Ποντιακή στριφτή πατατόπιτα

Μοιραστείτε το

Ποντιακή στριφτή πατατόπιτα, με ωμή πατάτα. Αυτήν την συνταγή την έκανε η προγιαγιά μου από την Τραπεζούντα, την έκανε η γιαγιά μου, έπειτα η μητέρα μου και τώρα την φτιάχνω και εγώ.

Όσοι δοκιμάζουν την Ποντιακή πατατόπιτα, την λατρεύουν από την πρώτη στιγμή!


Καρτόφια – Καρτόφαι

Οι πατάτες στην Ποντιακή διάλεκτο λέγονται «καρτόφια» ή και «καρτόφαι». Και μόνο κάποιος γερμανομαθής μπορεί να υποψιαστεί ότι πρόκειται για τις πατάτες, που πράγματι στα γερμανικά λέγονται «Kartoffeln».

Η Γερμανική ονομασία της πατάτας πέρασε στα Ρωσικά (καρτόφελ) και σε άλλες γλώσσες (Ρουμάνικα και Βουλγάρικα: καρτόφ). Και η Ρωσική λέξη γίνεται το Ποντιακό «καρτόφι», συνήθως «καρτόφαι» στον πληθυντικό. Η λέξη χρησιμοποιείται πολύ και έτσι την ξέρουν και αρκετοί μη Πόντιοι.

Διαχρονικά, οι πατάτες αποτελούν αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την Ποντιακή κουζίνα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε την συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς, τη δική σας Ποντιακή στριφτή πατατόπιτα!


Υλικά για το φύλλο

  • 500 γραμμάρια νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι της σούπας ελαιόλαδο,
  • 500 – 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Όσο πάρει μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια.


Υλικά για τη γέμιση

  • Μισό κιλό πατάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες σε κυβάκια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι – Πιπέρι μαύρο


Εκτέλεση συνταγής

  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα, αχνίζοντας λίγο με αλεύρι.
  • Αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με την γέμιση που φτιάξαμε και τυλίγουμε σε ρολό.
  • Τοποθετούμε το ρολακι μας σε λαδωμένο ταψί. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
  • Πριν βάλουμε για ψήσιμο την πατατόπιτα, την αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο (με πινέλο), ώστε να γίνει το φύλλο τραγανό και νόστιμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.


Μπορείτε να συνοδέψετε την πατατόπιτα σας με σπιτικό τουρσί ή μαρινάτα λαχανικά και αριάνι ή κεφίρ. Καλή σας όρεξη!


Δείτε επίσης: Ποντιακή σκεπαστή πατατόπιτα

Μοιραστείτε το