Ποιος είπε ότι η αγαπημένη όλων πίτσα, είναι υπόθεση της Ιταλικής κουζίνας; Πρώτοι οι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί, για να το χρησιμοποιήσουν σαν πιάτο. Το οποίο έψηναν με διάφορα υλικά…
Ακολουθεί μια απίθανη συνταγή για να φτιάξετε Ποντιακή πίτσα, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!
Πίτσα στην Αρχαία Ελλάδα
Η λεπτή πίτα στολισμένη με λογιών – λογιών καλούδια φαίνεται ότι δεν ήταν ανακάλυψη της μεσαιωνικής Ιταλίας. Οι ιστορικοί υπενθυμίζουν ότι στην αρχαία Ρώμη ήταν δημοφιλής η σημερινή «focaccia», είδος ζύμης γαρνιρισμένης με διάφορα υλικά.
Όμως όλα ξεκίνησαν πράγματι από την αρχαία Ελλάδα. Αφού οι πρόγονοί μας (όπως αναφέρει και ο Πλάτωνας) έφτιαχναν λεπτές επίπεδες πίτες. Τις στόλιζαν με λαχανικά, ελιές, βολβούς, σκόρδο, κρεμμύδι, τυρί, μυρωδικά, μπαχαρικά και ελαιόλαδο.
Τις έτρωγαν ως κύριο πιάτο και όχι ως ορεκτικό. Μάλιστα άφηναν να ξεροψηθεί το χείλος αυτής της πίτας, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαβή.
Η Αρχαία Αθήνα ήταν ιδιαίτερα φημισμένη για τις πίτες αυτές. Ενώ τις προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άντρες, γιατί ήταν οικονομικές και εύκολα μεταφερόμενες.
Ποντιακή πίτσα
Εμείς σήμερα θα προτείνουμε μια εκδοχή πίτσας, με φύλλα Περέκ. Τα προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Πόντιες νοικοκυρές για να φτιάχνουν πίτες, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο.
Παρακάτω ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε και εσείς τη δική σας «Ποντιακή πίτσα» 🙂
Υλικά συνταγής
- 3 φύλλα περέκ ολόκληρα και όχι σπασμένα.
- Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμά τους.
- 6-7 φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν.
- 10 φέτες γκούντα.
- 1 πιπεριά.
- Κρεμμύδι, Μανιτάρια, Ελιές ή ό,τι άλλο υλικό θέλετε να συμπεριλάβετε στη πίτσα σας.
- 3 κ.σ. γεμάτες φρέσκια σάλτσα.
- Ρίγανη και αλάτι.
Εκτέλεση συνταγής
- Πριν χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα περέκ, τα μουλιάζουμε λίγο και τα αφήνουμε σε μια πετσέτα να απορροφήσουν το νερό και να μαλακώσουν.
- Κατόπιν, σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί τοποθετούμε τα φύλλα περέκ, το ένα πάνω στο άλλο, αφού πρώτα τα λαδώσουμε ένα – ένα. Εάν τα φύλλα περέκ είναι μεγάλα για το ταψί, μπορούμε να τα διπλώσουμε στις άκρες για να δημιουργήσουμε κόρα.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τη πιπεριά, μαζί με ρίγανη και αλάτι. Ρίχνουμε την φρέσκια σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό εάν χρειαστεί και βράζουμε μέχρι να δέσει το μίγμα.
- Στρώνουμε τα υλικά που επιθυμούμε (γκούντα, γαλοπούλα / ζαμπόν κλπ) επάνω στη βάση, αφού πρώτα απλώσουμε το μίγμα που σοτάραμε.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά.
Σημείωση 1: Αν σας φανεί λεπτή η βάση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από 3 φύλλα περέκ.
Σημείωση 2: Εννοείτε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα αγαπημένα σας υλικά, τα οποία δεν αναφέρονται στη παραπάνω συνταγή.