγα λόγια για την καμπάνα του Καρς
Η συγκεκριμένη καμπάνα είναι απομίμηση της καμπάνας του Καρς. Η αυθεντική καμπάνα ήταν δωρεά του τσάρου Νικολάου Β’ και κοσμούσε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καρς.
Το 1917 οι Έλληνες του Πόντου που ζούσαν στην περιοχή Αρταχάν στο Καρς, προκειμένου να γλιτώσουν από την Τουρκική μανία, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Δεν παρέλειψαν όμως να μεταφέρουν και την καμπάνα – κειμήλιο, την οποία κατέβασαν από το καμπαναριό του Ιερού Ναού, μετά από πρωτοβουλία κληρικών και πιστών.
Το βάρος της αυθεντικής καμπάνας τους Καρς ξεπερνούσε τους 4 τόνους
Αφού φόρτωσαν την καμπάνα σε πλοίο, τη μετέφεραν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου έμεινε μέχρι το 1929. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο χωριό Κρηστώνη του Κιλκίς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1933 το κοινοτικό συμβούλιο πήρε την απόφαση να την τοποθετήσει στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, με τον Ναό να λειτουργεί σήμερα ως Ιερά Μονή.
Το 1956 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής, Αξιωτών, Παιονίας και Κιλκισίου κυρός Ιωακείμ Σμυρνιώτης έλαβε την απόφαση να κομματιαστεί η καμπάνα και να σταλθεί σε χυτήριο της Θεσσαλονίκης. Από το μέταλλο έφτιαξαν τις επτά μικρές καμπάνες, που σήμερα κοσμούν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιλκίς.