Μια ιδιαίτερη και πεντανόστιμη πίτα, με πλούσια γέμιση από πατάτες – τυριά και σπιτική ζύμη. Ακολουθεί η συνταγή για να φτιάξετε την αγαπημένη σκεπαστή πατατόπιτα, που λάτρευαν παιδιά και ενήλικες.
Δοκιμάστε την ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο,
με μια πλούσια σαλάτα δίπλα της
Ποντιακή πατατόπιτα
Στα αγαπημένα φαγητά των Ποντίων θα μπορούσαμε σίγουρα να συμπεριλάβουμε τις πατάτες, τα τυριά και τα κάθε είδους ζυμάρια, είτε είναι πίτες, είτε λαβάσια, πιροσκί, πεϊνιρλί κλπ.
Η Ποντιακή σκεπαστή πατατόπιτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς και μεγάλους. Διαχρονικά, οι πατάτες αποτελούν αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την Ποντιακή κουζίνα.
Ως προς τα τυριά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υλικών σας. Επίσης, εάν σας αρέσουν τα λευκά κρασιά, ευκαιρία να τα απολαύσετε. Αυτή η σκεπαστή πατατόπιτα αγαπά τη συντροφιά τους!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την Ποντιακή πατατόπιτα είναι τα παρακάτω…
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 – 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Νερό όσο πάρει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)
Υλικά για τη γέμιση
- 1 λίτρο γάλα
- 6 αυγά
- 300 γραμμάρια φέτα τριμμένη
- 250 γραμμάρια ανθότυρο τριμμένο
- 2 πατάτες καθαρισμένες, μέτριες σε μέγεθος
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση – Παρασκευή
- Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τις βράζουμε για 5΄ σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. Εάν θέλουμε μπορούμε να τις τρίψουμε σε χοντρό τρίφτη, οπότε δεν χρειάζεται να τις βράσουμε.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί και τα ανακατεύουμε.
- Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και ζυμώνουμε. Μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
- Προσθέτουμε νερό εάν η ζύμη είναι σφιχτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
- Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, κρατάμε λίγη για να κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας και την υπόλοιπη την χωρίζουμε σε τρία μπαλάκια.
- Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε πάνω το ένα μπαλάκι και με έναν πλάστη αρχίζουμε σιγά – σιγά να ανοίγουμε φύλλο, αλευρώνοντας συχνά για να μην κολλήσει η ζύμη.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος (οβάλ ή στρογγυλό) και βάζουμε το πρώτο φύλλο επάνω στο σκεύος.
- Το λαδώνουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα, σε φύλλο, με την ίδια διαδικασία.
- Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε.
- Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο με λίγο μικρότερη διάμετρο από τα προηγούμενα και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
- Με τη ζύμη που κρατήσαμε στην αρχή φτιάχνουμε πλεξούδες ζύμης και στολίζουμε (εάν θέλουμε) την επιφάνεια της πίτας.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 70΄ στους 180° σε προθερμασμένο φούρνο.
Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!