Η φασολάδα θεωρείται το εθνικό φαγητό των Ελλήνων και μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές της Ελληνικής κουζίνας. Σήμερα σας παρουσιάζουμε μία διαφορετική Ποντιακή παραδοσιακή συνταγή, για το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων.
Φασολάδα για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες
Ακολουθούν παρακάτω οι οδηγίες (υλικά και εκτέλεση) για να φτιάξετε και εσείς Ποντιακή φασολάδα με λάχανο. Ένα υπέροχο πιάτο, για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Υλικά συνταγής
- Μισό πακέτο Φασόλια μέτρια.
- ¾ του φλιτζανιού Λάδι.
- 2 πράσινες Πιπεριές.
- 2 κόκκινες Πιπεριές.
- 1 ξερό Κρεμμύδι μέτριο.
- Λίγα κλαράκια Σέλινο.
- 1 κομμάτι Σελινόριζας.
- ½ κιλό Λάχανο.
- 2 Καρότα μεγάλα.
- 1 φλιτζάνι Ντοματοχυμό.
- Αλάτι, Πιπέρι, Δυόσμο και λίγο Μπούκοβο (κόκκινο καυτερό πιπέρι).
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε με 2 κιλά νερό.Τους δίνουμε 2 βράσεις και τα σουρώνουμε.
- Προσθέτουμε 4-5 κιλά νερό ζεστό και το μισό λάδι και τα αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι κομμένο φέτες, τις πιπεριές κομμένες κομματάκια, τα καρότα κομμένα κομματάκια, την σελινόριζα, επίσης και τα κλαδάκια του σέλινου.
- Τα γυρίζουμε αρκετές φορές στη φωτιά, προσθέτουμε το λάχανο κομμένο λωρίδες ενάμισι εκατοστού, το γυρίζουμε και αυτό αρκετά, για να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και λίγο μπούκοβο και επίσης ¾ του φλιτζανιού νερό.
- Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά και τα προσθέτουμε στα φασόλια, που έβρασαν και αυτά αρκετά.
- Συνεχίζουμε την βράση μέχρι τα φασόλια και το λάχανο να είναι εντελώς βρασμένα.
Έτοιμο το φαγητό μας!
Σημειώσεις
• Σερβίρουμε με τουρσιά, ελιές, παστά ψάρια.
• Το μπούκοβο αν θέλουμε το παραλείπουμε και όποιος θέλει βάζει στο πιάτο του.
Καλή σας όρεξη!