Όταν οι «Ρωσοπόντιοι» βοηθούσαν την Ελλάδα

Μοιραστείτε το

Η έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων το 1912 ξεσήκωσε την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ευκατάστατους Έλληνες όπου γης, αλλά και μεροκαματιάρηδες εργάτες και αγρότες.

Είναι αυτοί που έστελναν τα ρούβλια τους,
για να πολεμήσει και να μεγαλώσει το Ελλαδικό κράτος


Χρήματα για την Ελλάδα

Οι Έλληνες ομογενείς έσπευσαν να προσφέρουν οι μεν από το πλεόνασμα και οι δε από το υστέρημά τους, υπέρ του εθνικού αγώνα. Οργάνωναν στις μεγάλες πόλεις εσπερίδες, παραστάσεις, λαχειοφόρες αγορές και απλούς εράνους στα μικρά χωριά, για την Ελλάδα.

Τα χρήματα που συγκέντρωναν τα έστελναν στην Ελλάδα για να τα χρησιμοποιήσει κατά βούληση η κυβέρνηση ή έθεταν εξ’ αρχής τον προορισμό: «Υπέρ πολεμικού ταμείου», «υπέρ οικογενειών εφέδρων», «υπέρ ταμείου εθνικής αμύνης», «υπέρ Ερυθρού Σταυρού», «υπέρ στρατιωτικών αεροπλάνων», «υπέρ στόλου», «υπέρ τραυματιών πολέμου», «υπέρ οικογενειών πεσόντων» κλπ.

Από την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1912, μέχρι και το Φεβρουάριο του 1915 (όταν προκηρύχθηκαν εκλογές) από όλες τις γωνιές του κόσμου και όλες τις ηπείρους, η Ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε συνολικά 7.345.605 δραχμές της εποχής! Η λίρα Αγγλίας εκείνη την περίοδο αναλογούσε σε περίπου 25 δραχμές και η λίρα Τουρκίας σε περίπου 22 δραχμές.


Οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης

Οι Έλληνες που κατοικούσαν σε εδάφη της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας και οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν μεταναστεύσει από τον Πόντο, έσπευσαν να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια.

Είτε επρόκειτο για μεγαλεμπόρους, εφοπλιστές, εργοστασιάρχες και εργολάβους του Ροστόβ, της Μόσχας, της Πετρούπολης, της Οδησσού, του Αικατερινοντάρ-Κρασνοντάρ, της Σεβαστούπολης, του Νοβοροσίσκ, της Σταυρούπολης κλπ. Είτε για αγρότες και κτηνοτρόφους μικρών κοινοτήτων στο Καρς, στο Αρνταχάν, στο Σοχούμ, στο Βατούμ, στην Τσάλκα, στην Κριμαία, στο Ντον, στο Κουμπάν κλπ. Είτε για εργάτες στις σιδηροδρομικές γραμμές και στα ορυχεία της Σιβηρίας, του Καυκάσου κλπ.

Από το Σεπτέμβριο του 1914 ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτίσουν τον επίσημο κατάλογο αυτών των εισφορών. Τον οποίο κατέθεσε στη Βουλή λίγο πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου 1915.


Βοήθεια από το υστέρημα τους

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και συγκινητικά! Βλέπεις να στέλνουν χρήματα στη μικρή Ελλάδα ομογενείς από κάθε γωνιά της Αυτοκρατορίας.

Από τις περιοχές του Καυκάσου και τις παρευξείνιες μικρές πατρίδες, μέχρι τις ερημιές της Σιβηρίας και τις ακτές του Ειρηνικού ωκεανού, στην άλλη άκρη του κόσμου. Από τα χωριά του Καρς και του Αρνταχάν, μέχρι το Ιρκούτσκ, την Πετρούπολη, τη Μόσχα, το Βλαδιβοστόκ και το Δερβέντη της Κασπίας θάλασσας.

Βλέπεις να στέλνουν το υστέρημα τους, όλοι αυτοί που τα επόμενα χρόνια ανέβηκαν το δικό τους Γολγοθά:

  • Οι μαθητές του Κάτω Τσερμίκ – Καρς (66,40 δρχ).
  • Οι «υποδηματοκαθαριστές – λούστροι» του Ιρκούτσκ Σιβηρίας (2.500 δρχ).
  • Οι Έλληνες ιερείς του Σοχούμι Αμπχαζίας (200 δρχ).
  • Οι μαθητές του σχολείου στο Αντρέεφσκι Σταυρούπολης (60 δρχ).
  • Οι εργάτες στα ανθρακωρυχεία Ντολζάνσκαγιας Χαρκόβου (1.330,77 δρχ).
  • Οι Έλληνες στρατιώτες του Ρωσικού στρατού στο Νόβο Γκεόργκεβσι Καυκάσου (393 δρχ) κλπ.


Είναι πολλοί από αυτούς που έμειναν πίσω και όταν ήρθαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στην Ελλάδα της «ευδαιμονίας», αντιμετωπίστηκαν απόλυτα ρατσιστικά. Είναι οι παππούδες και οι προπαππούδες αυτών που οι «καθαρόαιμοι» Ελλαδίτες, αποκάλεσαν υποτιμητικά και αποκαλούνται ακόμα ως «Ρωσοπόντιοι».

Είναι αυτοί που έστελναν τα ρούβλια, τις γιεκατερίνες, τις παγκανότες, για να πολεμήσει και να μεγαλώσει το Ελλαδικό κράτος. Είναι αυτοί που έστελναν τις λίρες τους για τις οικογένειες των Ελλαδιτών τραυματιών και των στρατιωτών

Για τις οικογένειες αυτών που τα εγγόνια τους υποδέχτηκαν τα δικά τους εγγόνια εκ Πόντου και Ρωσίας, ως «Τουρκόσποροι» και «Ρωσοπόντιοι».


Διαβάστε επίσης: Στα ξένα Έλληνες και στην Ελλάδα ξένοι

Μοιραστείτε το