Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Μοιραστείτε το

Στο πένθος βυθίστηκε πάλι ο καλλιτεχνικός χώρος, καθώς έφυγε σήμερα από τη ζωή, ο Γιάννης Φλωρινιώτης (κατά κόσμον Γιάννης Αποστολίδης), σε ηλικία 76 ετών. Νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε βαρύτατο πνευμονικό οίδημα και κατέληξε από καρδιακή ανακοπή


Βιογραφικό

Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα του, ήταν τραγουδιστής και showman. Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1947, στο χωριό «Κάτω Κλείναι» στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 14 ετών, με ένα λαικό συγκρότημα που έφτιαξαν 5 άτομα.

Σε ηλικία 18 ετών έφτασε να έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών από ξένα, ελαφρά, μοντέρνα και λαϊκά τραγούδια. Ενώ ως τότε τραγουδούσε με το όνομα «μικρός Γιαννάκης».

Αργότερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λαύκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και με τη Ρίτα Σακελλαρίου.

Άλλαξε το επώνυμο του σε «Φλωρινιώτης» και έκανε μεγάλη καριέρα

Το 1968 του γίνεται πρόταση από το Τορόντο του Καναδά, ώστε να κάνει εμφανίσεις εκεί με την παρτενέρ του Λίτσα Μουστάκα. Στο κέντρο «Αστέρια του Παναμά». Μετά στο Μοντρεάλ στο «Athens Corner» και στην Αμερική, στο Σικάγο, στο «Olympic Flame».

Το 1970-71, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δουλεύει σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας χορεύοντας και ντυμένος εκκεντρικά. Όπου εμφανίζεται έχει μεγάλη επιτυχία, αλλά δέχεται και σκληρή κριτική.

Στη δισκογραφία, κάνει την πρώτη του εμφάνιση με το άλμπουμ «Τώρα Θέλω Τώρα», που αμέσως έγινε χρυσός. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν το «Πειράζει που είμαι φίρμα»

Ο τύπος, η τηλεόραση, τα περιοδικά, άρχισαν να ασχολούνται με το φαινόμενο «ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ», που έφερε επανάσταση στα νυχτερινά κέντρα. Έδωσε μπουνιά στο κατεστημένο, διασκευάζοντας τον κόσμο με λαϊκά τραγούδια σε μοντέρνους ρυθμούς και ξεσηκώνοντας τους θαμώνες, να χορεύουν στα τραπέζια!

Τον αποκαλούν… ο John Travolta της Ελλάδας

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε κάνει αναρίθμητες συναυλίες σε Ελλάδα, Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία, μέχρι και στην Αφρική. Στο πλευρό του πάντα ήταν τα παιδιά του, Νίκος και Άννα που απέκτησε από τον γάμο του με την Μάχη Φλωρινιώτη.

Σε μία από τις τελευταίες του δηλώσεις είχει πει…

«Δεν έχω παράπονο. Πέρασα δύσκολα χρόνια σαν παιδί στα ορφανοτροφεία. Αλλά κατάφερα στη δουλειά μου τουλάχιστον να περάσω στην αντίπερα όχθη και να είμαι σχολή για νέους. Με τη σύζυγό μου μένουμε μαζί και καλά που έγινε αυτό»

Ποντιακοί δίσκοι & Ποντιακές ταινίες

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης, ως Πόντιος, είχε κυκλοφορήσει δίσκους με Ποντιακά τραγούδια, καθώς επίσης είχε συμμετάσχει και σε Ποντιακές ταινίες, την δεκαετία του ’80, την εποχή της βιντεοκασέτας.

Ήταν από τους πρώτους που εκμεταλλεύθηκαν αυτή την μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτη κινηματογραφική «πιάτσα»

Τον πρώτο του Ποντιακό δίσκο τον είχε αφιερώσει στον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε Ποντιακή λύρα, ενώ ο δεύτερος έγινε χρυσός και πούλησε 50.000 αντίτυπα.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Φλωρινιώτης κυκλοφόρησε τους παρακάτω Ποντιακούς δίσκους:

  • 1983: «Αφιέρωμα Στον Πόντο»
  • 1988: Τραγούδια Από Την Βιντεοταινία « Ο Τσοπάνον» και άλλες Ποντιακές επιτυχίες
  • 1992: «Ποντιακό Πάρτυ»


Το 1985, κυκλοφόρησε βιντεοκασέτα με παραδοσιακά και άλλα, με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, με την «ιστορία του Πόντου» και της «Παναγίας Σουμελά». Ήταν τα πρώτα Ποντιακά videoclips, που βγήκαν στο εμπόριο.

Η πρώτη του ταινία (το 1986) ήταν «Η αδερφή μου η τρελοπόντια» και ακολούθησε (το 1988) με μεγάλη επιτυχία «Ο Τσοπάνον». Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν οι Ποντιακές ταινίες «Το κρίμαν», «Τα αδέλφια» σε δύο μέρη, «Η ξενιτεία» και η κωμωδία «Ο Δέσκαλον».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Φλωρινιώτης έγραφε τα σενάρια των ταινιών, τους στίχους, την μουσική, τραγουδούσε και έπαιζε ο ίδιος στην Ποντιακή διάλεκτο! Ταινίες που χέρι – χέρι είχαν φτάσει μέχρι την Αμερική, Ρωσία, Αυστραλία και όχι μόνο…

«Στη Ρωσία, που απαγορευόταν το βίντεο, έμαθα ότι οι άνθρωποι μαζεύονταν κρυφά στα σπίτια και έκλαιγαν με τις ταινίες του Φλωρινιώτη»


Θέματα υγείας

Τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Φλωρινιώτης ταλαιπωρούνταν με διάφορα θέματα υγείας. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2021 μπήκε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους. Πήρε εξιτήριο, αλλά λίγες μέρες μετά εισήχθη με λοίμωξη δευτέρου βαθμού στο αναπνευστικό του σύστημα, με το οξυγόνο του να είναι αρκετά χαμηλό. Ενώ λίγες ημέρες μετά η υγεία του επιδεινώθηκε.

Ο γιος του, Νίκος Φλωρινιώτης, είχε ξεκαθαρίσει τότε πως ο πατέρας του είχε λοίμωξη του αναπνευστικού και όχι κορωνοϊό. Και στις αρχές του 2022, μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας, πήρε εξιτήριο.


Διαβάστε επίσης: Έφυγε ο Γιάννης Καλπατσινίδης

Μοιραστείτε το