Persona Non Grata στη Τουρκία

Μοιραστείτε το

Η απαγόρευση εισόδου και η απέλαση από την Τουρκία, Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής, δεν είναι κάτι νέο. Οι παρακολουθήσεις Ελλήνων επισκεπτών στον Πόντο, είναι γνωστές από την δεκαετία του 1980.

Οι Τούρκοι έχουν λίστα με ανεπιθύμητα άτομα


Παρακολουθήσεις και απελάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά, πρώτος που απελάθηκε από την Τουρκία, ήταν ο αείμνηστος συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης, το 1998. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Ανδρεάδης είχε τιμηθεί και με το Βραβείο Ιπεκτσί.

Δείτε στο τέλος του άρθρου, ένα video από την εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη, όπου ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης εξιστορεί τα γεγονότα.

Αξίζει να αναφερθεί, για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, ότι οι παρακολουθήσεις Ελλήνων επισκεπτών στον Πόντο από τις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) είναι γνωστές από την δεκαετία του 1980. Όταν πρωτοξεκίνησαν να επισκέπτονται ομαδικά, αλλά και κατά μόνας, τα πατρογονικά εδάφη οι Πόντιοι.

Οι παρακολουθήσεις Ελλήνων που επισκέπτονται τον Πόντο και ειδικά την Παναγία Σουμελά εξακολουθούν να γίνονται μέχρι και σήμερα. Είτε από ΜΙΤατζήδες, είτε από αστυνομικούς, είτε από στρατολογημένους πληροφοριοδότες.

Φυσικά αυτοί δεν είναι τίποτα μουστακαλήδες με μαύρα κοστούμια και γυαλιά. Μπορεί να είναι ο λυράρης, μπορεί να είναι αυτός που θα σας καλωσορίσει στα Ποντιακά. Μπορεί να είναι ο καθένας ΚΑΙ η καθεμία. Το ποιος ή ποια είναι θα το καταλάβετε όταν θα προσπαθήσει να «χτίσει» μια φιλική σχέση.

Πάντως μη φοβάστε, στόχος θα είστε μόνο εάν έχετε έργο…


Σημειώνεται ότι το Nordic Monitor έφερε στη δημοσιότητα αντίγραφο ακρόασης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Κατά την οποία ο 46χρονος πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, Μουχιττίν Ζενίτ, ανέφερε ότι μια από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέπτονταν την Τραπεζούντα για περιηγήσεις.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Η παρακολούθηση των Ποντιακών δραστηριοτήτων του Πόντου, ήταν μέρος της εντολής μας. Για παράδειγμα, γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται το Μοναστήρι της Σουμελά…»


Λίστα ανεπιθύμητων Ελλήνων στη Τουρκία

Από όσα ανέφερε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, οι Τούρκοι έχουν μια λίστα με ανεπιθύμητα άτομα. Σε αυτή τη λίστα εκτιμούμε ότι περιλαμβάνονται κατά βάσει αυτοί και αυτές που προσφέρουν έργο για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας.

Επίσης, αυτοί και αυτές που το έργο τους αποτελεί αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση στις ρίζες, για τους Τούρκους πολίτες.

Ως πρώτη αρχή για τον εντοπισμό, οι Πατριαρχικές Θείες Λειτουργίες στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Έπειτα, οι επισκέψεις σε χωριά. Τέλος, οι «εδώ»… και το Facebook.


Απαγόρευση εισόδου και απέλαση Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής

Από το 1998 έως σήμερα (Οκτώβριος 2021) και σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές, έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία σε 8 άτομα. Αναλυτικά ως εξής:

  • 4 Δεκεμβρίου 1998 – Γιώργος Ανδρεάδης, συγγραφέας.
  • Ιανουάριος 2020 – Κώστας Αλεξανδρίδης, πρόεδρος των “Μωμόγερων”.
  • Ιούλιος 2020 – Γιώργος Ζαχαριάδης, δρομέας & Μιχάλης Καϊκουνίδης, συγγραφέας.
  • 28 Μαΐου 2021 – Δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου, σύζυγος του Κώστα Αλεξανδρίδη. Σημειώνεται ότι η κ. Ευσταθιάδου βρισκόταν υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τον ανήλικο υιό της, επί 48ωρο, μέχρι την απέλασή της.
  • 14 Ιουλίου 2021 – Ροζαλία Ελευθεριάδου, Καθηγήτρια Μουσικολογίας
  • 13 Αυγούστου 2021 – Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
  • 13 Οκτωβρίου 2021 – Αχιλλέας Βασιλειάδης


Όσο και τα ακούγεται ενοχλητικό, η Τουρκία καλά κάνει και απαγορεύει και απελαύνει Έλληνες. Αυτό θεωρεί σωστό για να προασπίσει τα συμφέροντά της και αυτό κάνει…

Το θέμα είναι τι κάνει η Ελλάδα ως κράτος, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες!

Η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία ας σταθεί αφορμή για τους προέδρους όλων των Ποντιακών σωματείων, να αναλογιστούν ποια είναι η αποστολή τους…



Πηγή


– Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι φοβούνται τον Ποντιακό Ελληνισμό

Μοιραστείτε το