Οδύσσεια στη Ποντιακή διάλεκτο

Μοιραστείτε το

Η Ομηρική «Οδύσσεια» μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί σύμβολο της μεγάλης περιπέτειας των Ποντίων. Ενός λαού με Ελληνική – Ιωνική καταγωγή και με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ανάμεσα σε διαρκείς πολέμους με αυτοκρατορίες και ορδές βαρβάρων


Ανάμεσα σε περιόδους αυτονομίας και σκλαβιάς, οι Πόντιοι κράτησαν στα περιοχές τους μια θαυμαστή καθαρότητα. Κατάφεραν να διατηρήσουν την Ελληνική εθνική συνείδηση, τα ήθη τους και τη γλώσσα τους.


Η Οδύσσεια των Ποντίων

Τιμώντας την Ιωνική καταγωγή και την ιστορία των Ποντίων, τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας, ο μεταφραστής της «Οδύσσειας», ο εκδότης και όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης, στην Ποντιακή διάλεκτο, την αφιερώνουν στους Ποντίους που επέζησαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Αλλά και σ’ αυτούς που βρίσκονται ακόμη στον Πόντο και τις γύρω περιοχές, με την ελπίδα να τους φερθούμε με τρόπο άξιο της καταγωγής και της ιστορίας τους.


Στοιχεία για το βιβλίο

  • Συγγραφέας: Όμηρος
  • Μεταφραστής: Κοτανίδης Παύλος
  • ISBN: 960-382-466-6
  • Έτος έκδοσης: 2002
  • Εκδόσεις: ΚΑΚΤΟΣ
  • Σελίδες: 725
  • Ενδεικτική τιμή: 29€ – 35€

✔ Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον Όμηρο

Ο Όμηρος ήταν αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής, ο μεγαλύτερος από τους ποιητές όλων των αιώνων, με τον οποίο αρχίζει η έντεχνη Ελληνική και Ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Όμηρο είναι ελάχιστες και αυτές ασαφείς. Τον τόπο γέννησής του διεκδικούν πολλές πόλεις. Πιο πιθανή πατρίδα του όμως θεωρείται η Σμύρνη, Αιολική αποικία, που αργότερα προστέθηκε στην Ιωνική συμπολιτεία. Η άποψη αυτή ενισχύεται από το ότι ο ποιητής γνώριζε πολύ καλά την περιοχή της, όπως αποδεικνύουν οι παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί στην ποίησή του.

Άγνωστο είναι το πότε έζησε ο Όμηρος. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί στα ποιήματά του ότι έζησε πολύ αργότερα από τα Τρωικά. Κατά τον Ηρόδοτο, ο Όμηρος έζησε 400 χρόνια νωρίτερα απ’ αυτόν. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, πρέπει να έζησε κατά τα μέσα του 9ου αι. π.Χ. Τέλος η παράδοση ότι ο Όμηρος ήταν τυφλός πρέπει να απορριφθεί. Γιατί είναι ασυμβίβαστη με τη λεπτή παρατήρηση της φύσης που υπάρχει στο έργο του.

Χαρακτηριστικό της τέχνης του Ομήρου είναι ότι τα έπη του έχουν αρχή, μέση και τέλος και ότι με τα αλλεπάλληλα επεισόδια κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του ακροατή, μέχρι το τέλος.

Τα Ομηρικά έπη έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Ο θαυμασμός για τα έπη του Ομήρου διατηρήθηκε αμείωτος από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Γι’ αυτό και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης, ως ο μεγαλύτερος ποιητής και παιδαγωγός των αιώνων.

Μοιραστείτε το