Μίμης Παπαϊωάννου – Πόντιος 24 καρατίων

Μοιραστείτε το

Ο Μίμης Παπαϊωάννου στο γήπεδο ποδοσφαίρου «ζωγράφιζε» με τις περίτεχνες ενέργειες του. Τον χαρακτήρισαν, όχι άδικα, ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ήταν χρόνια μπροστά από την εποχή του, ένας επαγγελματίας πολύ πριν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο


Βιογραφικό

Ο Μίμης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου το 1942 σε ένα προσφυγικό χωριό, την Νέα Νικομήδεια του νομού Ημαθίας. Ένα χωριό το οποίο χτίστηκε το 1922 από Έλληνες πρόσφυγες, από τη Νικομήδεια στη βορειοδυτική Ανατολία.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη ποδοσφαιρική ομάδα «Νέα Γενεά» της Νέας Νικομήδειας, με τον πατέρα του Κώστα να είναι ο έφορος του Συλλόγου.

Το 1962 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ και με τα κιτρινόμαυρα αγωνίστηκε έως το 1979. Αγωνιζόταν στην αριστερή πτέρυγα της επίθεσης, πάντα με το νούμερο 10. Με τον ερχομό του Θωμά Μαύρου στην ΑΕΚ, το 1976, ο Παπαϊωάννου οπισθοχώρησε σε θέση, περισσότερο ως επιθετικός μέσος. Κάτι που συχνά συνέβαινε και στην εθνική ομάδα.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής, τρία Κύπελλα Ελλάδας και δύο φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Ήταν βασικός συντελεστής σε δύο εντυπωσιακές πορείες της ΑΕΚ στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Το 1968-69 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1976-77 στο Κύπελλο UEFA.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου έχει αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα

Το 1979 σταμάτησε να αγωνίζεται στην Ελλάδα έπειτα από 480 αγώνες πρωταθλήματος και 233 γκολ. Ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του στην ομάδα «Παγκύπριος – Ελευθέρια Νέας Υόρκης» ως παίκτης – προπονητής.

Στην Εθνική Ελλάδας, ο Μίμης Παπαϊωάννου αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, με 61 συμμετοχές και 21 γκολ.


Η Νέα Νικομήδεια

Ο θρύλος του Ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν Πόντιος 24 καρατίων! Αγαπούσε το χωριό του, τιμούσε και ήταν περήφανος για την Ποντιακή καταγωγή του. Ακολουθούσε τα Ποντιακά ήθη και έθιμα σε όλη τη ζωή του.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου επισκεπτόταν συχνά την γενέτειρα του, την Νέα Νικομήδεια στην Ημαθία, πριν αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Στο χωριό συνήθιζε να συναντάται με τους παιδικούς του φίλους και να συζητούν για ποδόσφαιρο.

Το Δημοτικό γήπεδο της Νέας Νικομήδειας φέρει την ονομασία «Μίμης Παπαϊωάννου»

Ως παιδί ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν οπαδός του ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» τον ήθελε, αλλά δεν έδινε αρκετά χρήματα. Μετά ενδιαφέρθηκε η ΑΕΚ, που δαπάνησε 175.000 δραχμές.

«Αυτό που με δελέασε περισσότερο στην ΑΕΚ είναι ότι είχε το ίδιο σήμα με τον ΠΑΟΚ, τον δικέφαλο αετό. Δεν το μετάνιωσα ποτέ!»

Μίμης Παπαϊωάννου


Ποδοσφαιριστής θρύλος

Ο Μίμης Παπαϊωάννου δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής. Δεν ήταν μόνο ένας εμπνευσμένος ηγέτης, μετά την αποχώρηση του Κώστα Νεστορίδη. Ήταν ένας τρανός εκπρόσωπος της φοβερής δεκαετίας του 1960.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν πάντα καλογυμνασμένος, έτρωγε πολλά φρούτα, δεν ξενυχτούσε, δεν κάπνιζε. Ήταν χρόνια μπροστά, ένας επαγγελματίας πολύ πριν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με το «εξωφρενικό» αριστερό του πόδι και την ποδοσφαιρική του ιδιοφυΐα, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό.

Όποιο επίθετο κι αν προσδώσεις στον Μίμη Παπαϊωάννου, είναι λίγο…

Μάγος; Αστροναύτης; Πηδούσε ψηλότερα απ’ όλους. Ντριπλέρ; Μπορούσε να κάνει την ντρίπλα μέσα σε ένα κουτί σπίρτα. Γκολτζής; Δεν θυμάμαι πόσες φορές βγήκε πρώτος σκόρερ. Αέρινος;

Η καριέρα του συγκρίνεται μόνο με τους πολύ μεγάλους αστέρες, όπως ο Κώστας Νεστορίδης, ο Θωμάς Μαύρος, ο Ντούζαν Μπάγιεβιτς στην ΑΕΚ, ο Μίμης Δομάζος, ο Τάκης Λουκανίδης στον Παναθηναϊκό, ο Γιώργος Σιδέρης στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Κούδας (που ήταν και φίλος του) και ο Σταύρος Σαράφης στον ΠΑΟΚ.


Ο Μίμης Παπαϊωάννου διέπρεψε και στην Εθνική μας Ομάδα, ακόμα και στα πέτρινα χρόνια, που η Εθνική μας δεν είχε διακρίσεις. Αυτός έβρισκε τον τρόπο, με οποιονδήποτε αντίπαλο κι αν έπαιζε η ομάδα, να διακρίνεται.

Σε όλη του την καριέρα, παρά τα σκληρά μαρκαρίσματα που δεχόταν, δεν αποβλήθηκε ποτέ! Είδε μόνο τρεις κίτρινες κάρτες


Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν αγαπητός σε όλους τους αντιπάλους. Ο Γιώργος Κούδας είχε πει χαρακτηριστικά:

«Δεν έχω δει πιο ήρεμο άνθρωπο μέσα στο γήπεδο, ό,τι κι αν συνέβαινε. Τον κλοτσούσαν και έλεγε: “Ασ’ τον, δεν πειράζει, θα τελειώσει σε λίγο το παιχνίδι”».

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, όπως και ο Μίμης Δομάζος, ήταν πολλές δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα οφείλει πολλά ειδικά σε αυτούς τους δύο. Δύο σκληρά μικρόσωμα παιδιά, ανθεκτικά και «πέτρινα». Δυο απλά λαϊκά πιτσιρίκια, βγαλμένα μέσα από τον μόχθο, τη φτώχεια και την αγωνία της Ελλάδας του πολέμου.


Η κλοτσιά στον Νεστορίδη

Αξίζει να σημειωθεί ένα περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στη πρώτη προπόνηση, όταν πήγε στην ΑΕΚ. Έριξε κατά λάθος μια κλοτσιά στον Κώστα Νεστορίδη, που ήταν τότε το πιο βαρύ όνομα της «Ενωσης» και όλοι τον σέβονταν.

Ο τεράστιος Νεστορίδης έπεσε κάτω και ο 20χρονος Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε αμέσως για τα αποδυτήρια. Ένιωθε ότι δεν έχει θέση στην ομάδα.

Ο Νεστορίδης είχε πει για το περιστατικό αυτό:

«Επειδή μου έδωσε κλοτσιά και επειδή ήμουν ο Νεστορίδης, θεώρησε ότι δεν έχει θέση στην ΑΕΚ. Όταν πήγα να τον βρω στα αποδυτήρια, είχε ήδη φορέσει τα στρατιωτικά του ρούχα και ετοιμαζόταν να φύγει».

Του λέω: «Για πού το έβαλες;» και μου απαντάει: «Έπειτα απ’ αυτό που έκανα, πρέπει να φύγω». Τον ρώτησα από πού είναι, μου λέει: «Πόντιος» και του απάντησα…

«Και εγώ Πόντιος είμαι Μιμάκο. Είσαι πατριώτης μου και δεν πρόκειται να πας πουθενά»


Η ΑΕΚ και η Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που τον ζήτησε για μεταγραφή ο πιο μεγάλος σύλλογος του κόσμου: η Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι απίστευτο ότι η ΑΕΚ δεν τον έδωσε!

Η ΑΕΚ αρνήθηκε να τον πουλήσει επειδή θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος

Ο Μίμης Παπαϊωάννου μεγαλούργησε στην ΑΕΚ, αλλά η σχέση του με την «Ένωση» είχε διαταραχτεί, όταν δεν του επέτρεψαν να κάνει το άλμα προς την Ρεάλ Μαδρίτης που τον ήθελε διακαώς.

Μάλιστα η Ρεάλ Μαδρίτης τότε πρόσφερε για την απόκτηση του, 4.000.000 δραχμές στο «Δικέφαλο» και 750.000 δραχμές στον παίκτη. Μυθικά ποσά για την εποχή εκείνη.


Τραγουδιστής στη Γερμανία

Ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ μπορεί στο γήπεδο να «ζωγράφιζε» με τις περίτεχνες ενέργειες του, έξω όμως από αυτό τραγουδούσε υπέροχα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία!

«Όταν ήμουν στο χωριό, είχα «λόξα» με τα λαϊκά τραγούδια. Μου άρεσε πολύ ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ήταν βλέπεις, πέρα από τραγουδισταράς και Πόντιος, κι αυτός λαϊκός.

Είχα κι ένα μπουζούκι και προσπαθούσα να μάθω, αλλά δεν τα κατάφερνα, παιδευόμουνα πολύ και το αποτέλεσμα όχι αυτό που ποθούσε η ψυχή μου. Πολύ πιο δύσκολο απ’ το να ντριπλάρω με το αριστερό ή να στέλνω τη μπάλα στα δίχτυ»

Είναι γνωστό ότι κάποια στιγμή έφυγε μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη στη Γερμανία, για να κάνει καριέρα τραγουδιστή! Ήταν η εποχή που ζητούσε από την ΑΕΚ κάποια πράγματα, που η ομάδα δεν τα έδινε. Αργότερα (με τη μεσολάβηση του Καζαντζίδη) πείστηκε και τα έδωσε.

Η υποδοχή από τους ομογενείς, στη Γερμανία, ήταν απίστευτη. Αλλά ευτυχώς για όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου, ο Μίμης Παπαϊωάννου άκουσε τη συμβουλή του φίλου του Στέλιου Καζαντζίδη. Επέστρεψε στο ποδόσφαιρο και τον «Δικέφαλο» και μεγαλούργησε.

Πάντως ο Μίμης Παπαϊωάννου πρόλαβε να βγάλει και το «άχτι» του στο τραγούδι, ηχογραφώντας τραγούδια με τους φίλους του και μεταξύ άλλων και τον ύμνο της ΑΕΚ.


Τα τελευταία χρόνια

Ο Μίμης Παπαϊωάννου τα 10 τελευταία χρόνια έζησε στην απέραντη σιωπή (Αλτσχάιμερ) κοντά στη γυναίκα του, που ήταν o άγγελος προστάτης του. Την μοναδική γυναίκα που ερωτεύτηκε στη ζωή του και με την οποία έζησε όλα του τα χρόνια ευτυχισμένα.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαρτίου 2023, σε ηλικία 80 ετών, συνεπεία σοβαρών και μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

Έφυγε γεμάτος από δόξα, γκολ, μεγάλες στιγμές

Μα πάνω απ’ όλα έφυγε με την αιώνια αγάπη του κόσμου και τον απόλυτο σεβασμό των αντιπάλων του. Γιατί πάνω και από το τεράστιο ταλέντο του, ήταν ο χαρακτήρας του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Τέλος να σημειωθεί πως 40 ημέρες πριν, έφυγε από τη ζωή η αδελφή του Μίμη Παπαϊωάννου, η οποία ζούσε στη Νέα Νικομήδεια με την οικογένειά της.


Διαβάστε επίσης: Ο Ζώρας του Πόντου

Με πληροφορίες από την Ναυτεμπορική

Μοιραστείτε το