Η παρακάτω συνταγή είναι μια μεζεκλίδικη εκδοχή της αγαπημένης μας «πίτας Καισαρείας». Αυτά τα απίστευτα νόστιμα και τραγανά «παστουρμαδοπιτάκια», με φρέσκια ντομάτα και φέτα, σερβίρονταν πάντα σε γιορτές στα Φάρασα.
Άρωμα Καισαρείας σε ένα μεζεδοπιτάκι, «ταμάμ» για μερακλήδες
Παστουρμαδοπιτάκια
Το «φύλλο Βηρυτού», γνωστό και ως «πολίτικο», είναι ιδιαίτερα λεπτό, λεπτότερο και από κρούστας και είναι το ιδανικό για τη συνταγή. Η υφή και η λεπτότητά του δεν το αφήνουν να απορροφήσει λάδι στο (σύντομο) τηγάνισμα. Έτσι τα «μπουρεκάκια Καισαρείας» γίνονται πολύ τραγανά αλλά και στεγνά εξωτερικά, δίχως βαριά αίσθηση της «λαδίλας».
Για όσους λατρεύουν τις πιο πικάντικες γεύσεις!
Τα «μπουρεκάκια Καισαρείας» με παστουρμά, φρέσκια ντομάτα και φέτα είναι ό,τι πρέπει για κέρασμα, μπουφέ ή για σνακ. Επίσης να σημειωθεί πως τα «παστουρμαδοπιτάκια» είναι ένα από τα πιο κλασικά ορεκτικά της τουρκικής κουζίνας.
Υλικά
- 1 πακέτο «φύλλα Βηρυτού» (ή λεπτά φύλλα κρούστας για γλυκά).
- Μπόλικο σπορέλαιο, για το τηγάνισμα.
Για τη γέμιση
- 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη.
- 100 γρ. παστουρμάς σε φέτες, μαζί με το «τσιμένι» (το περίβλημά του), σε κομματάκια.
- 1 ώριμη ντομάτα, ψιλοκομμένη.
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος.
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά).
Παρασκευή – Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε με τη γέμιση και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την φέτα, τον παστουρμά, την ντομάτα, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό και αν θέλουμε και πιπέρι.
Για τα πιτάκια
- Ξετυλίγουμε προσεκτικά όλα μαζί τα φύλλα (κάθε συσκευασία περιέχει 13-15 φύλλα) σε μια καθαρή, επίπεδη επιφάνεια. Και όπως είναι όλα μαζί το ένα ακριβώς πάνω στο άλλο, τα κόβουμε σε 3 ίσες λωρίδες κατά μήκος της μακριάς πλευράς τους.
- Έτσι, θα έχουμε συνολικά 30 ή 45 φύλλα, ανάλογα με το αν η συσκευασία περιέχει 13 ή 15 φύλλα αντίστοιχα.
- Στη μια στενή άκρη κάθε λωρίδας φύλλου βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γέμιση
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, φέρνοντας και τις πλαϊνές άκρες του προς τα μέσα, για μη βγει έξω η γέμιση
- Βρέχουμε λίγο την άκρη του φύλλου για να κολλήσει.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
- Βάζουμε μπόλικο σπορέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
- Τηγανίζουμε τα μπουρεκάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεία στραγγιστού γιαουρτιού.
Σημείωση: Εάν θέλουμε να μειώσουμε κάπως το αρωματικό εφέ του παστουρμά, αφαιρούμε το «τσιμένι», το πικάντικο περίβλημά του.